Met thuisstad Nijmegen vorig weekend (traditioneel) als eerste van de is vorige week Popronde weer losgebarsten. De organisatoren van alle 41 speelsteden kunnen kiezen uit een kleine honderdveertig acts en zoeken daarbij soms voor de hand liggende, maar het liefst aparte locaties voor de optredens uit. Wij zetten vijf voor jou op een rijtje, waarvan wij denken dat ze de moeite van het aanschouwen waard zijn. Drie acts uit de 12 van 3VOOR12 selectie en de persoonlijke tips van de 3VOOR12/Friesland hoofdredactie.

3VOOR12 Talenten

Ieder jaar selecteert 3VOOR12 twaalf acts die intensief gevolgd worden tijdens Popronde Nederland. Dit jaar is onder andere Abdomen opgenomen in de top 12 toptalenten. Volgens de regels mogen acts van eigen bodem niet geboekt worden, dus daarvoor moet je het land in komende maanden. Daarentegen, vinden we drie andere 3VOOR12 favorieten wel terug in Leeuwarden vrijdag 21 september.

FARADAYS

Met Simon Akkermans werkt Faradays aan hun debuut-EP, en dat wordt smullen geblazen: de Utrechtse groep rondom zangeres Karindra Perrier maakt filmische droompop met uitzonderlijk catchy refreinen. (Timo Pisart, 3VOOR12)

Om tijdens Popronde Leeuwarden even tot rust te komen, kun je rond 21.45 uur schoenenwinkel IDENZA inlopen aan de Wirdumerdijk.

KAREL

Patat, peuken en af en toe een deo-vlammenwerper. Sowieso heeft Karel de allerleukste Instagram-account van Nederland, en z’n songs doen er niet voor onder: wavey eighties synthpop op z’n hipst. Meer dan een iPhone en een microfoon heeft hij niet nodig om straks heel Nederland onveilig te maken. (Timo Pisart, 3VOOR12)

Karel stapt met zijn Iphone om 22.00 uur op het podium van Podium Asteriks.

TAPE TOY

Tape Toy won de Amsterdamse Popprijs al, maar bovenal veroverden ze ons hart. Stuurse stoere rock-’n-roll met verrassende wendingen, die ergens wel doet denken aan Bettie Serveert, EUT en Bombay. (Timo Pisart, 3VOOR12)

Je kan Tape Toy vinden Podium Asteriks, waar ze volgens schema om 23.00 uur inpluggen.

STEVE FRENCH

De bands Steve French en Canshaker Pi zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Steve French frontman Cees Paris heeft inmiddels zijn toetreding gedaan in Canshaker Pi, bassist Ruben van Weegberg was sowieso al actief in beide bands en Canshaker Pi aanvoerder Willem Smits duikt ook op in Steve French als gitarist tijdens Popronde Nijmegen. Volg je het nog? Wegens het drukke schema van Canshaker Pi kunnen de heren met Steve French helaas niet veel steden aandoen dit najaar met hun melancholische garagerock. Leeuwarden is - naast Popronde opener Nijmegen - de enige stad in de lijst van dit jaar. (Marije Heida, 3VOOR12/Friesland)

Wil je mannen zien spelen, de hand schudden en selfies met ze maken? Wandel rond 21.45 uur Grand Café Z binnen voor het unieke optreden tijdens Popronde Nederland van deze heren.

Logosamphia

Het leuke van de Popronde is dat er niet louter snotapen met een gitaar, en de meest recente randstedelijk hype van de het moment zijn, die aan de dit grootste rondreizende de festival deelnemen. Het programma is heel divers en daarom is er ook plek voor artiesten als Logosamphia. Producent van dwarse, opwindende en hysterische beats. De nummers vliegen van chipcore naar gabber en doordrenkt met een gezonde dosis humor! Achter Logosamphia gaat de Iraanse Rotterdamse audio kunstenaar Sadra Hemati schuil. Met ruim vijftien albums op de teller (en actief sinds 2003) is Hemati ongetwijfeld de meest productive (en ervaren) artiest die aan de Popronde deelneemt. Reken er maar op dat op vrijdagavond de ontmanteling van De Backstage (op muzikale wijze) nog even voortgezet zal worden. En heel misschien zet Hemati zijn gekke tijgermasker ook wel op, dan zou het feest helemaal compleet zijn natuurlijk.

Hakken, pogoën, je laten overdonderen, bierdrinken én helemaal stuk gaan doe je op vrijdagavond in De Backstage, ergens rond de klok van 00:45 uur.

Popronde 2018 Spotify lijst