Ze spelen ongeveer overal ter wereld, brachten begin dit jaar een nieuw album uit en verkochten dit najaar hun complete clubtour in Nederland uit. Geen doorsnee verhaal, het verhaal van My Baby. 3VOOR12/Friesland-gastschrijver Bente Hout vroeg de band wat hun ongekende succes met ze doet.

Jullie hebben eerder dit jaar jullie nieuwe album Prehistoric Rythm uitgebracht. Wat heeft jullie bij het schrijven van dit album geïnspireerd?

“Naast onze gospel, blues, soul, funk invloeden hebben we in het ontwikkelingsproces wat zich vaak in de tourbus afspeelt veel naar Afrikaanse, Indiase, Keltische, Engelse Folk, maar ook naar verscheidene soorten dancemuziek geluisterd. De overeenkomst tussen folk muziek van over de hele wereld en de het oeroude verlangen om te dansen op repetitieve ritmes heeft ons geïnspireerd en Prehistoric Rhythm gevormd.”

Wat maakt muziek maken zo bijzonder voor jullie?

“Het mooiste is als we het besef van plek, tijd en dimensie verliezen op het podium. En al helemaal als we met het publiek samenkomen en iedereen zich verliest.”

Jullie zijn de afgelopen jaren ontzettend actief geweest. Wat zijn de hoogtepunten of leukste herinneringen tot nu toe?

“We hebben inderdaad heel veel mogen spelen, zowel nationaal als internationaal en de leuke herinneringen zijn niet op twee handen te tellen! Glastonbury, mainstage bij Isle of Wight, Down the Rabbit Hole en Pinkpop waren dit seizoen de grootste festivals, maar soms zijn kleine festivalletjes ook heel leuk omdat daar soms nog meer een groepsgevoel heerst! In februari speelden we dit jaar op een klein hippiefestival, Luminate, op een berg in Nieuw-Zeeland. Dat was één van de meest magische momenten!”

Wauw, Nieuw-Zeeland! Jullie spelen natuurlijk veel internationaal. Wat is het leukst aan op tour zijn?

“Naast het voortdurend op een soort gezellig schoolreisje zijn, is het bijna een soort sociaal-cultureel, antropologisch onderzoek wat we meekrijgen! We zijn inmiddels een expert in hoe mensen reageren op onze muziek onder de meest uiteenlopende omstandigheden.”

Welk bijzonder festival waar jullie hebben opgetreden is jullie het meest bijgebleven en waarom?

“Dit jaar mochten we op het hoofdpodium van het legendarische Isle of Wight Festival spelen. We speelden vroeg op de dag dus het veld was nog niet zo vol, maar er kon dan ook 50.000 man staan, dus het was best prima dat het niet geheel gevuld was. Heel veel grote artiesten zijn ons voorgegaan op dat podium en 's avonds hebben we Arcade Fire de boel zien afsluiten vanaf de zijkant van het podium!”

Jullie hebben dit najaar alle Nederlandse clubshows uitverkocht, staan op Noorderslag en hebben internationaal succes. Wat hopen jullie verder nog te bereiken met MY BABY?

“We hadden nooit gedacht dat ons eigen bedachte, gekke muziekstijltje zo'n succes zou worden! We zijn er wel heel erg blij mee natuurlijk en we hebben altijd kleine stapjes gemaakt en nooit te ver vooruit gekeken. Bij elke nieuwe stap kijken we weer voorzichtig naar de toekomst. We denken dat wat we willen bereiken niet perse ligt in de grootte van de festivals of zalen maar meer in onszelf. We willen muziek blijven maken zoals wij het het liefst maken en horen, en daarbij komen dan vanzelf de bijbehorende podia en eventuele successen.”

Staan er nog bepaalde festivals, speelplekken of andere dingen op jullie bucketlist?

“We dromen wel over Amerika. We zijn daar al wel eens geweest, maar hebben nog nooit een klassieke tour langs de grote steden en staten gemaakt. De komende tijd hebben we het druk genoeg in Europa en Oceanië, maar hopelijk komt die tour ooit nog eens op ons pad. Het liefst in een Streamline caravan, over die eindeloze, rechte wegen!”