Om eerlijk te zijn hoeft de bezoeker van Here Comes The Summer geen last te hebben van keuzestress. Het intieme festival op Vlieland, wat door velen gezien wordt als dé seizoensopener, is knus en overzichtelijk. De optredens op de Ruige Plak en de Bolderzaal overlappen elkaar niet of nauwelijks. Toch kunnen wij ons voorstellen dat je niet aan één stuk door muziek wil horen en wellicht even een duik in de Noordzee wil nemen. Onze redacteur Theo van der Veer beluisterde alle bands en maakte een selectie van vijf acts die je sowieso niet mag missen op Here Comes The Summer 2019.

Hand Habits

Vrijdag 3 mei (14:45 uur, Ruige Plak)

Eerder dit jaar bracht Hand Habits haar tweede langspeler, placeholder uit. Hiermee staat de Amerikaanse Meg Duffy definitief op eigen benen, nadat ze enkele jaren deel uit maakte van de band van Kevin Morby en als studiomuzikant meewerkte aan albums van War on Drugs en Weyes Blood. Met Wildly Idle (Humble Before the Void) debuteerde Duffy als solo artiest. Het album genereerde destijds niet veel aandacht. Klein label en de naam Hand Habits verkocht zichzelf nog niet. Nu Duffy haar sporen (twee jaar later) enigszins verdient heeft is dat anders, placeholder kwam uit op het label van Conor Oberst. Liefhebbers van Angel Olsen en Big Thief zullen zich geen buil aan de muziek van Hand Habits vallen.

Wwwater

Vrijdag 3 mei  (21:45 uur, Bolderzaal)

Charlotte Adigéry is het laatst half jaar al meermaal te zien geweest op Noordelijke Festivals. Zo stond ze onder haar eigen naam op Grasnapolsky en met Wwwater op Explore The North. Onder deze naam staat ze ook op Here Comes The Summer. Maar of het nu Charlotte Adigéry of Wwwater betreft, in allebei de gevallen is het bijwonen van een optreden van de achtentwintigjarige Belgische zeer de moeite waard. De Britse krant The Guardian vergeleek haar al met Santigold. Geen misselijke vergelijking lijkt mij. Maar ik zou zeggen: oordeel vooral zelf!

Amber Arcades

Zaterdag 4 mei (13:15 uur, Ruige Plak)

In 2016 speelde Annelotte de Graaf ook al op Here Comes The Summer met haar Amber Arcades. Toen was ze nieuw en upcoming en een instant hype. Drie jaar later speelt Amber Arcades opnieuw op het gezellige festival op Vlieland en evenals destijds weer op de vroege zaterdagmiddag. Er is echter veel gebeurd in die drie jaar. Amber Arcades tekende bij Heavenly Recordings, bracht twee albums uit en is inmiddels een gevestigde naam in de indiepop scene. Hopelijk is een ontluikend zonnetje ons gegund, in dat geval zou het wel weer eens magisch kunnen worden.

The Avonden

Zondag 5 mei (12:30 uur, Bolderzaal)

The Avonden is het geesteskind van Marc Van der Holst. Een geniale, maar schuchtere Haagse muzikant. Voordat hij naam maakte met de literaire Nederlandstalige band The Avonden bracht Van der Holst zijn (Engelstalige) muziek aan de man als Spilt Milk. de liefde voor Gerard Reve deed hem echter kiezen voor het Nederlands. De debuut EP God Is De Liefde staat nog vol met teksten van Reve, maar de daaropvolgende albums zijn gevuld met eigen werk. Ook live is The Avonden zeer de moeite waard.

Black Flower

Zondag 5 mei (15:00 uur, Ruige Plak)

In de zomer van 2016 stond het Belgische Black Flower nog op Welcome to The Village en maakte toen veel indruk op onze redacteur van dienst (die toevallig ook dit artikel voor zijn rekening neemt). Een hypnotiserende mix van jazz en afrobeat, dat is waar de band toen voor stond. Nu drie jaar later put het gezelschap rondom saxofonist en songschrijver Nathan Daems nog altijd uit de rijke traditie van de afrobeat en jazz. Sinds dat optreden verschenen de langspelers Artifacts en Intermediate State, het geluid bleef hetzelfde, maar verveelt nog altijd niet!

INFORMATIE

Here Comes The Summer vindt plaats op Vlieland van vrijdag 3 mei t/m zondag 5 mei. De tickets voor volwassenen zijn inmiddels uitverkocht, maar besluit je op het laatste moment je kroost mee te nemen, dan zijn er nog kinderkaarten verkrijgbaar. 

Bekijk hier het blokkenschema voor het komende weekend.

Here Comes The Summer 2018 Spotify lijst