In aanloop naar de festival hekkensluiter van dit jaar Freeze, begon het ons een beetje te duizelen. Freeze on Friday, het artist in residence project deZOO met Pyke en Esther de Jong, Food For Thought, Maaiveld met onder andere Frescu en Torre Florim, onze eigen song van het jaar verkiezing... Er is zoveel te doen en te zien de komende week en weekend. Daarom hebben we even voor onszelf en voor jullie, de lezers, één en ander op een rij proberen te zetten. O ja, en vergeet niet te stemmen op ons voor de Friese PopAward: de Publieksprijs.

Food For Thought

In deze tijd van duurzaamheid en het bewustworden van waar je voedsel vandaan komt, is samen over dit onderwerp praten en uiteraard ook het uiteindelijk consumeren van je bewust geprepareerde eten een waardevolle manier om een stap verder te komen. Vanuit deze gedachte is het project Food For Thought opgezet, waarbij een groep koks en muzikanten uit Duitsland en Nederland twee maal vijf dagen samen komen. In die dagen gaan de voedselbereiders en muzikanten praten, nadenken en samen op pad om uiteindelijk tot een viertal backstage maaltijden te komen, waarbij lokale- en seizoensproducten een hoofdrol spelen. De deelnemende muzikanten gaan daarnaast ook nog eens met het onderwerp aan de haal en maken in gemixte samenstellingen liedjes over de thema's 'lokaal' en 'thuis'. De maaltijden en de liedjes worden geserveerd en vertolkt tijdens een diner op vrijdagavond 15 december, waarbij De Backstage zal fungeren als pop-up restaurant.

Informatie

Hoe gaan we je op de hoogte houden?
Dagelijks zul je middels een vlog te zien krijgen wat er allemaal ontwikkeld en bedacht wordt in aanloop naar de grand finale op vrijdagavond in De Backstage.

Wie gaan er optreden?
De muzikanten die betrokken zijn bij dit project zijn: 
Tolls, Delore, Neotropic en Hagelslag.

Kun je op vrijdag aanschuiven in het pop-up restaurant?
Ja! Dat kan zeker. Daarvoor bestel je een ticket voor 25 euro en je wordt getrakteerd op een lekker diner inclusief muziek van de deelnemende muzikanten. Tickets bestel je hier.

Aanvang: 17.00 uur

deZOO - met Esther de Jong en Pyke

Dat een artist-in-residence vaak prachtige producten oplevert, hebben we in het verleden al gezien hier in Friesland. In de week voorafgaand aan Freeze wordt onder de noemer deZOO, de Haagse singer-songwriter Pyke naar Leeuwarden gehaald om de popscene hier te leren kennen en samen met Esther de Jong een nummer te maken. Esther heeft er reeds een week Den Haag opzitten onder de bezielende begeleiding van Pyke. Het nummer dat ze in de Friese week gaan maken, zal worden gepresenteerd tijdens Freeze on Friday in De Backstage. 

Informatie

Hoe gaan we je op de hoogte houden?
Pyke neemt vanaf aankomst in Leeuwarden tot en met het optreden in De Backstage komende vrijdag onze Instagram account over! Je kan dus al zijn belevenissen volgen hier in Leeuwarden. Uiteraard zul je Esther ook vaak voorbij zien komen.
Klik hier voor 3VOOR12/Friesland Instagram

Na afloop van het optreden tijdens Freeze on Friday spreken we Pyke en Esther over hun ervaringen en tonen we de video van het nummer dat ze samen hebben geschreven. Uiteraard te lezen op onze site.

Kan ik ergens teruglezen hoe Esther het heeft gehad in Den Haag?
Ja, zeker kan dat! Zowel Pyke als Esther hielden een dagboek bij en dat is hier te lezen op de site van onze collega's van 3VOOR12/Den Haag.

