Op muzikaal gebied broeit, groeit en bloeit er continu van alles in de provincie Friesland. We stuiten binnen de redactie regelmatig op interessante samenwerkingen, ontwikkelingen binnen bestaande projecten of er drijven ineens nieuwe talenten boven. In de rubriek Op De Radar willen we de lezer op de hoogte brengen en voeden met vers muzikaal voer voor inspiratie, nieuwe input en als stimulans om eens een evenement te bezoeken waar je anders niet heen zou gaan. In deze Op De Radar aandacht voor twee edities van de Friese Vinyl Club die plaatsvinden in de week van de Friese Lente (1 t/m 8 april): De Tijd is een Schoft - Ode aan Meindert Talma en Cloud Mind.

Friese Vinyl Club #5: Ode aan Meindert Talma

Zondag 3 april 2022 - 15.00 uur - Neushoorn - entree €10,-

Meindert Talma viert zijn 25-jarig jubileum als Neerlands’ onbekendste popster en dat zal niet onopgemerkt blijven. In 2022 zullen alle Talma-platen live de revue passeren. Elke maand worden twee albums integraal en in chronologische volgorde gespeeld in Vera, Groningen. Al die shows krijgen een voorprogramma van een eigenzinnige Friese act welke zich hebben gestort op het oeuvre van Talma. Daar is een uniek album De Tijd is een Schoft uit voortgekomen en wordt via de Friese Vinyl Club uitgebracht. Deze plaat wordt zondag 3 april tijdens een matinee-show in Neushoorn door deelnemende acts live gespeeld. 

Deelnemende artiesten zijn Jamila.X, Willie Darktrousers, Bobby Choco, Blondeau, ZEA, Douwe Dykstra, Huub Prins, Onna Limb ft. Jachtgeweer en Esther de Jong
 

Friese Vinyl Club #6: Cloud Mind

Vrijdag 8 april 2022 - 20.00 uur - Neushoorn - entree €10,-

Cloud Mind is het duistere muzikale alter ego van muzikant/producer Abel de Grefte: slaapkamerpop vanuit een donker hart. Cloud Mind staat voor persoonlijke liedjes, waarbij hij inspiratie put uit thema's uit zijn directe omgeving. Het geluid van Cloud Mind laat zich omschrijven als donkere indiepop en slowcore. De debuut ep Orchid is in zijn geheel opgenomen, ingespeeld en geproduceerd in zijn mini-studio te Leeuwarden door De Grefte. “Wat mij inspireerde om mijn eerste plaat te maken, is de combinatie van intieme gesprekken met mijn vriendin over haar belevingswereld en het ontstaan van mijn eigen mini-studio. Zo kon ik de frustratie, onwetendheid en angst een plekje geven in mijn muziek. Als ik de nummers nu luister, voel ik die emoties opkomen, maar ook weer landen op de goede plek.” 

Het voorprogramma wordt verzorgd door Moonloops. Met een oude gitaar en een hoofd vol verhalen maakt singer-songwriter Sarah Dekker harmonieuze bedroompop in haar slaapkamer en vertelt ze verhalen over dromen, wensen en hoop. Moonloops is de slaapkamer echter ontgroeid en is nu klaar haar verhalen in haar hoofd in het echt te delen, oog in oog met de wereld en de mensen die haar zo inspireren. 

INFO FRIESE LENTE

Friese Lente is het festival waarmee de Friese popcultuur wordt gevierd in Friesland. Het is een week vol met optredens, gastlessen en presentaties. Tijdens deze week komen er verschillende genres, disciplines en subculturen aan bod. De line-up bestaat uit aanstormende talenten, bijzondere lokalen projecten en gevestigde Friese acts. Het is een evenement voor iedereen, veel van de activiteiten hebben daarom een lage prijs of zijn zelfs helemaal gratis. Friese Lente faciliteert en initieert multidisciplinaire projecten om daarmee tegelijkertijd de inhoudelijke uitdaging van de artiesten te vergroten en te verdiepen.

Klik hier voor het programma van de FRIESE LENTE