Op vrijdag 22 november begint een vierdaagse ontdekkingstocht naar muziek, poëzie, literatuur, dans en nog veel meer in de Friese hoofdstad tijdens het winterse festival Explore The North. Vijf 3VOOR12/Friesland redacteuren tippen ieder een act uit het brede muziekprogramma. Het is zaak om vooral zoveel mogelijk zelf te ontdekken wat het festival te bieden heeft, maar voor wie een beginnetje nodig heeft zijn hier vier prachtige tipjes van de sluier.

Tip 1 - Bad Breeding

De Eestroom
22:00 uur
Zaterdag 23 november 2019

- Wybren Nauta

Temidden de golf van tumult en commotie in Engeland is een nieuwe generatie working class bands aangespoeld. Het lijkt grotendeels gedaan met de dagen van frivole ladrock, er is een nieuwe generatie bands die zich meer zorgen maken over zaken als privacy, zorg en toenemend geweld in plaats van bier, vrouwen en modieuze kapsels. Bands als Shame en Idles zijn de meest herkenbare namen van deze nieuwe golf, maar ook kleinere bands als Italia 90 en Bad Breeding maken hun bijdrage met een nieuwe opleving van anarcho-punk. Dit laatste viertal jonge honden maakt opgefokte punk, vol met getergde vocalen en vervormde gitaren die zelden boven de twee minuten uitkomen in de stijl van pioniers Crass. Van harte aanbevolen voor eenieder die zich wil onderdompelen in een bak herrie over de misère en uitzichtloosheid van de Engelse jeugd.

Tip 2 - Moor Mother

Stedelijk Gymnasium
21:00 uur
Vrijdag 22 november 2019

- Rick Slagter

In het programma las ik dit: “Moor Mother is het project van de uit North-Philadelphia afkomstige spoken word en noise artiest Camae Aweyan. Met haar debuutplaat Fetish Bones won ze in 2017 geheel terecht wereldwijd lovende kritieken van gezaghebbende media als The Wire.”
Tof, dus ik spotifiede haar albums. Weird, soms heeft het iets van Dope D.O.D. en soms heeft ze duistere bizarre soudscapes waar ze overheen slamt. Ze greep me bij de strot, en hield me vast tot ik alles gehoord had. Daar wil ik bij zijn, haar show wil ik ervaren, wil ik fotograferen. Ik denk dat dat een licht-uitdaging wordt.

Tip 3 - HENGE

Stedelijk Gymnasium
23:15 uur
Vrijdag 22 november

- Sjoerd Nota

Aardlingen! Maak u gereed voor een buitenaards bezoek tijdens Explore the North. Na miljarden jaren van omzwervingen met ruimteschip Mushroom One zal HENGE op vrijdag neerstrijken in het Stedelijk Gymnasium voor een op voorhand al extatisch optreden. De wonderlijke frontman Zpor verspreidt samen met zijn alien-vrienden, afkomstig uit de diepste krochten van het heelal, een absurde boodschap van liefde. Hun zelfbenoemde cosmic dross bestaat uit een eclectische mix van psychedelische spacerock en hypnotiserende dance. Langs de afgronden van de kitsch proberen ze tijdens hun optreden de aarde van de ondergang te redden.

Tip 4 - Weval

Zalen Schaaf
22:00 uur
23 november 2019

- Jurgen de Raad

Geluidskunstenaars Harm Coolen en Merijn Scholte Albers breken in 2016 internationaal stevig door binnen de elektronische muziekwereld. Hun titelloze debuutplaat komt dan uit op het vooraanstaande Duitse label Kompakt, de altijd scherpe ogen en oren van Pitchfork waarderen het werk met een glansvolle acht en de heren sluiten het jaar veelzeggend af in een uitverkocht Paradiso, Amsterdam. Met hun zinderende klanklarderingen is het ook een niet te stoppen beweeglijk opgaan in die Weval-weefsels van lyrische synthmelodieën en intense, hypnotiserende ritmes. Dan op Explore the North opererend als duo, terwijl de sound een evolutie doormaakte en Weval zodoende tegenwoordig tevens als vierkoppige liveband te werk kan gaan. Het in maart uitgekomen The Weight verbreedt de muzikale horizon, waarop het een meanderen is van indie psych via Krautrock en jazz naar warmbloedige funk. De beide heren hebben zich tussentijds op de bühne zowel nationaal als internationaal al ruimschoots bewezen, met hun uiterst dynamische en rijkgeschakeerde elektronische kleurenpalet. In Schaaf zal die extatische stijlenmix zeer waarschijnlijk opnieuw onontkoombaar zijn; een onderdompelende samenvloeiing van beeld en geluid, met dus evenzo inprentende visuals.     

Tip 5 - Pitou, Lost Lines

Westerkerk
22:00 uur
22 november 2019

- Murel Fijnvandraat

Deze performance vat eigenlijk alle disciplines samen die er tijdens Explore te vinden zijn. Muzikale vrijheid verrijkt door woorden en zinnen. Dit drietal vormt een muzikale improvisatie op basis van ‘verloren woorden’ die zijn geschreven maar nooit gebruikt. Zoals het programmaboekje vermeld:  Onder andere Toon Tellegen, Spinvis en Wende Sneijders stuurden hun zinnen die het nooit tot een boek of lied hebben gehaald. Deze ‘verloren woorden’ vormen de basis van een improvisatie.
De artiesten die dit gaat vertalen naar muziek zijn zangeres Pitou, Frank Wienk (beter bekend als Binkbeats) en drummer Mischa Porte. Het beloofd naar mijn mening een hele bijzondere live compositie te worden tussen de banken van de Westerkerk.

INFORMATIE

Je kan al dwalend de Leeuwarder binnestad verkennen tijdens Explore The North en prachtige locaties ontdekken en muzikanten, poeëten, schrijvers en filosofen tegenkomen onderweg. Wil je naast de tips van de redactie het hele programma nog eens op je gemak doorlezen klik dan hier.
Kijk voor alle overige informatie op de site van Explore The North.