Renske de Boer kennen we als leadzangeres van Mr. Wallace. Toch is ze nu druk met iets totaal anders: samen met de achtkoppige band Reservoir Bastards duikt ze in de wereld van Quentin Tarantino. De legendarische filmmaker heeft talloze kaskrakers op zijn naam staan, die stuk voor stuk tijdloze en herkenbare soundtracks bevatten. De Boer speelt met haar showband deze soundtracks tot in detail na. Op Freeze Festival krijgen we de kans om dit grootse film plus muziekproject te zien, maar we willen er wel eerst wat meer over weten. We spraken De Boer aan de telefoon.

Waarom Quentin Tarantino?

“Die man is gewoon briljant. Er zijn een paar films van hem die ontzettend veel indruk op mij hebben gemaakt. En ja, die muziek. Daar luister ik erg graag naar.”

Welke films hebben zoveel indruk op je gemaakt?

“Eigenlijk allemaal, maar sowieso Pulp Fiction. Dat hele verhaal zit gewoon heel goed in elkaar. Ik was nog heel jong toen ik die film voor het eerst zag. Ookal was ik nog maar een kind, ik had het idee dat ik het al helemaal snapte. Ik had er gewoon meteen een klik mee. Een film zoals Death Proof, en dan met name het tweede gedeelte van die film, vind ik ook te gek. Hoe die stuntdames zijn, die stoerheid en nuchterheid die ze uitstralen. Dat is ook iets wat ik zelf nastreef.”

Stoerheid, coolheid en actie; dat zie je wel veel terug in Tarantino-films. Ga jij dat ook laten zien tijdens Freeze Festival?

“Ik heb niet per se bedacht hoe ik mezelf die avond wil laten zien. Maar ik heb wel veel nagedacht over houdingen, outfits en choreografie. En we spelen zelfs stukjes uit films na. We hebben er namelijk ook figuranten bij.”

O! Welke films gaan we zien dan?

“Haha, ik zat te denken: zal ik het vertellen? We doen iets uit Kill Bill na, maar meer verklap ik niet!”

Heb je dan ook dat strakke gele pakje aan?

“Ja, maar ik heb zelf het pak niet aan, hoor. Maar hij is in de maak. Ik heb gelukkig een hele grote creatieve vriendengroep om me heen.”

Wie helpen je allemaal?

“Ik heb meteen bassist Bonne van der Wal erbij gevraagd. Hij is een hele goede vriend van mij en ik ken hem al jaren. Het laatste album van mijn band Mr. Wallace heeft hij ook geproduceerd. Samen met Bonne en drummer Jesse Bosman had ik het al eens over een Tarantino-project. Die waren toen al heel enthousiast. Dus ik dacht, Bonne en Jesse ga ik in ieder geval vragen. Bonne heeft ontzettend goede oren en kan ook dingen voor mij uitzoeken. Hij heeft veel ervaring met productie en heeft al die Tarantino-nummers intens goed beluisterd. Ook saxofonist Jelle heb ik erbij gevraagd want die kan heel goed zingen en vindt het gegarandeerd een tof project. Daarnaast heb ik een vriendin van mij uit Groningen gevraagd, Marlies Molema. Zij komt eigenlijk rechtstreeks uit een Tarantino-film gewandeld. Ze is een ontzettend creatieve meid die van alle markten thuis is en gaat ook een hele mooie rol spelen in de show.”

Ze is dus ook onderdeel van ‘Reservoir Bastards’. Met hoeveel zijn jullie in totaal?

“Met de hele band zijn we nu met acht man en er komen ook nog figuranten bij voor de show.”

Je hebt er inmiddels vast al wat uren in de studio op zitten. Hoe staat het er voor?

“We hebben pas geleden een hele goede repetitie gehad met de band. Ik dacht er namelijk eerst aan om de muziek op een eigen manier te spelen. Maar dat wil ik nu eigenlijk helemaal niet. Dat besluit hebben we snel met de band gemaakt. We proberen de nummers nu zo mooi mogelijk na te spelen en heel dichtbij de originele opnames te komen. We letten op de details.”

Kun je een tipje van de sluier geven over wat we precies gaan horen en zien op Freeze Festival?

“Ik heb in eerste instantie mijn best gedaan om uit alle films iets te pakken. Maar nee, dat doe ik nu niet meer. Het zijn nu alleen de nummers die ik heel vet vind om met een band te spelen. Er zijn ook wel nummers die we bewust instrumentaal hebben gemaakt, dus ik zing niet continu. We zijn nu alle ideeën aan het afwerken.”

Wie is je favoriete Quentin Tarantino-personage?

“Ik had die vraag wel verwacht en ik heb erover nagedacht, maar had niet direct een conclusie! Hmm, natuurlijk is Samuel L Jackson in bijna al zijn rollen echt het einde, hè? Hij is echt een fantastisch acteur. Bijvoorbeeld in Jacky Brown als Ordell vind ik hem zo cool. Ik raad je aan om gewoon voor de ‘lekker’ daar naar te gaan kijken.”