Ja, ho, stop. Wacht even voordat je in de pen kruipt en ons vervloekt via de socials omdat jouw favoriete optreden niet in de Top 5 terecht is gekomen. Met een ploegje van vijf redactieleden hebben we zoveel mogelijk acts meegepakt tijdens Into The Grave. Aan het eind van zo'n weekend worden top 5 lijstjes ingeleverd en maken we daar een ultimate top 5 van. Dit zijn de acts die ons verwacht of onverwacht verrast hebben en waar we weer even op kunnen teren. Een van die verrassingen was voor de meesten onder ons het Amerikaanse Gatecreeper dat de Reaper Stage met een monsterlijk geluid in z'n greep hield. Geef via de socials vooral jouw top 5 door en vertel ons waarom!

1. GATECREEPER

Man man man, dit is geen muziek voor het gepeupel. Enkel de metalfan kan deze death metal sloperij aan zonder last te krijgen van bloedende ogen en hevige buikpijn.

Merijn Siben

2. DEATH TO ALL

Het is een waar feest aan wat er in een uur tijd aan songs voorbijkomt. Misschien een enkele keer een lichte stroefheid in die gitaarcomplexiteiten, maar het is een powerplay die de klok slaat.

Jurgen de Raad

3. ORANGE GOBLIN + EMPEROR

Met een hoop mensen die nog bijkomen van sloopfeest Ingested, is het wel de vraag of Orange Goblin het publiek voor zich wint. Driewerf ja: wanneer de band het swingende Sons of Salem bereikt, gaat het los.

Merijn Siben

De tuimelende black vergt het nodige van je concentratie, zo aan het einde van het festival. Maar al dit meeslepende moois wil je zeker niet missen en maakt Emperor tot een sterke sluitpost van ITG22.

Jurgen de Raad

4. PETER PAN SPEEDROCK

Is Peter Pan Speedrock tussen al het thrashgeweld van de eerste dag een vreemde eend in de bijt? Misschien wel, maar eigenlijk brengen ze een broodnodige variatie en energie mee. De Motörhead van de Lage Landen knalt met de speed of light en een Schoppen Aas in de hand door de set heen, beukend en zonder genade.

Marije Heida

5. HIGH ON FIRE

Wat stuitert en klettert dat kleurrijke gitaarwerk van frontman Matt Pike toch ook prachtig vuig op die denderende en veelvuldig diep groovende ritmetandem. Mooie aanblik, daarbij, van die stoïcijns ogende bassist Jeff Matz; helemaal ‘verweven’ met zijn spel.

Jurgen de Raad