In de rubriek Friezen om Utens gaat 3VOOR12/Friesland op zoektocht naar artiesten, managers of aanverwante bezige bijen in de muziekindustrie die hun wortels in Friesland hebben liggen. In hoeverre beïnvloedt het Fries-zijn hun huidige werkzaamheden en creativiteit en waar zijn ze uiteindelijk terechtgekomen? Pien Breeuwsma is bekend onder haar artiestennaam PYN en speelt komende zaterdag op het Freeze Festival in Neushoorn. Theo van der Veer spreekt in Grou met Pien over haar Friese roots en jeugd in Friesland en ambitieuze toekomstplannen.

De Friese roots van Pien Breeuwsma

BIO

  • Verhuisd op haar 21e naar Haarlem
  • Is nog met regelmaat in Friesland te vinden, om even uit te blazen
  • Studeerde het conservatorium in Haarlem
  • Maakte deel uit van Blue June
  • In 2012 neemt ze de demo On the Road op
  • Behaalde in 2012 de finale van de Kleine Prijs van Friesland
  • In 2014 verschijnt van Blue June de titelloze debuut EP
  • In 2016 gaat ze solo verder onder de naam PYN
  • Begin dit jaar reist ze haar broer, shorttracker Daan Breeuwsma achterna naar Olympische Winterspelen om hem daar te supporten en om op te treden in Korea.
  • Stond recentelijk in het voorprogramma van Kim Wilde tijdens haar tour door Nederland en België.


En voel jij je nog Fries in Haarlem?
Pien: "Wanneer mem belt gaat het gelijk over in het Fries, dus mensen zijn dat ook wel gewend. In het begin hadden ze dan wel zoiets van: ‘Hé, wat is dit nu?’. Maar de mensen die me echt kennen, weten dan dat ik gelijk overschakel in het Frysk.”

BIO


Op de basisschool komt Pien Breeuwsma er al achter dat ze muzikante wil worden. In 2011 krijgt deze droom gestalte, wanneer ze met haar zevenkoppige band Blue June in de  finale van de Kleine Prijs van Fryslan staat. Uiteindelijk grijpen Breeuwsma cs. naast de hoofdprijs. Nog geen jaar later, in september 2012, staat ze met haar band (voor de eerste keer) op het Freeze Festival in de Harmonie. Komende zaterdag speelt ze, opnieuw op het Freeze Festival. Inmiddels vindt het festival plaats in Neushoorn, en heeft Breeuwsma haar band Blue June verruild voor het soloproject PYN. Volgend jaar hoopt ‘de blonde Friezinne om utens’ haar debuutalbum uit te brengen.

We spreken af in het Theehuis in Grou, op steenworp afstand van haar geboortedorp Aldeboarn. Een dorpje, ergens tussen Heerenveen en Leeuwarden, met een kleine 1500 inwoners. Breeuwsma is even een weekend terug in it heitelan, naar eigen zeggen om even bij te komen van het toeren met Kim Wilde en veel studiowerk. “Ik had zoiets van, heerlijk even terug naar Friesland, naar de boerderij van m’n ouders.” Even in de watten gelegd worden door heit en mem.

Je hebt net een toer met Kim Wilde gedaan, hoe was dat?

“Dat was heel vet. Het waren twee hele intensieve weken, maar wel een belevenis. Ze heeft zo’n groot team en alles is echt heel goed geregeld. Daarnaast waren bijna alle shows uitverkocht. Het leuke is, die Kim Wilde fans zijn echte diehards, die willen allemaal vooraan staan, dus die kwamen al vroeg naar de show. Hierdoor speelden wij ook voor volle zalen.”

Heb je dit wel vaker gedaan, zulke voorprogramma’s?

“Ik heb wel wat losse voorprogramma’s gedaan, maar nog nooit zoals nu, twee weken achter elkaar. En ook niet bij zo’n grote artiest. Dit is natuurlijk wat je zelf ook zou willen, daar ben je wel mee bezig! Wanneer m’n debuutplaat uitkomt wil ik ook gaan touren langs zalen zoals de Neushoorn.”

En wanneer zou die plaat uit moeten komen?

“Dat is een goeie vraag! Ik ben daar nog druk mee bezig. In december krijg ik de sleutel van mijn eigen studio in de buurt van Haarlem en dat gaan we aan de slag. Ik ben nu nog volop aan het schrijven en dan hoop ik dat hij er eind 2019 zal zijn. Een definitieve datum kan ik nog niet echt noemen, omdat ik nu nog midden in het schrijfproces zit. Ik ben ongeveer op de helft denk ik.”
 

Schrijf jij je nummers zelf, of doe je dat met een team?

"Ik schrijf zelf, maar ook met anderen, dat verschilt per song en periode.  Ik heb voor het maken van de plaat een producer gevonden waarmee ik muzikaal gezien een erg goede klik heb.. In januari heb ik schrijfsessies van twee weken gepland met verschillende mensen. Dan kan ik even flink wat nummers gaan schrijven, als de inspiratie er ook is natuurlijk."
 

Waarom ben je destijds weggegaan uit Friesland?

