Om eerlijk te zijn hoeft de bezoeker van Here Comes The Summer geen last te hebben van keuzestress. Het intieme festival op Vlieland, wat door velen gezien wordt als dé seizoensopener, is knus en overzichtelijk. De optredens op de Ruige Plak en de Bolderzaal overlappen elkaar niet of nauwelijks. Toch kunnen wij ons voorstellen dat je niet aan een stuk door muziek tot je wilt nemen en wellicht even een duik in de Noordzee wilt nemen. Onze redacteur Theo van der Veer beluisterde alle bands en maakte een selectie van vijf acts die je sowieso niet mag missen op Here Comes The Summer.

U.S. Girls

Vrijdag 4 mei (21:30 uur, Bolderzaal)

Met In a Poem Unlimited maakte U.S. Girls, nu al, een van de betere platen van dit jaar. Een plaat waarop Meg Remy, zij is U.S. Girls, toegankelijker klinkt dan op de voorgaande zeven platen. Maar nog even strijdlustig. Nummers als Velvet 4 Sale en Mad as Hell klinken misschien heel vrolijk en poppie, ze zijn wel degelijk doordenkt van een boodschap. In Mad as Hell krijgt Barack Obama nog even een veeg uit de pan, maar ook #metoo en The Donald blijven niet onbesproken op In a Poem Unlimited. Dus met z’n allen de barricades op met U.S. Girls komende vrijdagavond, maar hee... er mag gedanst worden!

Anna Burch

Zaterdag 5 mei  (14:45 uur, Ruige Plak)

De laatste jaren is de stroom meisjes met gitaren nauwelijks meer te stoppen. We hebben het dan niet over meisjes met een bloemen in hun haar en een akoestische gitaar die de wereldvrede prediken. Maar meisjes met een versterkte gitaar én een band en iets te vertellen hebben over de wereldproblematiek, of gelijkheid aan de kaak stellen. Dames als Torres, Julien Baker en Molly Burch maakten vorig jaar al indruk met prima albums. En ook dit jaar zijn er platen van een nieuwe lichting dames die weer bekroond worden met lovende recensies. Een van hen is de Amerikaanse Anna Burch, zij bracht begin dit jaar het album Quit the Curse uit. Haar solo debuut (want eerder in de powerpopband Failed Flowers). De plaat staat vol met prima popliedjes en die in de verte doen denken aan de platen die vrouwen als Juliana Hatfield and Liz Phair. Prima referenties lijkt mij. Dat belooft erg veel voor Vlieland.

Sons of Kemet

Zaterdag 5 mei (19:45 uur, Ruige Plak)

Het Britse Sons of Kemet produceert een even aantrekkelijke, als spannende mix van wereldmuziek en jazz. De link met zielsverwanten Polar Bear is snel gemaakt, niet aleen omdat ze zich allebei in hetzelfde muzikale spectrum bevindt, maar ook omdat een van de meest in het oog springende bandleden, drummer Seb Rochford (let op dat haar! Episch…) in allebei de bands het ritme bewaakt. Tot nog toe brachten de heren drie albums uit. Met hun debuutalbum Burn uit 2013 wonnen ze een MOBO (Music of Black Origin) award. Het meest recente album, Your Queen Is a Reptile verscheen een maand geleden en werd wederom zeer goed ontvangen.

Hannah Williams & The Affirmations

Zaterdag 5 mei (22:45 uur, Bolderzaal)

Nog meer zwarte muziek van origine, Hannah Williams & The Affirmations. Dit keer niet uit Londen, maar uit Bristol. Het Leeuwarden van Engeland zeg maar. Ook hier een bloeiende muziekscene en ooit bakermat van de triphop. Hannah Williams echter tapt uit een ander vaatje, het soulvaatje (met een vleugje gospel, dat wel) om precies te zijn. Williams kreeg hoogstpersoonlijk de zegen van de betreurde Sharon Jones. Het meeste recente album Late Nights & Heartbreak, uit 2016 alweer, werd geproduceerd door Malcolm Catto oprichter en producer van The Heliocentrics en als klap op de vuurpijl samplede Jay-Z het titelnummer van haar laatste plaat voor het nummer 4:44. Aan schoon volk onder haar bewonderaars en entourage gaan gebrek dus, bij deze Hannah Willams.

Johan

Zondag 6 mei (13:00 uur, Ruige Plak)

De Hoornse band Johan is terug van nooit helemaal weggeweest. Hoewel het laatste album alweer van 2009 dateert stak de afgelopen jaren met regelmaat het gerucht de kop op dat Johan weer bij elkaar zou komen. Frontman Jacco de Greeuw moest er dan weer aan te pas komen om deze geruchten de kop in te drukken. Maar uiteindelijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan en pakte De Greeuw de gitaar weer op. Samen met drummer Jeroen Kleijn, die zowat in elke Nederlandse gitaarband drumt, bassist Diets Dijkstra en misschien wel de beste gitarist van Nederland, Robin Berlijn (ex-Fatal Flowers) dook De Greeuw de studio in, om met Excelsior Recordings' huis producer Frans Hagenaars een ijzersterke opvolger van 4 te maken. Hetzelfde Johan geluid, maar toch weer oorverdovend mooi!

Here Comes The Summer 2018 Spotify lijst