Patrick Schaafstal ademt muziek. Op de muziekschool in Dokkum, waar hij docent gitaar en bandcoaching is, begeleidt hij een aantal van de bands die vandaag op Freeze Festival tijdens MusicLABS van Never Ending Orchestra (NEO) optreden. Vincent Meininger sprak met Patrick over wat dit project precies inhoudt en wat we van de optredens in Neushoorn kunnen verwachten.

Als we aankomen in de popbunker van muziekschool Opus3 in Dokkum is Patrick druk in de weer met popband GSTRN van tips te voorzien. Een violist die vergeefs op een andere band zit te wachten, valt zonder aarzeling in voor de bassist die vandaag ziek blijkt te zijn. “Niet te bang om iets nieuws te proberen, past helemaal bij dit project”,  zegt de coach enthousiast.

Wat houdt NEO MusicLABS precies in?

“Het is een speeltuin voor jonge muzikanten om eigen ideeën uit te proberen. Jongeren van 16 tot 26 jaar mogen zelf een groepje vormen en worden acht weken lang begeleid in het vervolmaken van hun muzikale droom. Keunstwurk initieerde dit project dat het afgelopen jaar in tien verschillende steden in Friesland heeft plaatsgevonden De beste acts laten hun werk tijdens de finale op Freeze horen.”  

Is dit project wezenlijk anders dan de bandcoaching die je normaal geeft?

“Zeker. Dit is echt buiten je comfortzone treden. Er zijn deelnemers die switchen van instrument of nu een heel ander genre spelen. Een ander groot verschil is dat er nu meer budget is. Haha.”

Noem eens concrete voorbeelden van wat voor mogelijkheden dit creëert.

“Ik heb bijvoorbeeld twee workshops georganiseerd. Jim van der Zee gaf songwriting-tips en deelde zijn ervaringen als winnaar van The Voice. Hij kwam met waardevolle feedback op onze deelnemers. Kim Janssen vertelde onder andere over ondernemen in de muziekindustrie. Echt een eyeopener. Bovendien zijn de optredens tijdens Freeze een mooie stok achter de deur die ik anders niet kan aanbieden. Dan doe je het ergens voor.“

Heb je nu ook veel nieuwe gezichten in de muziekschool gezien?

“Het blijkt toch lastig om mensen van buiten Opus3 te trekken. Misschien leeft onterecht het idee dat een muziekschool niet zo rock-’n-rol is. Veel deelnemers ken ik toch via mijn eigen netwerk. Ze komen vaak niet uit zichzelf. Je moet ze een-op-een vragen en over de drempel trekken. Bovendien zijn we vrij laat ingestapt, toen waren veel MusicLABS in andere steden al afgesloten, waardoor de uitwisseling vrij minimaal was. Ook dat kan misschien nog beter.“

Aan de repetitieruimte ligt het in ieder geval niet. Met sfeervolle lampjes in verschillende kleuren en posters van bekende muzikanten als Kurt Cobain, Miles Davis en The Beatles heeft Patrick de kale betonnen popbunker inmiddels omgetoverd tot een knusse oefenplek. “Ik heb hier zelf ook veel van mijn apparatuur staan. Ken je de Amerikaanse band Beach House? Dit retro Yamaha-keyboard is helemaal hun geluid.”

Maar hoe gezellig de popbunker nu ook is, Patrick weet als geen ander hoe belangrijk het is om vooral ook buiten de oefenruimte te kijken.

“Met nieuwe mensen samen spelen leer je zoveel van. En het is met name goed om zelf tegen dingen aan te lopen. En trek er vooral ook samen op uit. Doe mee aan de kunstbende. Ga naar die voorspeelavond. Je wordt er echt een betere muzikant van. Ik heb zelf als gitarist van When We Are Wild en met mijn eigen band WONDER op Noorderslag gespeeld. Op een podium staan geeft zo’n enorme kick.”

Wat kunnen we precies van dit project verwachten op Freeze Festival?

“Uit Dokkum komen drie bands optreden. GSTRN laat dromerige popmuziek horen. Iron Forest heeft hele bijzondere filmische muziek gecomponeerd met piano, synthesizer, drums en een in effecten doordrenkte viool. Metalband Sackback, die ik al langer coach, staat ook nog op het programma. Natuurlijk zijn er de MusicLABS-projecten uit andere steden die van zich laten horen. En NEO organiseert verschillende workshops, onder andere songwriting met Eefje de Visser en een masterclass van saxofonist Benjamin Herman.”

INFORMATIE

Never Ending Orchestra presenteert met de NEO MusicLABS talentvolle en jonge artiesten. Ze bieden hen een podium, een plek om te experimenteren en een plek om samen te werken. Tijdens Freeze Festival 2018 en NEO bieden samen jong talent een podium. 

Rond de klok van 14.15 uur start op zaterdagmiddag 15 december NEO MusicLABS Sneek met het programma. Vervolgens kun je in lokaal 1.48 achtereenvolgens de bands Ginge, GSTRN, Iron Forest, All Over Again en Sackback zien optreden.

Lokaal 1.48 vind je door vanuit de ingang van Neushoorn helemaal door te lopen, klapdeuren door, trap op en dan links afslaan.