De redactie van 3VOOR12/Friesland verzamelt voor jou de nieuwste video's en singlereleases van Friese artiesten. Met deze editie een goedgevulde pagina en een afspeellijst met veel nieuwe nummers. Check naast onze eigen afspeellijst 'Van Friese Bodem' met lokale artiesten, ook de lijst '3VOOR12 Lokaal Draait' waarin elke lokaal afdeling van 3VOOR12 artiesten van eigen bodem deelt.

Not Sure

Ingredient Two: Self Care

Op 18 mei is het tweede hoofdstuk van debuutalbum The Recipe van rapper Not Sure uitgekomen, een album waarop hij vertelt over de zoektocht naar het metaforische recept voor het leven. Elk hoofdstuk staat voor een bepaald ingrediënt dat wordt ontdekt, de tracks zelf gaan over hoe de rapper worstelt met de doseringen. Eerder bracht hij hoofdstuk één uit, Ingredient One: Passion

Dit tweede hoofdstuk, Ingredient Two: Self-Care, gaat over goed voor jezelf zorgen in plaats van jezelf de vernieling in helpen. De hoofdpersoon van het album interpreteert dat inzicht alleen verkeerd. Hij vertaalt ‘jezelf wat gunnen’ naar een eindeloze zweem van nachtelijke escapades, liters alcohol en bootvrachten drugs. Tot zowel zijn lichaam als zijn hoofd ‘ho’ roept. Hij moet de waarheid onder ogen zien: zo komt hij niet verder.

Als klap op de vuurpijl hoort bij dit tweede deel de korte film: Self-Care. Hierin volg je de hoofdpersoon in zijn staat van escapisme en zie je hem langzaam afglijden naar een toestand die misschien wel minder is dan daarvoor.

Tolls

Pauze

Golven en een stevige deining verder: Tolls is er weer. Na het BUMA-awards genomineerde debuutalbum Blijf je Koel is het tijd voor nieuwe geluiden. Samen met Pim van de Werken produceerde hij Pauze, op eigen tempo. Pauze is de eerste single van een ep die we later dit jaar kunnen verwaachten. De nieuwe muziek gaat richting artiesten als o.a. LUWTEN, Billie Eilish, Sufjan Stevens en The National.

Wat we van de rest van de ep kunnen verwachtenm? Een beetje mijmeren op het strand of misschien wel huilend op de dansvloer. Een beetje gitaar en misschien wel synthesizers. Misschien wel eventjes niks.

 

Mendel

Equilibrum

Op 17 mei jongstleden presenteerde producer/componist/gitarist Mendel bij de Leij zijn vierde soloplaat Equilibrium. Een album dat tot stand komt nadat hij in 2019 afscheid neemt van het gelauwerde Aborted. Hij reist met het grindcore/death metalgezelschap zeven jaar lang de hele wereld over, maar besluit in goed overleg zijn aandacht te gaan verleggen. Hij wil meer tijd en aandacht besteden aan zijn werk als mixing/mastering technicus en het uitbrengen van eigen muziek. Zie daar het resultaat. Een dijk van een plaat, waarbij je meegenomen wordt in het metaluniversum van Mendel.

 

Gitamantora

Stuck in your head

2021 was een jaar waarin Gitamantora veel muziek heeft uitgebracht. Stuck in your head is het eerste nummer dat dit kalender jaar het daglicht ziet. Het verschil met de nummers vorig jaar? De pop-punk artiest heeft deze plaat zelf geproduceert en opgenomen vanuit huis. Stuck in your head is een nummer over het hebben, en het daarbij ook leren loslaten, van negatieve gedachtes.

Noordeligt

Mijn Dorp

Adriaan Bakker is een 24-jarige rapper/ songwriter uit het Friese dorp Makkum. Hij is onderdeel van de formatie Noordeligt en heeft daarmee al verschillende tracks uitgebracht. Mijn Dorp gaat over zijn zo geliefde Makkum. Over het opgroeien in een dorp en hoe zo'n plaats een plekje in je hart kan krijgen. Het is geschreven vanuit een gevoel van thuiskomen.

Onaf

Bundel

Onaf (Olaf Visser) is een nederlandstalige spoken word pop artiest. Zijn eerste album Bundel bracht hij begin deze maand uit. Het album heeft wat weg van de 'oude' Spinvis, maar dan experimenteler en elektronischer. Alles op deze debuut plaat is zelf gemixt en geproduceerd. Over liefde, macht, volwassen worden en alles daar tussenin. 

 

Jamila.X

Pony Girl

And now, for something completely different... 
Totaal gegrepen door de liefde voor dragqueens, glitter, de kunst en een wereld die louter uit regenbogen en unicorns bestaat, ambieert Jamila.X een aantal jaar succes te vergaren in de dragwereld. Bij de aankondiging van de release van het nummer Pony Girl schrijft Jamila.X op haar socials: "Ik moet even iets bekennen. Ik heb een crush. Een enorme crush. Ik ben helemaal hoteldebotel. Van Katya. Katya Zamolodchikova. De liefde is zo hevig dat ik er een liedje over heb geschreven. Kijk, vroeger was ik echt een paardenmeisje. Maar nu wil ik alleen nog maar op Katya rijden. All. Night. Long."

In de Spotifylijst Van Friese Bodem kun je de laatste releases beluisteren van Friese acts. Klik ook eens op de link van 3VOOR12 Lokaal Draait. Elke twee weken wordt de lijst gevuld door de lokaalafdelingen van 3VOOR12, waarbij je ook op die manier weer nieuwe muziek kan ontdekken uit eigen land.