Vanaf 30 juni tot en met 2 juli wordt het strand bij Nes op Ameland omgedoopt tot skate, surf, relax en muziekparadijs. Alles kan en alles mag zolang je maar plezier maakt. Daar komt het in het kort op neer. Naast alle sportieve activiteiten heeft het festival ook een uitgebreide, gevarieerde line-up. We gingen in gesprek met programmeur Steven Leeuwerink over wat je dit jaar als bezoeker kan verwachten met bijna 50 acts op het programma.

Om te beginnen, het festival is helemaal uitverkocht! Hoe is dat voor jou als programmeur?

Het is als programmeur, als organisator en als één van de oprichters natuurlijk geweldig dat er bij de 14e editie zoveel mensen zin hebben in het festival, dat wij nog steeds deels vanuit huis organiseren. De reguliere kaartverkoop is in iets meer dan twee maanden uitverkocht en de eilander kaartverkoop eind mei in anderhalve dag. Soms moet ik mezelf even knijpen of ik niet nog steeds droom. MadNes is vanuit een grapje met wat vrienden ontstaan tot een nieuw, volwaardig driedaags festival dat gewoon weer uitverkoopt. Dat is fantastisch.

Heb je ook het idee dat MadNes steeds meer toeneemt in populariteit door heel Nederland en niet alleen in het noorden?

Ja, ik denk het wel. Ook kijkend naar de reguliere kaartverkoop die snel uitverkocht was. Vorig jaar ging dit toch wel een stuk trager. De corona jaren hadden ook zeker een negatieve invloed op de kaartverkoop en natuurlijk op de hele festival wereld. De redenen die we veel hoorden waren mensen met volle agenda’s door alle doorgeschoven activiteiten. Van bruiloften, verjaardagen tot vakanties of festivals. Mensen hadden gewoon veel dingen in te halen. Nu lijkt dat bij iedereen wel aardig afgevinkt en wordt het weer een beetje normaal.

De line-up is heel gevarieerd, maar hoe zou je hem samenvatten?

Ik denk dat het allemaal zeer toegankelijk is voor bijna iedereen. De meeste acts en artiesten die bij ons spelen zijn vaak vrolijk en enthousiast. Ja, het gaat echt inderdaad alle kanten op. Ik zou zeggen dat het energiek is, een rauw randje heeft en dat je veel kan ontdekken.

Je noemde het net al een beetje, maar wat is voor jou een act echt een 'MadNes act'?

Inderdaad dat het energiek is en het rauwe randje. Het is natuurlijk lastig om in een paar woorden bijna 50 verschillende, uiteenlopende, acts te omschrijven. Maar bij de meeste bands, daar kan je eigenlijk niet stil bij blijven staan. Zo kijken we in het programma ook naar de opbouw van de dag. Overdag is er een chille vibe maar ‘s avonds doet iedereen lekker de voetjes van de vloer en komen de pits en de crowdsurfers voorbij. 
Een MadNes band is lekker energiek in zijn eigen soort, en het is belangrijk dat de bandleden bij het festival passen. Dus niet alleen de muziek, maar ze moeten zelf ook een chille vibe meenemen en dat op het podium eigenlijk uitstralen.

Wat ook heel erg bij MadNes past is dat je tijdens de activiteiten overdag, waarbij je een workshop of een clinic volgt, 10 tot 15 nieuwe mensen leert kennen. Deze mensen kom je 's middags tegen en vaak ook 's avonds weer bij een optreden. Daardoor hou je een hele gemoedelijke, gezellige en soms familaire sfeer die je 's avonds bij optredens ook weer terug voelt komen.

Welke boeking ben je het meest trots op en waarom?

Hij is een beetje voor de hand liggend misschien, maar ik denk toch Jett Rebel omdat het gewoon voor ons doen echt flinke gevestigde naam is. Hij heeft honderden shows door Nederland gedaan. Dat hij de reis naar Ameland komt maken met de band dat vind ik heel tof. Bij de bevestiging van de boeking kregen we te horen dat de band het een heel leuk festival vindt, dus dat ze graag komen. Ik weet niet of ze ooit als bezoeker zijn geweest maar ik vind het wel tof dat ze ons toch al kennen en misschien via via gehoord hebben dat het leuk is om te spelen en dus dit jaar komen.

Nu natuurlijk de vraag, wat is jouw absolute top 5 dit jaar en mogen de bezoekers echt niet missen?

JEREMIAH FERRARI

Jeremiah Ferrari is een ska reggae band uit Engeland die soms wat wegheeft van Sublime. Dat vind ik heel tof en past ook heel goed bij MadNes, in de eerste jaren hadden we bijna alleen maar Ska bands. Het was de allerlaatste band die ik geboekt heb dit jaar en daarna was het rond dus dat maakte het een extra feestje die binnen was.

BRASS RAVE UNIT

Brass Rave Unit, die probeer ik al een jaar of 6 te boeken want die gasten spelen in Jungle by Night en nog wat andere bands, dus die konden eigenlijk nooit. Maar nu hebben we ook Jungle by Night geboekt en heb ik ook meteen Brass Rave Unit binnen.

 

MARCH

Dan een punkrock band March. Zelf hou ik van punkrock en ik vond het mooi dat wij hun een paar jaar geleden op het Brakrock festival in België hebben gezien. Er was een hittegolf en zij moesten één van de podia openen. Het is super strakke punkrock en overdag komt de zangeres met haar solo act, Flora Skuller, nog op een ander podium optreden.

GREAT JOY & GUMBO KINGS

Great Joy, maar daar wil ik de Gumbo Kings ook bij noemen, vooral even om de Popronde een pluim te geven. Afgelopen herfst heb ik Great Joy tijdens Popronde gezien en Gumbo Kings een keer eerder. We hebben bijna elk jaar wel een band vanuit Popronde en dit jaar dus twee.

KISS ALL HIPSTERS & POP-O-MATIC

Dit zijn eigenlijk twee dingen, maar die ik wel een beetje in één adem kan noemen. Dat zijn de  dansnacht concepten Kiss All Hipsters en Pop-O-Matic. Geen band maar een DJ act concept die ik heel hoog heb zitten. Ze verkopen vaak in de Melkweg of TivoliVredenburg hun eigen shows uit en komen nu op vrijdag- en zaterdagnacht het hoofdpodium afsluiten.

Wat kunnen de mensen dit jaar nog meer verwachten?

Met bijna 50 muzikale acts en bijna 50 sporten is er echt genoeg te doen en te zien. We gooien het festivalterrein weer lekker over de kop ten opzichte van vorig jaar. Er gaan meer sportdisciplines samenwerken met een soort estafette race over het festivalterrein. Er komt een extra skateramp die iets meer voor de beginners is, dus niet alleen de halfpipe die we al hebben. Skaters en mensen met andere attributen kunnen helemaal los. Het is eigenlijk te veel om op te noemen. Maar op het strand liggen en de hele dag niks doen, mag natuurlijk ook!

Geen ticket kunnen bemachtigen? Dit jaar heeft het festival zijn eigen Re-sale platform waar tickets voor de orginele prijs op aangeboden worden. Hou dit paltform dus zeker nog goed in de gaten!