Een belangrijk onderdeel van het jaarlijkse Freeze Festival is het stimuleren van lokale acts om buiten de lijnen te kleuren. Friesland Pop gooit daarvoor de hengel uit in de Friese muzikantenvijver en geeft acts de ruimte om mooie dingen te bedenken voor unieke optredens tijdens het festival. FonK kreeg naast de kans om een project op te zetten voor Freeze ook de uitnodiging voor een uitwisselingsprogramma naar Noorwegen. Chiel Schilder vraagt ze naar hun belevenissen en probeert een tipje van de sluier op te lichten over hun Freeze project.

Jullie hebben via Friesland Pop meegedaan aan een uitwisselingsproject in Mjøndalen, Noorwegen. Kunnen jullie vertellen hoe dat er aan toe ging?

“Al met al is het een ongelofelijke week geweest. We gingen er allemaal met enige twijfels heen, aangezien we voor aanvang van het project, gericht op jongeren van 15 tot 18 jaar, schoolachtige filmpjes en presentaties moesten maken. Eenmaal daar bleek het echter de schoolreis te zijn die je altijd had gewild. Er was gelijk zo'n goede sfeer tussen de deelnemers en we werden bijzonder goed verzorgd. We hebben met andere muzikanten gejamd, van ze geleerd en een nummer geschreven waar we erg trots op zijn. Grote dank dus aan Friesland Pop!”

Wat hebben jullie geleerd van deze mooie reis?

“Natuurlijk steek je erg veel op van jammen met totaal nieuwe mensen, zeker als ze van dezelfde leeftijd zijn en je alles kan doen en laten wat je wilt. Er zaten ook een paar steengoede muzikanten tussen! Toch hebben we tijdens het schrijven van ons nieuwe nummer ook binnen de band veel opgestoken. We hebben ervaren hoe het is als je constructief een nummer maakt. Wel met zijn allen, maar iedereen draagt alleen wat bij als daar ruimte voor is. Alles kwam zo natuurlijk! Ook was dit uiteraard een goede kans voor een snelle teambuilding met onze nieuwe drummer, Jort Lijzenga. Het is alsof hij al een jaar met ons speelt. Daarnaast kregen we goede feedback en interessante workshops van lokale technici, muzikanten en journalisten.”

Wat was er zo inspirerend aan de muzikanten die jullie hebben leren kennen?

“Sommigen leken bijzonder ervaren voor 16/17-jarigen, anderen hadden een totaal andere invalshoek waar vanuit ze muziek benaderden. Zo was er iemand die echt alleen maar geïnteresseerd was in folk en, een wonder als het is, de doedelzak met een flinke bak reverb omtoverde tot een legendarisch rock instrument. Daarnaast was het gaaf om tijdens het slotconcert te spelen met een bassist die we daar hadden ontmoet en waarmee we al snel goed bevriend raakten.”

FonK

Als het een uitwisselingsproject is, komen er dan ook Noren naar jullie toe?

“Onze coördinator (en nu natuurlijk ook vriend) Sita Rawie, is druk bezig geweest om een soortgelijke uitwisseling naar Friesland te halen. Er staat echter nog niets vast. De overkoepelende organisaties, Youth Exchange en Erasmus+, doen namelijk niet zomaar aan ruilhandel en stellen strenge eisen aan de kwaliteit van de uitwisselingen. We hebben echter het volste vertrouwen in Sita!”

Wat is voor jullie het meest memorabele moment geweest in 2017, en waarom?

“Hoewel we niet met de hele band in Noorwegen waren, was het schrijven van ons nieuwe nummer daar toch wel een uitzonderlijke ervaring. De beste stukjes uit dat nummer, binnenkort op Freeze te horen, leken als vanzelf te ontstaan. Echter, het bereiken van de finale van de Kleine Prijs van Fryslân was natuurlijk ook iets om niet snel te vergeten.”

Jullie staan ook op Freeze Festival in Neushoorn. Wat gaan we daar van FonK zien?

“We zullen op Freeze voornamelijk het werk laten horen wat op onze (dan waarschijnlijk al opgenomen) ep te horen zal zijn. Daarnaast gaan we een project doen met onze saxofonist en huis-poëet Lukas Graff, maar de details daarvan blijven een verrassing. We kunnen wel zeggen dat het exclusief op het Freeze Festival te horen zal zijn!”