Het was eigenlijk niet helemaal het originele plan om de ep High Hopes uit te brengen, want er ligt eigenlijk een full album op de plank. Toch kunnen de mannen van Seewolf de verleiding niet weerstaan om voor de Friese Vinyl Club een ep te maken. De presentatie van deze nieuwe tracks en het vinyl staat op het programma voor zaterdag 10 december in Neushoorn. Het is de hoogste tijd om met zanger Dolf Kuiken en bassist Bram Welbedacht van Seewolf in gesprek te gaan over hun nieuwe muziek en de releaseshow.

Voorprogramma in de Melkweg

De band Seewolf omschrijft zichzelf het liefst als een groep vrienden uit Friesland, die in de huidige bezetting al zo’n zes jaar bezig is met het maken van muziek. Zanger Dolf Kuiken en leadgitarist Willem Bijma spelen eerder al samen in een andere band en sluit drummer Joop Visser zich aan bij dit project. Bassist Bram Welbedacht komt een tijdje later bij de band nadat de huidige bassist vertrekt. In 2019 brengt Seewolf hun eerste ep Moonwater uit. “En dat was een goede kick-off van een mooie periode. We hebben toen veel opgetreden en vooral veel voorprogramma's gespeeld. Het hoogtepunt voor mij was het voorprogramma van de band New Model Army, in de Melkweg in Amsterdam. Dit is een band die wij allemaal heel erg tof vinden. Ik heb ze toen een mailtje gestuurd, met onze muziek,” vertelt Bram. De waardering voor elkaars muziek blijkt wederzijds te zijn en de heren van Seewolf krijgen een mail terug van zanger Justin Sullivan met de vraag of ze als hun voorprogramma willen spelen in Melkweg Amsterdam.

Seewolf

Friese Vinyl Club

Na een enorm succesvol jaar komt in 2020, door het coronavirus de cultuursector stil te liggen. Het worden twee lange jaren waarin de band amper tot niet kon optreden, maar wel werken aan nieuwe muziek. Dolf vertelt over het maakproces van de nieuwe ep: “We werden benaderd door de Friese Vinyl Club met de vraag of wij interesse hadden in een samenwerking met vinylperserij Deepgrooves in de Blokhuispoort en Neushoorn. Op deze manier mochten wij een single of een ep opnemen, en het leuke was aan deze deal dat we het ook op vinyl mochten uitbrengen! Dit was iets dat niet bij ons op de planning stond. We waren namelijk bezig met het afronden van ons debuutalbum. Onze eerste reactie was dan ook: 'Shit, dit kunnen we er helemaal niet bij hebben nu!' Maar we vonden dit zo’n leuke actie dat we besloten om eerst een ep uit te brengen in plaats van ons debuutalbum. Daardoor komt dat album ergens in 2023 uit. We hadden nog een aantal oudere schetsen van nummers liggen, waar ik samen met Willem aan had gewerkt, die hebben we verder uitgewerkt voor de ep.”

How The War Began

De nieuwe ep heeft in totaal vier nummers, waarvan er twee instrumentaal zijn. De twee singles How The War Began en Ignorance, hebben wel tekst en achter deze nummers zit een duidelijk verhaal. Dolf: “Op mijn computer vond ik een oude jamsessie van Willem.” Daar bedacht de zanger later een passende melodie voor. De tekst voor het nummer schreef hij samen met Marinthe de Hek. “Het nummer gaat over de tijd waarin we leven, de coronaperiode en alles dat daar op volgde. Bij ons heb je de boerencrisis. In de landen om ons heen is de onrust ook toegenomen met demonstraties en dictatuur. Daar ben ik me toen in gaan verdiepen. Vervolgens brak de oorlog in Oekraïne uit en het leek mij interessant om hier een nummer over te schrijven. Toen zagen Marinthe en ik een krantenkop: ‘Twee kruisraketten raken Vrijheidsplein Oekraïne’. En dat werd ook de eerste zin van het nummer How The War Began: 'Two cruise missiles hit Freedomsquare.' Dat is waar het verhaal begonnen is.”

Dolf schrijft alle teksten, maar de rest van de band kan zich goed vinden in de nummers. Bram: “Ik kan me er goed in herkennen, eerlijk gezegd. Ik weet ook nog dat we het er toen veel over hebben gehad. Hoe sta jij hierin? Hoe voel het voor jou? Het is wel zo dat ik altijd in een later stadium de teksten van Dolf pas echt begin te begrijpen. Want ik doe eerst mijn kunstje zodat de muziek goed wordt vormgegeven. Maar ik sta volledig achter dit verhaal. Ik vind het ook een heel erg mooi dat iedereen zich er wel op een bepaalde manier kan vinden in het verhaal. Het is zo’n complexe situatie met de oorlog in Oekraïne en de vele andere crisissen. Er is veel verdeeldheid. En het mooie is dat iedereen met een andere mening zich er op een bepaald vlak wel in zal herkennen. Ik ook. Dat vind ik zo mooi aan het nummer.”

Releaseparty

Naast het uitbrengen van nieuwe muziek staat er nog veel meer op de planning voor Seewolf. Zo staan ze op 10 december 2022 in Neushoorn te Leeuwarden met de releaseparty van hun ep High Hopes. “Dat wordt sowieso een hele dikke show. We spelen ongeveer een uur en dat is best lang. Dat doen we graag, want dan kunnen we alle nummers spelen die we willen. Het wordt een combinatie van nieuw materiaal samen met wat oudere nummers. Op de tracks van High Hopes zijn ook een aantal achtergrondzangeressen te horen en die zijn er ook bij tijdens deze show. Ook hebben we een extra gitarist uitgenodigd. We zullen dus met een iets grotere bezetting op het podium staan”, vertelt Bram. 

In plaats van dat Seewolf op 10 december met de originele bezetting van vier man het podium betreedt, staan er voor de ep release maar liefst acht muzikanten op het podium. Dolf: “We staan dit keer met twee keer zoveel mensen op het podium. We hebben al even kunnen oefenen tijdens twee try-outs, dus dat gaat helemaal goed komen. Samen met gastmuzikanten Zola Bikouta, Esker van de Werken, Bente Hout en Jelte Rijpkema gaan we er een hele dikke chaos van maken!”

Friese Vinyl Club #9: Seewolf
Deur open: 20:00 uur
Leonard Ford: 20:45 - 21:15 uur
Seewolf: 21:45 - 22:55 uur

Tickets: € 10,- (incl. vinyl)
Zaal: AA-Security Arena, Neushoorn

De Friese Vinyl Club is een initiatief van Popfabryk, Friesland Pop, Neushoorn en Deepgrooves.

Seewolf