“Ik wilde graag naar het conservatorium, maar in Leeuwarden zat alleen maar de Popacademie, en dat was niet helemaal wat ik wilde. Ik wilde per se gaan studeren op conservatorium. Maar ook wel graag naar het westen, een netwerk opbouwen en nieuwe mensen leren kennen. Zo ben ik terecht gekomen op het conservatorium in Haarlem. Ik zou eerst naar Amsterdam, maar het werd Haarlem. Ik heb daar mijn studie gedaan en ik ben er uiteindelijk ook blijven hangen. Haarlem is super centraal, je bent zo in Amsterdam, Schiphol en andere grote steden. Ik woon nu zo’n zes jaar in Haarlem.”

Zou je ooit weer terug willen of kunnen naar Friesland, naar Aldeboarn?

“Jawel, maar voorlopig nog niet. Ik zou ook nog graag een tijdje in het buitenland willen wonen, het liefst naar Engeland. Ik denk dat ik daar veel aan kan hebben. Daarnaast kom ik nog regelmatig in Friesland. Ik heb nog een hoop vrienden die in Leeuwarden en omstreken wonen en er is altijd wel een slaapplek te regelen. Daarom is er voor mij nog niet de behoefte om permanent terug te keren.”

Verhuizen naar Engeland? Dat is dan muziek gerelateerd neem ik aan?

“Ik hou heel erg van die cultuur en de taal vind ik ook erg mooi. Alleen al voor het schrijven van liedjes zou het heel goed zijn om non stop met die taal bezig te zijn. Engels is wel echt mijn schrijftaal, ik lees bijna alles in het Engels en in Haarlem spreek ik ook veel Engelsen. Maar daar wonen zou echt te gek zijn.”

Dus geen Friestalige plaat voorlopig?

“Nou… dat is eigenlijk wél aan de hand! Ik ben namelijk bezig met een samenwerking met Greidebrass uit Spannum, die hebben mij benaderd met de vraag of ik een liedje met ze wilde maken. Ze willen eigenlijk met een nieuw Friestalig liedje in de top 100 van Omrop Fryslan komen, voor volgend jaar. Daar heb ik een nummer voor geschreven.

Ik heb nog niet heel veel Friese dingen gedaan, maar als ik het doe wil ik het ook goed doen! Ze hebben mij daar vrij in gelaten. Ik heb gekeken wat ik interessant vind met blazers, en kwam toen al vrij snel uit bij Florence and The Machine. Binnenkort gaan we het opnemen en komt er nog een uitvoering. Dus ja, heel toevallig komt er wel iets Fries aan!”

Had je dit ook in Friesland kunnen doen, of zou (het wonen in) Friesland jou beperkt hebben in je mogelijkheden?

“Weet ik niet, op zich maakt het niet heel veel uit waar je zit. In Haarlem zit je misschien wat dichter bij het vuur. Vlakbij Amsterdam en Hilversum, waar de muziekindustrie gehuisvest is, dat is wel handig. Het bruist daar net iets meer met Paradiso en de Melkweg, en je kunt daar snel samenwerkingen opzetten. In Leeuwarden is ook wel een bruisende popscene, maar veel kleinschaliger.”

Heeft jouw jeugd in Friesland ook invloed gehad op jouw carriere en hoe je dingen benaderd wellicht?

“Ja, absoluut! Ik ben natuurlijk op een boerderij opgegroeid, met drie broers en ik vond het niet altijd leuk om met hen te spelen. Dan bedacht is zelf verhaaltjes. Mijn fantasie werd daar ook echt gestimuleerd, je moest zelf iets bedenken! Wij waren ook altijd buiten aan het spelen en ik denk dat dit super inspirerend is voor een kind.”

Is het speciaal voor jou dat je weer op Freeze en in Friesland speelt?

“Ik vind Freeze ook heel leuk. We spelen in het café en ik hoop dan ook dat het heel druk gaat worden. Ik ben onlangs naar de expositie van Mata Hari geweest en ik heb een nummer daar over geschreven en dat wil ik op Freeze voor het eerst spelen. Dus dat is wel grappig om dat in Leeuwarden te doen, dan is de cirkel weer rond. Natuurlijk ga ik ook nog een beetje rondkijken op Freeze, als we er dan toch zijn. Ik ben erg nieuwsgierig naar nieuwe Fryske bands die ik nog niet ken."

Wat kunnen we op langere termijn van PYN verwachten?

“Ik ben nu dus met de plaat bezig. Het jaar 2019 staat helemaal in het teken van die plaat en om hem uit te brengen. En dan wil ik in 2020 volop gaan toeren en er voor zorgen dat iedereen van mij zal horen! Heel misschien doe ik ook nog een solo show als dj met remixen van de plaat en dan zou ik ook wel graag terug willen naar Korea. Ik moet nog kijken of dat met de band is of als dj. Ik blijf in elk geval niet stil zitten totdat de plaat er is. Ik doe af en toe shows, ook om dingen uit te proberen. Er komt vast wel weer eens een bevrijdingsfestival, dat soort dingen zijn altijd leuk om te doen.”

Bekijk en beluister hier de laatste single van PYN, Luck & Love

(Stripped version)

PYN treedt speelt komende zaterdag om 21:30 uur in de Backstage, in Neushoorn. Er zijn nog kaarten te beschikbaar voor Freeze Festival, deze zijn te verkrijgen via de site van Neushoorn.