Na het uitbrengen van een ep en het vinden van een begeleidingsband, is het op 9 juni eindelijk zover. Esther de Jong brengt haar debuutalbum ‘Even over leven’ uit. De hoogste tijd voor 3VOOR12/Friesland om met haar in gesprek te gaan over het nieuwe album, haar overstap naar Excelsior Recordings, en de releasehow waarbij ze in Neushoorn haar album zal gaan presenteren aan het publiek.

Excelsior Recordings

De Academie voor Popcultuur heeft al meerdere keren bewezen een broeinest te zijn voor de nieuwste aanwinsten binnen de Nederlandse popcultuur. Esther de Jong is hier eerder de regel dan de uitzondering op. Het was op de Academie van Popcultuur dat Esther zichzelf wist uit te vinden als songwriter en zangeres. Nadat Esther in 2015 afstudeerde aan de academie heeft ze zeker niet stilgezeten. Zo wist ze in 2019 een platendeal bij Excelsior Recordings binnen te slepen.  

De Jong nam deel aan het ontwikkelingstraject Hit The North, waarbij de drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe ieder drie acts mogen aanleveren. “Tijdens Hit The North heb ik ook heel veel optredens mogen doen. Tijdens één van deze optredens heeft iemand van Excelsior Recordings mij zien spelen. Vervolgens kwam Frans Hagenaars -medeoprichter van Excelsior - naar een optreden van mij kijken. Hij vond mijn optreden heel erg intens omdat ik het publiek altijd probeer aan te kijken vanaf het podium. Ik probeer contact te zoeken met het publiek om er zeker van te zijn dat mijn muziek echt bij hen binnenkomt.” Hiermee wist Esther ook duidelijk een positieve indruk achter te laten bij Excelsior. Vervolgens tekende ze een contract bij de platenmaatschappij. Dit was voor de zangeres een droom die uitkwam, aangezien ze al langere tijd hoopte om bij Excelsior terecht te komen. Vroeger werd Esther geïnspireerd door artiesten die bij dit label zaten. Met name de albums die Roosbeef bij Excelsior opnam bleken een belangrijke inspiratiebron te zijn voor Esther de Jong. “En ik had ook al snel door dat het met de major labels niet zo heel snel zou gaan werken. Maar met name de link tussen Roosbeef en Excelsior zorgde er bij mij voor dat ik dacht dat als het met een groot label zou kunnen gaan werken, dat dat dan Excelsior moest zijn.”

Even over Leven

Na het uitbrengen van een ep in 2020, is het op 9 juni 2023 dan eindelijk zover. Het langverwachte debuutalbum Even over leven komt uit bij platenmaatschappij Excelsior Recordings. Over het ontstaan van de plaat vertelt de zangeres het volgende: “Op mijn debuutalbum Even over leven staan nummers die ik in verschillende perioden heb geschreven. Zo staat bijvoorbeeld het liedje Verspilde tijd er ook op. Dit is al best een oud liedje. Dit heb ik namelijk al geschreven in 2016. Maar het heeft nu ook een plekje kunnen vinden op het album.” Tijdens de corona pandemie heeft de Jong weinig tot niet kunnen optreden, maar daardoor had ze wel de tijd om te werken aan nieuwe muziek. Een gedeelte van wat we op haar album kunnen beluisteren is in deze tijd geschreven. Tijdens deze pandemie heeft Esther het album ook opgenomen. “Dat was in 2021, ik had zo’n 15 nieuwe liedjes geschreven. Die heb ik toen doorgestuurd naar bandlid Esker van de Werken en hij heeft er arrangementen omheen gebouwd. 

Op deze manier zijn we ook te werk gegaan met nummers als Verspilde tijd. Doordat we hier nieuwe arrangementen omheen hebben gebouwd steken we het in een nieuw jasje zodat het ook heel goed past bij de rest van het album.” Vervolgens was het tijd om met de band, die toen der tijd bestond uit Esker van de Werken, Jochem Knoef en Daan van Beijeren, bijeen in de studio om de muziek op te gaan nemen.  

Hier werd het nummer Van Mij ook opgenomen. Het nummer dat de zangeres jaren geleden al schreef, heeft nog steeds een belangrijke betekenis voor haar en voor de fans die haar concerten bezoeken. “Van mij voelt nog steeds als een heel erg belangrijk liedje. Ik heb het jaren geleden al geschreven, daardoor ontwikkel je automatisch ook een speciale band met een liedje. Ik kan me ook geen optreden herinneren waar ik het niet gespeeld heb. En na al die jaren verveelt het liedje mij ook nog steeds niet, ik geniet ervan als ik het mag spelen op het podium. Als er mensen na de show naar me toe komen, vertellen ze me vaak dat dit nummer hen enorm heeft geraakt. Dat vind ik denk ik ook nog steeds het mooiste van muziek maken. Als ik namelijk naar muziek luister dan vind ik het altijd mooi als het me raakt, als ik me verbonden voel met een stukje tekst. Dat is ook wat ik probeer te bereiken met mijn muziek. Dat ze zich iets minder alleen voelen, en dat is wat het nummer Van mij nog steeds doet bij mensen.”

Release Party

Naast het uitbrengen van nieuwe muziek staan er voor Esther de Jong binnenkort meer nieuwe dingen op de planning. Zo speelt ze op 9 juni de releasehow in Neushoorn te Leeuwarden. “Het is een avond vol muziek met diepgaande teksten. Waar het publiek ook een andere kant van mij zal gaan zien. Meestal sta ik alleen met mijn gitaar op het podium, maar tijdens de releasehow zal ik met de gehele band op het podium staan.” Sinds de opnames van het album hebben er zich ook een aantal veranderingen binnen de band plaatsgevonden. Zo bestaat de band nu uit: Esker van de Werken, Jochem Knoef, Patrick Schaafstal en Raven van de Werken. "We staan op 9 juni voor het eerst in deze formatie op het podium. Dit is natuurlijk heel erg spannend, maar het belooft zeker een geslaagde avond te worden!”