We werden in het voorjaar al flink opgewarmd door de heren van SWEETGODANIMALS met een drietal video's. Deze werden de wereld ingeslingerd ter ere van het uitkomen van het debuutalbum Distant op 15 maart jongstleden. Aanstaande zondag openen ze het hoofdpodium tijdens de derde dag van het driedaagse festival In De Tuin. Voor redacteur Vincent Meininger twee mooie aanleidingen om te spreken met frontman Stefan Boorsma.

Video's, een debuutalbum, de Popronde in aantocht en lekker veel optreden: het SWEETGODANIMALS kwartet met als homebase Dokkum, kan niet beticht worden van laksheid in productiviteit. Sinds de deelname aan De Kleine Prijs van Fryslan in 2017, waar ze een finaleplek wisten te bemachtigen vond er in 2018 een wisseling van de wacht plaats achter het drumstel en werd ook de basgitaar over een nieuw stel schouders gehangen. Ondertussen werd er hard gewerkt aan het debuutalbum Distant en schoten ze een drietal video's. In de vertrouwde setting van Café de Lantaarn in het pittoreske Dokkum, vertelt Stefan Boorsma over het proces van het maken van dat album.

Hoe zou je jullie muziek zelf omschrijven?


"Dansbare dreampop met new wave invloeden. We gebruiken disco-achtige beats als fundering. De jaren tachtig hoor je in onze muziek terug, maar er zijn ook moderne invloeden als Tiësto."

Jullie debuutalbum Distant, die in maart verscheen, lijkt wel een conceptplaat.

"Dat is het ook. Het is een reeks van associaties die gedurende één dag worden opgedaan. Hersenspinsels en gedachten. Je zou de plaat zelfs in een loop kunnen luisteren. Dan sluit het einde van de dag weer aan bij het begin van een nieuwe dag."

Was het een zware bevalling, zo’n eerste fysieke product?

"Valt wel mee. Sommige nummers zijn in één dag klaar en andere ben je drie weken mee aan het stoeien. Maar het voelde vooral als een heel natuurlijk proces. De eerste momenten waarop je iets bedenkt zijn meestal het vruchtbaarst. Dan moet je erbij zijn."

Waar komt jullie inspiratie vandaan?


"Elk bandlid neemt weer zijn eigen invloeden mee. We staan open voor alles. Vroeger maakte ik trance muziek en hardstyle in een computerprogramma genaamd FruityLoops. Dat zijn dingen die doorsijpelen in de muziek die we nu maken. Het levert een unieke cocktail op."

Een beetje experimenteren is jullie niet vreemd.

"Zeker niet. We willen met elk nummer weer iets nieuws neerzetten. We improviseren ook regelmatig tijdens opnames. Een nummer als Fluctuate heeft bijvoorbeeld ziek veel effecten. Synthetische geluiden uit een gitaar zijn het eigenlijk. We hebben geëxperimenteerd door allerlei effecten op willekeurige momenten erin te gooien. Bepaalde delen zijn zelfs niet eens voor een tweede keer te reproduceren.”

De nummers klinken live dus anders?


"Klopt. En dat is precies de bedoeling. Een nummer kan zich ook nadat het is uitgebracht nog doorontwikkelen. Wij nemen de vrijheid om daar mee door te gaan. Tijdens optredens voegen we nieuwe impulsen aan de composities toe.”

Hoe uit zich dat tijdens een optreden?

"Andere intro’s, andere solo’s, net weer andere effecten. Dat soort dingen. Een optreden bijwonen is een hele andere ervaring dan thuis een cd beluisteren. Hier willen we onze muziek op toespitsen. We zijn blij dat deze aanpak overkomt op het publiek."

Wat kunnen we van jullie optreden in Drachten verwachten?

"Wij openen op het hoofdpodium! Verwacht een filmische show die je meesleept van begin tot eind."

INFORMATIE

In De Tuin vindt plaats in het Thalenpark in Drachten (de achtertuin van Poppodium Iduna) en zal plaatsvinden in het weekend van 7, 8 en 9 juni en is gratis toegankelijk.

Voor meer informatie en het volledige programma van In De Tuin ga je naar  de websiteFacebook en/of Instagram.

SWEETGODANIMALS openen op zondag Pop In De Tuin om 16.20 uur op het hoofdpodium, waarbij de twee andere 3VOOR12/Friesland talents JSSY en The Crooked respectievelijk om 16.55 uur en 18.20 uur aantreden op de 3V12/FRL STAGE.