Op zondag 19 juni vond in Poppodium Iduna de eerste van twee halve finales van de Kleine Prijs van Fryslân 2022 plaats. Zes acts van diverse pluimage treden tegen elkaar in het strijdperk voor een plek in de finale. Als de tweede halve finale in Het Bolwerk in Sneek plaats heeft gevonden, zal Friesland Pop nog drie wildcards uitdelen. Het deelnemersveld van de finale van de Kleine Prijs, op 21 oktober in Neushoorn, wordt gecompleteerd door de winnaar van Bring it On, de Friese hiphop contest.

De jury bestaat, in zowel Drachten als Sneek uit Cor Giesing (Cee Major), hiphopveteraan en docent aan de Academie voor Popcultuur (AvP), Nick Veenstra (ex-The Future’s Dust, programmeur Welcome to The Village en docent aan de AvP) en Esther de Jong (muzikant en oud-finalist van de KPvF en projectleider bij Popfabryk). Allen lopen al even mee in de Friese popscene en kennen de klappen van de (muzikale) zweep en worden daarom geacht een wijs besluit te kunnen nemen. Wat niet wegneemt dat het jureren eenvoudig zal worden, sterker nog de drie hebben er in Drachten een hele kluif aan. 

De Fries/Zwolse band SELMA heeft de ondankbare eer om als eerste het podium op te stappen. Altijd lastig om de norm te bepalen, helemaal tijdens een muziek contest. Toch blijven de vier keurig overeind! Met een goed optreden zetten zij de toon. Frontvrouw Selma Ebbens weet zich ook nog eens gezegend met een fantastische stem waarmee ze haar band even in de etalage zet. Met het prettige jazzy-pop geluid is SELMA een fijne opener op de vroege zondagmiddag. Het optreden van Given Ski is van een andere aard. Ook prettig, maar van achterover leunen en (louter) luisteren is geen sprake. Het is overdonderend en boeiend. Het optreden begint met een filosofische overdenking, waarna de jonge rapper zich van zijn kwetsbare kant laat zien en het publiek deelgenoot maakt van zijn duistere ziel. Met verrassende nummers vol met zelfreflectie en over twijfel weet hij van begin tot eind te boeien.

De dames van Amonia Caramel staan als derde act op het podium. Vorig jaar namen ze ook deel. Ook toen stonden ze in Drachten in de halve finale, het eindpunt destijds. Dit jaar lijken de dames een serieuze kandidaat voor de finale. Hun melodieuze, en goed op elkaar ingespeelde dagboek pop (inclusief voorgelezen dagboek passages) blijft het een lust voor het oor, maar ook voor het oog. Het plaatje klopt en de luchtige, tweestemmige liedjes gedijen goed. Hoe anders zijn de liedjes van Methoxy. Sfeervolle en fragile (piano) liedjes, met een dikke zwarte rand. Ze is kwetsbaar en oog bij tijden breekbaar, daarnaast is ze heel moedig en krachtig om haar verhaal met het publiek te delen. Voor Methoxy is dit een methode om te verwerken en te dealen met het lot. Ze doet het in schoonheid.

Het contrast met de volgende band kan niet groter zijn: van fragile popliedjes naar het ronkende rockgeluid van Poppa Jay & The Holy Rollers. Drie heren, die begenadigd hun instrument beheersen en een thuiswedstrijd spelen, weten zich gesteund door een grote schare fans. Met een dampende en uiterst vermakelijke rockshow geven hebben ze iedereen weer even wakker geschud, zodat iedereen weer bij de les is voor de laatste artiest, singer-songwriter Ukelise. Door het afmelden van Broad Street is zij ter elfder ure aan de line-up toegevoegd. Slechts gewapend met een ukelele brengt Elise Smits haar liedjes ten gehore. Haar teksten zijn eveneens donker en persoonlijk en soms bij het ongemakkelijke af. Toch blijft het publiek twintig minuten lang geboeid staan kijken en luisteren naar de autobiografische liedjes.

Na Ukelise is het aan de jury om een oordeel te vellen. Wie gaat er door naar de finale en wie moet met samengeknepen billen nog een week wachten tot de wildcards uitgereikt worden? Juryvoorzitter Cor Giesing betreedt na een kwartier het podium met het verlossende antwoord: Given Ski! De jury roemt hem om zijn persoonlijke show en persoonlijke liedjes. Hem zien we op 21 oktober terug tijdens de finale, en wellicht ook tijdens Bring It On, de Friese hiphop contest die hij in 2019 al eens won, samen met Toby Simba. De Kleine Prijs vervolgt zijn weg komende vrijdag in Sneek, in Het Bolwerk. Dan staan er weer zes toffe acts klaar om te strijden voor dat ene finaleticket.

GEZIEN

Halve finale Kleine Prijs van Fryslân 2022
Poppodium Iduna, Drachten
Zondag 19 juni 2022