Ook dit jaar kun je weer te kust en te keur genieten van muziek, theater, straat- én muziektheater tijdens het Fries Straatfestival. De weergoden lijken het goed voor te hebben met de organisatie, dus niks houdt je tegen om dit weekend de Leeuwarder binnenstad op te zoeken! Het aanbod is enorm, dus keuzestress ligt op de loer. Omdat gemak de mens dient, heeft onze hoofdredacteur vijf (essentiële) muzikale acts uitgezocht die niet mag missen!

Hannah Mae

Vrijdag 24mei (20:00 uur, Eewal, 't Anker)

De Drentse singersongwriter Hannah Mae uit Emmen speelde al in tal van Drentse huiskamers en café’s, maar verzorgde ook al een aantal support shows in grote theaters. Vorig jaar nam ze haar debuutplaat op en werkte ze onder andere met Will Maas (Ilse DeLange) en Bernard Gepken (Daniël Lohues, Maaike Ouboter). De EP staat vol met ijzersterke, zelfgeschreven liedjes. Ilse de Lange en zelfs Taylor Swift worden genoemd als referenties! Need I say more? Zien dus, deze Hannah Mae!

JSSY

Vrijdag 24 mei  (21:30 uur, Eewal, 't Anker)

Het Friese JSSY opereert tegenwoordig deels vanuit Rotterdam, een stap die een (inter)nationale doorbraak nog dichter bij zou kunnen brengen. De hippe laidback popliedjes klinken live net iets rauwer, maar even boeiend! Na een de release van single en indrukwekkende optredens op o.a. Oerel moet er binnenkort een nieuwe EP verschijnen. Wij kijken er naar uit, evenals het optreden op het Friese Straatfestival (zonneschijn gegaradeerd, zelfs om 21:30 uur).

Eva van Pelt

Zaterdag 25 mei (13:00 uur, Eewal)

Zangeres Eva van Pelt studeerde af aan de Rockacademie in Tilburg. Is het popmuziek of is het theater? Van Pelt laat zich inspireren door Wende en Roosbeef, artiesten die ook balanceren tussen beide disciplines. In 2016 bracht ze haar debuut album ZWART uit. Op het Fries Straatfestival zal ze het meest intieme optreden van het festival geven: In haar, tot concertzaal voor één persoon, omgebouwde VW bus, speelt ze speciaal voor jou!

Chance McCoy

Zaterdag 25 mei (16:15 uur, Gouverneursplein)

Het verhaal van Chance McCoy is bijzonder, hij woonde in een hut in de Appalachen. Tot hij op een dag ineens een belletje kreeg van Old Crow Medicine Show of hij zich hen wilde aansluiten. Daarnaast is zijn solocarriere ook van de grond gekomen en is hij in eigen land een grote meneer. McCoy deelde met onder anderen The Lumineers, Mumford & Sons en Willie Nelson. Zaterdag speelt hij 'gewoon' in Leeuwarden!

EUT

Zaterdag 25 mei (19:30 uur, Gouverneursplein)

De band EUT behoeft eigenlijk geen introductie meer. In 2017 waren ze de revelatie van Popronde en zijn daarna landelijk opgepikt. De band scoorde radiohitjes en speelde meermaals in Leeuwarden, waaronder op Welcome to The Village. Dit weekend doet de band weer Leeuwarden aan, verwacht een energieke en pakkende show (met dito liedjes), waar je niet verveeld gaat worden!

INFORMATIE

Het Fries Straatfestival vindt plaats op in de Leeuwarder binnenstad van vrijdag 24 mei t/m zaterdag 25 mei. De toegang is, zoals altijd gratis en ook zeer kindvriendelijk. Het volledige programma kun je vinden op de site van het festival en in de programma boekjes die overal in de stad verkrijgbaar zijn.

Zondagmiddag organissereert het Friesstraatfestival, samen met Prinsentuinconcerten; The Yearlings en timo de Jong, met band in, u raadt het al, de Prinsentuin in Leeuwarden.