Het nieuwe platform Wisselstroom brengt zes weekenden lang telkens een andere Groningse en Friese hiphopartiest samen in de studio’s van het Leeuwarder muziekproductiebedrijf Lake Woozoo. De artiesten werken hier, met een Groningse of Friese producer, aan een nieuwe song. Wanneer de song klaar is, nemen ze deze op in een live-sessie. Die wordt vervolgens door Wisselstroom online gereleased in samenwerking met landelijk hiphop platform Nederhop. Het doel: noordelijk hiphoptalent landelijk op de kaart zetten.

Voor de vijfde live-sessie zette Wisselstroom een metalhead met een intense liefde voor trap in de studio met een woordkunstenaar. Samen experimenteerden ze met een Roland synth en een 808. De nieuwe track Breek de Matrix! van Arie en Assiindewaris ontstond in één dag tijdens een schrijfsessie in de studio van Lake Woozoo. Krachtige statements, zijdezachte flows en een haast gevoelige metal-gitaar smelten samen in deze sessie.

Bekijk hier de video over hoe de track tot stand is gekomen en luister naar het resultaat.

In de vierde episode gingen we internationaal. We koppelden de Letse woordkunstenaar The Cool Rapper vanuit Groningen aan rising star Maaike Maria, geboren en getogen op Terschelling. Stinna uit Groningen maakte van hun song een heel fijne, nostalgische R&B-productie.

The Cool Rapper X Maaike Maria (prod. Stinna)

The Cool Rapper vertelt graag verhalen en heeft er plezier in. Geïnspireerd door de samenleving, haar eigen ervaringen en de absurditeit van de wereld, neemt ze je mee op een desoriënterende reis waar realiteit en fictie elkaar ontmoeten.

Maaike Maria is het soort artiest dat je ontwapend en tegelijkertijd emotioneel uitdaagt. Ze focust zich met name op wat de vrijheid van creativiteit voor haar persoonlijk betekent en uit dit zowel muzikaal, fysiek en visueel. In een mix van Alternatieve R&B, Elektronische en Ambient muziek gaat ze op zoek naar een contrast tussen het natuurlijke en onnatuurlijke om zo haar verhaal, haar visie en gevoelens tot leven te brengen.

Stinna is een producer uit Groningen die sinds een jaar de meeste fire beats tikt. Stinna maakt voornamelijk hiphop en R&B producties en houdt ervan om samen met andere artiesten te werken. Het afgelopen jaar vond hij zijn sound, nadat hij zijn diploma bij Master The Mix haalde. Komend jaar brengt Stinna eigen muziek uit.

Arie X Assiindewarris

Het duo Arie (artiest) en Assiindewaris (gitarist en producer) bracht debuut-ep Ana uit tijdens de eerste lockdown en zijn sindsdien onafscheidelijk. Het tweetal maakt alternatieve, experimentele hiphop, met hier en daar uitstapjes naar akoestische gevoelige tracks, die meer naar singer-songwriter neigen. “Arie en Assi” leerden elkaar kennen op de Academie voor Popcultuur, waar hun samenwerking begon in april 2019. Sindsdien hebben ze aan de lopende band samengewerkt en geëxperimenteerd, om uiteindelijk tracks met een sterke boodschap te kunnen maken in no-time.

Over Wisselstroom

Hiphop is het grootste muziekgenre in Noord-Nederland. Toch staan er landelijk te weinig noordelijke artiesten in de hitlijsten. Jonge hiphopartiesten staan te springen om hun talent met de rest van het land te delen. Nieuw platform Wisselstroom ondersteunt ze in hun ambities, door ze samen te brengen tijdens een hiphop residence.

Artiesten uit Groningen en Friesland schrijven dit najaar nieuwe songs in de studio’s van Lake Woozoo in Leeuwarden, tijdens zes studiosessies. Deze songs worden op beeld vastgelegd en als live-sessies gereleased op de kanalen van Wisselstroom en landelijk hiphop platform Nederhop.