Waar singer-songwriter Timo de Jong zijn vorige vinylplaat 'Heart At Rest' tot stand kwam middels een crowdfundings-actie, wordt de nieuwe plaat 'Kingdom Of Mine' uitgebracht in samenwerking met de Friese Vinyl Club. Het album is speciaal gemaakt voor de Friese Tsjerketour, wat op 28 april met een album release party gevierd wordt in de dorpskerk van Huizum. Timo de Jong vertelt ons er meer over.

“Vorig jaar heeft Dina de Tsjerketour gedaan. Zij had een heel tof en indrukwekkend lijstje aan shows en het leek mij heel cool om dit zelf ook te doen,” begint Timo te vertellen over hoe het idee voor dit album is ontstaan. “Ik heb toen contact opgenomen met Popfabryk, met het voorstel om langs alle kerken te gaan en daar een album over te schrijven. Paul (Popfabryk) kwam toen met de suggestie om er een Friese Vinyl Club release van te maken.”

De Tsjerketour, een reis langs historische kerken in Friesland, dient dus als inspiratiebron voor dit album. “In Friesland hebben we de hoogste kerkdichtheid van Europa, met maar liefst 800 kerken! Nu heeft de Stichting Alde Fryske Tsjerken een aantal van die kerken in beheer en zij hebben een samenwerking met Popfabryk,” legt Timo uit. “Ik ben dus bij vijf van die kerken langsgegaan en heb daar gesproken met de mensen die de kerken beheren. Al die bezoekjes waren ontzettend inspirerend en ronduit leuk om te doen.”

Het creatieve proces achter de totstandkoming van de plaat was even divers als de kerken die het inspireerden. Timo vertelt over de verschillende elementen die in de nummers verwerkt zijn, zoals het verhaal van de St. Thomas kerk in Katlijk. Daar doen ze aan het zogeheten St. Thomasluiden, waar ze de laatste tien dagen van het jaar aan de klokken hangen, van oudsher om kwade geesten te verjagen. “Dat vond ik een gaaf concept en ik heb er een soort van Tom Waits-achtig lied van gemaakt. Zo hebben we in de studio onder andere gemept op een frituurpan!” Timo geeft aan zelf niet kerkelijk te zijn. “Ik wil wel graag dat het album ook na de Tsjerketour relevant blijft, daarom heb ik mijn best gedaan om muziek te schrijven die ook zonder de hele context van de Friese kerken overeind blijft staan”.

Dit is het tweede album van de Jong dat op vinyl uitkomt. Waar komt die liefde van vinyl eigenlijk vandaan? De Jong deelt: “Ik heb eigenlijk mijn hele leven voorbij de basisschool actief muziek geluisterd. Ik ging dan naar een platenzaak in Zwolle om de nieuwste System Of A Down te kopen, die ik dan luisterde op mijn Discman.” Pas toen Timo op zichzelf ging wonen is hij begonnen met het sparen van elpees. “Dat was toen heel veel Depeche Mode, metal, van alles. Sindsdien heb ik eigenlijk altijd vinyl gedraaid. Ik vind het leuker, een mooier product en kan erg genieten van het speuren in platenzaken.”

Timo geeft aan dat de muzikale stijl van de nieuwe plaat iets serieuzer is geworden, waar zijn eerdere werk meer vrolijk en wat luchtig was. “Nu heb ik het gevoel dat die twee stijlen heel goed samenkomen, een mooie verzameling van liedjes", aldus de Jong. “Een ontzettend belangrijk onderdeel van mijn muziek is mijn stem. Mijn stem evolueert doorlopend en ik vind het heel leuk om te merken hoe ik vocaal groei en verander.” De zanger geeft aan minder dan ooit de behoefte te hebben om in een bepaalde categorie te vallen. “Ik neem de vrijheid om bijvoorbeeld synths en bijzondere songstructuren te gebruiken. Producer Thomas Olivier, met wie ik al zo’n vier releases samenwerk, heeft geen aarzelingen om outside the box te denken. Het is een te gekke samenwerking die mijn muziek echt naar een hoger niveau tilt.”

Op de vraag of Timo ook een favoriet nummer heeft zegt Timo: "Dat is een beetje alsof je je favoriete kind moet kiezen, maar los van dat vind ik The Way I Once Loved wel goed gelukt. Het is een mix tussen 60s soul en alternatieve countrymuziek geworden. Ik vind het een heel fijn lied om te zingen en kan erg genieten hoe de intensiteit opbouwt door de blazers (Maaike Boonstra en Arno Bakker).” Timo geeft aan dat de songtekst een vertaling is van Immortelle C van Piet Paaltjens, een dichter en predikant die in Foudgum heeft geleefd. 

Nu de releasedatum van het album steeds dichterbij komt, vroegen we Timo of er ook zenuwen zijn. “Zenuwen is iets waar ik eigenlijk nooit last van heb, maar ik ben wel opgetogen natuurlijk! Een album uitbrengen is heel leuk en ik ben heel erg benieuwd naar het uiteindelijke product en hoe het album ontvangen gaat worden.”

De releaseshow belooft een bijzondere gebeurtenis te worden en zal plaatsvinden op een speciale locatie: Dorpskerk Huizum. We vroegen of de zanger er nu al zin in heeft en hij verteld dat ze al een keer hebben gerepeteerd op de locatie. “Het wordt een heel cool optreden met band en spelen met de band is altijd heel leuk. Dus ja, ik heb er waanzinnig veel zin in!”

De vinyluitgave van het album is straks te verkrijgen bij Timo de Jong zelf, in alle winkels waar Friese Vinyl Club releases liggen en bij de entree van de albumrelease. “Dat is natuurlijk de tofste manier om ‘m te verkrijgen!” aldus Timo.