Voor editie nummer zes haalt Into The Void een aantal oude bekenden weer naar Leeuwarden, waaronder Orange Goblin, Elder en MONO. Desalniettemin, is er in de twee dagen ook meer dan genoeg ruimte voor het ontdekken van vers bloed binnen de categorie stoner, doom en slugde. Met zo'n dertig acts op de poster blijft Into The Void groeien en ontwikkelen tot een uitgebreid festival binnen de grenzen van deze eerder genoemde genres. Redacteuren van dienst Jurgen de Raad en Wybren Nauta geven op hun eigen wijze aan waarom je vooral naar de vijf genoemde acts moet gaan kijken tijdens het komende weekend.

TIP 1 - ELDER

Vrijdag 19 oktober 2018
Grote Zaal, Neushoorn
20:15 uur

- Wybren Nauta

Eer uw Ouders” zal in menig huishouden een van de meest gebruikte geboden uit het goede boek zijn. Tijdens Into the Void zal daar dit jaar wederom goed gehoor aan worden gegeven als het Amerikaanse Elder het festival voor de tweede keer aandoet. Ondanks dat we met een relatief jonge band te maken hebben, klinken hun loodzware, uitgesponnen nummers als relikwieën uit een ver verleden die de tand des tijds hebben doorstaan. Op hun laatste album Reflections of a Floating World hebben ze weer een extra laag aan hun muziek toegevoegd door de toevoeging van Mike Risberg, een nieuwe toetsenist/gitarist. Of ze hun weergaloze show van 2016 gaan overtreffen is natuurlijk de vraag, maar de enige manier om erachter te komen is door je weer een uur onder te dompelen in de ondoorgrondelijke wereld van Elder.

TIP 2 - MONO

Vrijdag 19 oktober 2018
Grote Zaal, Neushoorn
21.45 uur

- Jurgen de Raad

Drie jaar geleden zorgden de instrumentale post-rockers uit Tokyo voor magische momenten in Neushoorns Grote Zaal, op de editie toen van Into The Void. Dit jaar gaan de Aziaten hun klankbetoveringen mogelijk herhalen bij deze uitgave van het festival. Het zou zomaar weer kunnen. MONO kleurt haar dynamische nummers met uiterste precisie in. Lijvige composities kennen een gebalanceerde opbouw waarin het meer dan eens een hypnotiserend meedeinen is op golven van breekbare rust en explosieve ontlading. Het is een geregeld bewegen van klein en soms bijna lieflijk naar euforisch aanvoelende hoogtes. En dat brengt de band alweer sinds 1999. Met inmiddels negen evenzo intrigerende, meevoerende albums op de teller. Volgend jaar viert dit kwartet haar twintigjarig bestaan. Het zal het samen laten vallen met de release van album nummer tien, Nowhere Now Here, dat op 25 januari uitkomt. Maak vrijdag de borst maar nat voor een knap verlichtende post-rock trip.

TIP 3 - ZATOKREV

Vrijdag 19 oktober 2018
Arena, Neushoorn
22.45 uur

- Jurgen de Raad

Met de jaren heeft menig band in het hardere genre zijn sound opgeschoven naar de ´schemervormen´ post metal, rock of hardcore. Onder invloed van een (sub)genre bepalende band als Neurosis maar ook latere formaties als Cult of Luna en Isis drijft men vaak op slepende tendens en ademt de muziek veel (donkere) atmosfeer. De Zwitsers van Zatokrev vormen daarop geen uitzondering, je hoort ook zeker genoemde invloeden (vooral Neurosis) terug in het massief, rauw beukende songrepertoire. Maar de mannen zijn verre van copycats. Sterker nog: Zatokrev pookt zijn sfeerboel op door de typerende monolithische sound en lome grooves af te wisselen met psychedelische, ambient en industrial invullingen. Het levert een dikke pot sludgy post metal op met een fraai eigen smoel, waarbij ook nog eens black en death metal in de blender verdwijnen. Ben je in voor goed dreunende metal met gezonde experimenteerdrang aan boord, dan ben je bij Zatokrev geheel aan het goede adres.    

TIP 4 - NAXATRAS

Zaterdag 20 oktober 2018
Arena, Neushoorn
17:00 uur

- Wybren Nauta

Naast alle pure doom, sludge en stoner is er ook nog genoeg variatie te vinden op Into The Void. Zo brengt Naxatras dit jaar een unieke blend aan psychedelische rock, jazz en vooruit, ook een goeie dosis stonerrock naar het festival. Met een drietal albums in drie jaar timmert dit Griekse drietal flink aan de weg en ook de laatste plaat, III, staat weer vol groovende gitaarloopjes en speelse melodieën. Daarmee grijpt de band meer terug op bands als Pink Floyd en met name Hawkwind, dan een band als Black Sabbath. Het is allemaal net wat anders dan het gebruikelijke gitaargeweld waar menig bezoeker voor zal komen. Wie het uitstapje echter durft te maken, zal bij Naxatras rijkelijk beloond worden.

TIP 5 - THISQUIETARMY

Zaterdag 20 oktober 2018
Arena, Neushoorn
23:00 uur

- Jurgen de Raad

Achter het stille leger gaat geluidskunstenaar Eric Quach schuil, een pionier in de Canadese experimentele muziekscene. Als je zijn Bandcamp checkt stuit je op talloze releases waarop improviserende gitaardrones centraal staan. Quach laat er veelal aardig intrigerende soundscapes horen, doortrokken van een scala aan elektronische effecten. Hij komt ermee tot een veelvoud aan stijlen, variërend met elementen uit onder andere ambient/noise, shoegaze, Krautrock en black en doom metal. Deze maand is The Body and the Earth uitgekomen, een plaat die voor het eerst een volledige band ten gehore brengt. Quach komt er nu mee naar Europa, om zalen te trakteren op Thisquietarmy´s panoramische pracht, vol van weidse gelaagdheid en spooky atmosfeer. Heel fijn dat de organisatie van Into The Void deze bijzondere stijlmengers ook heeft weten te strikken. Altijd wat een gewaagde uitspraak, maar de instrumentale en een innemend eigen sfeer uitademende potpourri van de Noord-Amerikanen kan weleens een revelatie op deze editie van het festival worden. Niet te missen dus!

INFORMATIE

Voor de zesde editie strijkt Into The Void traditiegetrouw weer neer in Neushoorn, en wel op vrijdag 19 en zaterdag 20 oktober. Twee dagen lang vullen de zalen zich met stoner-, doom- en sludge georriënteerde acts.

Ga voor meer informatie over het festival, de bands, het tijdschema en kaarten naar de website van Into The Void.

De deuren gaan op vrijdag 19 oktober om 16.00 uur, waarbij de eerste band om 18.00 uur zal inpluggen. Op zaterdag 20 oktober start de eerste band om 14.00 uur in de Arena, waarna het nog tot middernacht onrustig zal blijven in Neushoorn.