Aanvang
21.10 uur, De Backstage
Toegang is gratis

Maaiveld

Hoe vaak krijg je nou de kans om een drietal geslaagde artiesten uit de Nederlandse popscene aan te horen en te ondervragen? Nou, niet zo vaak. Tijdens Freeze on Friday krijg je die kans wel. Dan staan namelijk Torre Florim (De Staat), Annelotte de Graaf (Amber Arcades) en Fresku voor de 'klas'. Zij zullen vertellen over hun artistieke keuzes, einge koers en ervaringen. Aan het einde van het programma van Maaiveld is er ook nog eens een uur gereserveerd om deze drie het hemd van het lijf te vragen. Naast deze presentaties worden er ook coachinggesprekken georganiseerd met Martijn Crama (artiestenmanager en auteur) en Joe McAlinden (professioneel songwriter uit de UK). Een prachtig programma dus voor de (beginnende) artiest, booker, manager, organisator, maar ook als je gewoon geinteresseerd bent in hoe deze artiesten hun weg bewandelen in de muziek.

Informatie

Hoe kan ik deelnemen aan deze middag?
Je kan je tot 13 december opgeven via dit formulier: https://goo.gl/forms/qALxy18bHXSKxj1m1

Hoe ziet het programma eruit?
12.00-12.30 inloop
12.30-13.30 Annelotte de Graaf
13.45-14.45 Fresku
15.00-16.00 Torre Florim
16.00-17.00 plenaire Q&A

Wat zijn de kosten?
Het is een gratis evenement.


 

Freeze on Friday

De avond voorafgaand aan Freeze Festival is naast eerder genoemde projecten deZOO, Maaiveld en Food For Thought, ruimte voor een kijkje in de keuken van Nederlands poptalent tijdens Freeze on Friday. Twaalf overkoepelende provinciale popkoepels opereren onder de noemer POPnl en sturen een opkomend talent richting Leeuwarden. Verspreid over de Arena, de Foyer en de Backstage kun je de aanstormende talenten bekijken en beluisteren.

Informatie

Hoe gaan we je op de hoogte houden?
Op vrijdagavond hebben wij fotografen ter plekke die zullen zorgen voor een In Beeld verslag dat op zaterdag gepubliceerd zal worden op onze site.

Welke acts treden er op?
Walden (Limburg), The Bright (Zeeland), Ward (Zuid-Holland), Spiritbox (Noord-Brabant), Speakeasy (Zuid-Holland), Bricked Out (Utrecht), Hannah Mae (Drente), Hilin (Noord-Holland), RUV (Overijssel), Lester Blackfield (Friesland), KY. (Noord-Holland) en Cirrus Minor (Groningen)

Hoe ziet het blokkenschema van de avond eruit?
Kijk hier voor het blokkenschema van Freeze on Friday.

Aanvang:
De eeste POPnl act begint om 19.00 uur
De toegang is gratis

Freeze Festival

Als klapper op een hele week activiteiten en een volgeplande Freeze on Friday, sluiten we het festivaljaar af met Freeze Festival. Reeds voor de 22e maal krijgen we een bak Fries talent voorgeschoteld, gecompleteerd met artiesten uit binnen- en buitenland. Voeg daar ook nog eens de uitreiking van de Friese Popawards aan toe én voor het eerst in de geschiedenis van het bestaan van 3VOOR12/Friesland: De Friese song van het jaar verkiezing. Ga daarvoor naar de site en stem!

Wij zijn supertrots en blij verheugd dat we genomineerd zijn voor de Friese Popaward: Publieksprijs. Wil je ons steunen breng dan je stem uit op ons. Onze dank is groot. Ga naar de site van Friesland Pop en klik op 3VOOR12/Friesland.

Informatie

Hoe houden we je op de hoogte?
We gaan uiteraard uitgebreid verslag doen van het Freeze Festival in woord en beeld. Mocht je het dus moeten missen, of vind je het gewoon leuk om te lezen wat onze redacteuren te vertellen hebben over de acts, dan lees je op zondag na Freeze daarover op onze site.

Hoe ziet het blokkenschema eruit van de avond?
Kijk hier voor het blokkenschema van Freeze Festival.

Aanvang
Freeze Festival start om 13.00 uur in de middag en gaat tot in de vroege uurtjes door. 
Kosten: Een dagkaart kost je 16,50 euro. Maar er zijn meer mogelijkheden voor dagdelen. Kijk hier voor de prijzen