De derde dag van Freeze Festival wordt verkocht als een familiedag. Geen keiharde Teethgrinder, ongepaste opblaasattributen zoals bij Super Star Gods of versterkers die op tien gaan… Nee, de zondag is een gemoedelijke muzikale en interactieve dag waar jong en oud vermaakt wordt. Wederom is op deze dag van het festival het Friese product goed vertegenwoordigd met onder andere FonK, WIEBE, ZEA en een project van Plunder samen met rapper KUÒ.

De eerste dag van Freeze Festival was eigenlijk al een verkapte familiedag te noemen. Die avond werd gedomineerd door hiphoppende tieners geflankeerd door ouders die het grut van en naar huis moesten brengen. Op deze gemoedelijke zondag nemen de Freeze gangers in volle getale hun nog wat jongere kroost mee. Zelfs een aantal opa’s en oma’s wandelen Neushoorn binnen.

De programmering van Freeze heeft op de derde dag van het festival een gevarieerd programma te bieden. De Sterrenfabriek levert hun aandeel door de gehele dag workshops te geven voor kinderen en de band The Overslept zorgt voor de nodige tieners bij het hoofdpodium. Tijdens Freeze presenteert FonK zichzelf op als acht koppige band. Dit zorgt meteen voor een gezellig geheel op het podium van De Backstage. Onlangs zijn de heren afgereisd naar Noorwegen voor een uitwisselingsproject en het uitstapje heeft de band muzikaal laten groeien. Het is een strak geheel en de jonge energie die deze band uitstraalt kom lekker binnen. Terwijl het vuur wordt aangewakkerd door FonK in De Backstage, beginnen Plunder en KUÒ met het presenteren van hun samenwerkingsproject genaamd Aan de Slaven in 1.48. Een clubje kinderen inclusief ouders en geïnteresseerden luisteren geboeid naar de maatschappelijke teksten van KUÒ en de stampende piraten folkmelodieën van Plunder, met minstens zulke rake teksten.

The Overslept

Plunder en KUÒ

Als derde op rij van de Friese vertegenwoordiging op de laatste dag van het festival staat WIEBE in de Arena. De welbekende mini-vleugel is ingewisseld voor het grotere werk en de band presenteert op muzikale wijze hun album Delta. Door de inzet van de vleugel worden de nummers over het algemeen iets groter en harder gebracht. Na dit bijzonder prettige intermezzo in de Arena verplaatsen we ons weer richting De Backstage. Waar Arnold de Boer, het creatieve brein van ZEA, gister nog in Frankrijk zat tijdens de uitreiking van de Friese Popawards, sluit hij nu het festival af met zijn gitaar in De Backstage. De Boer won voor zijn Friestalige album Moarn Gean ik Dea de Bernlef priis en kon deze vandaag in ontvangst nemen. De Friese troubadour begint wanneer de acts in de Arena en de Grote Zaal hun laatste tonen uit de instrumenten spelen. Met de Friese verhalen sluit de geboren en getogen Makkumer dit festival in stijl af en laat hij zien dat de Bernlef priis terecht aan hem is uitgereikt.

ZEA

WIEBE

Met het concept ‘familiedag’ doet Freeze Festival geen gekke zet. Het doel van de culturele familiedag is behaald en het aanwezige kroost loopt zichtbaar content rond.