Traditionele jazz, funk en rhythm and blues vinden voor een groot deel hun oorsprong in New Orleans. Ook is die stad belangrijk als het om rock-’n-roll, soul en hiphop gaat. Bekend is ook de New Orleans Brass; een stijl die op koperinstrumenten zoals trompetten en trombones wordt gespeeld. Ook de saxofoon of sousafoon hebben een inbreng, waarbij de laatste de contrabas vervangt. Het is duidelijk dat Broken Brass door deze stroming is geïnspireerd. Momenteel zijn de heren bezig met hun 'With A Vengeance' tour door Europa en strijken ze uiteraard ook neer in Friesland. De Koperen Tuin is voor de tweede maal dit weekend de locatie van dit Podium Asteriks feest.

Dj Friso Vinyl, die ook op Oerol en Welcome to The Village heeft gedraaid, stemt het voorprogramma en de afterparty af op de hoofdact. Zoals zijn naam al aangeeft, werkt hij alleen met ‘echte platen’ en niet met cd’s of downloads. Dat is niet alleen beter voor de presentatie, maar ook de geluidskwaliteit. R&B, soul, funk en rock-’n-roll volgen elkaar op, waarbij de gasten op de volle dansvloer zich prima vermaken.

Waarschijnlijk niet alleen omdat hun laatste album With A Vengeance heet, trapt Broken Brass energiek af om verder alle nummers van dit laatste album te spelen. Opvallend zijn de diverse stijlen die hierin te herkennen zijn. Enkele zijn al genoemd, maar je hoort ook Caribische en soms sciencefictionachtige invloeden. Dat laatste zal er ongetwijfeld mee te maken hebben dat de band met hun  laatste plaat voor een belangrijk deel beïnvloed is door helden in actiefilms uit de negentiger jaren.

'Als de band zo innovatief blijft komen ze hun eigen bier tekort om al die successen gepast te kunnen vieren'

De musici houden het niet alleen bij hun laatste productie. Ook de voorganger Astonishing Tales From Beyond The Brass Dimension uit 2017 komt voorbij, net als het swingende Got The Funk van hun eerste album Brass Hopper. Het leuke van dit alles is dat de rasmuzikanten zich niet beperken tot technische hoogstandjes, maar er zelf ook zichtbaar plezier in hebben. Dat blijkt ook uit de communicatie naar de mensen op de dansvloer, die duidelijk bij alle aanstekelijke vrolijkheid worden betrokken.

Het is duidelijk dat we, na hun succes in de fameuze poptempel Paradiso en vele andere grote podia in Europa, nog veel van Broken Brass kunnen verwachten. Een gedreven clubtour, optredens in verschillende Europese landen (waaronder het Verenigd Koninkrijk) en nog voor de zomer twee nieuwe singles. Op een daarvan valt een zangeres te beluisteren, wat weer een nieuwe insteek is. Als de band zo innovatief blijft komen ze hun eigen (With a Vengeance) bier tekort om al die successen gepast te kunnen vieren.

GEZIEN

Broken Brass + DJ Friso Vinyl
De Koperen Tuin/Podium Asteriks, Leeuwarden
Zaterdag 13 april 2019