Friesland is een nieuw raptalent rijker: Thom Boonstra (20) uit Hemelum/Koudum, die onder de naam Alexander Moto werkt, bracht 25 maart zijn debuut EP Meer Morra uit. Na veel fietstochtjes langs het Morrameer werd zijn eerste serieuze werk geboren in een tuinhuisje in Koudum. Wat is het verhaal achter de EP en wat is zijn doel? 3VOOR12/Friesland redacteur Arjen Bloem spreekt Thom in zijn studentenkamer in Groningen en zoekt antwoord op deze vragen.

Meer Morra, hoe is deze EP ontstaan?

“Sinds mijn veertiende ben ik al bezig met rappen en af en toe iets op Soundcloud zetten. Dat was altijd een beetje voor de grap. Afgelopen december had ik opeens de geest en inspiratie voor nieuwe liedjes. Een goede vriend van mij, Jacco, die onder de naam Cobes produceert, werd ook steeds beter in het maken van beats om op te rappen. Toen zijn we samen gaan zitten in zijn studio in Koudum, een tuinhuisje achter het huis van zijn ouders. Het afgelopen half jaar konden we hier professioneel werken aan muziek. We werden serieuzer en ook kwalitatief ging het niveau omhoog."

Wat betekent Súdwest voor jou?


"Súdwest, of de SW, is eigenlijk een verzamelnaam voor alle dorpjes, plaatsen en mensen die uit het zuidwesten van Friesland komen. Het is ook een vriendengroep bestaande uit mensen hier uit de omgeving. De laatste tijd komen hier steeds meer creatieve dingen uit. Hierdoor maken we elkaar ook enthousiast om meer met die creativiteit te doen en het is een goede sfeer voor het geven van advies en support aan elkaar. Zo heeft een maat uit IJlst, Derek (Calvin Herres), die ook in die groep zit, de beat gemaakt van Winter Wonder Land."

Hoe ben je op de naam van je EP gekomen?

"Ik ben opgegroeid in Hemelum en Koudum. Nog steeds ben ik veel in beide dorpen te vinden. Laatst fietsten een goede vriend van mij en ik vanuit de studio langs het Morrameer. Toen hadden we het. Die dubbelzinnigheid van ‘meer’ en ‘Morra’ zit ook in de meeste nummers of in de manier waarop ik teksten schrijf."

Wat is de boodschap van je EP?


"Vaak wordt gedacht dat als je uit een klein dorpje komt, er weinig mogelijk is, terwijl ook daar genoeg creativiteit zit en je er ook dingen kan maken. Overal zitten wel creatieve mensen. Inhoudelijk is het ook voornamelijk Friesland vertegenwoordigen en het platteland, of beter gezegd de dorpjes, een stem geven."

Geef je die stem in Magna Frisia, Fryslân Boppe?

"In zekere zin. De naam is een knipoog naar het grote Friesland van vroeger uit de geschiedenis, maar ik wil er ook mee zeggen dat we als Friesland groter zijn dan mensen in de Randstad vaak denken. Ik begin het nummer met ‘Magna Frisia, connect je met die Hollandse Nieuwe’. Het gaat om verbinding, maar ook eigenheid. Als je kijkt naar rappers uit de Randstad zitten zij vooral in hun eigen bubbel, die niet veel verder dan de Randstad reikt. Daar doelt de zin ‘Mensen onderschatten ons, we zijn een focking militie’ ook op. Ik heb het gevoel dat ze niet echt omkijken naar wat er op het platteland allemaal gebeurt. Ergens begrijp ik dat wel, ik kijk ook niet direct om naar Drenthe. Toch is het jammer, dat ze zo in hun bubbel blijven. In Friesland gebeuren genoeg creatieve dingen, maar vaak op een zelfstandige manier. Het platform mist hier nog om mensen met elkaar in contact te brengen. Met de gedachte van Súdwest proberen we dat een beetje te doorbreken en een wave te creëren van en voor creatievelingen uit Friesland.
In mijn teksten wil ik ook meer gelaagdheid aanbrengen door ook over identiteit te schrijven. ‘Ik wil niet weten wat ze doen, nee ik ben niet in de fotto’ gaat over het thuisgevoel van het platteland, over hier rust hebben en hier tevreden zijn."

Je zegt dat er geen platform is, maar we hebben toch net Culturele Hoofdstad gehad?

"Dat is zeker waar. Binnen Friesland heb je wel Culturele Hoofdstad, maar er wordt naar mijn gevoel niet echt omgekeken naar de dorpjes rond het IJsselmeer hier. Als je het er daar over hebt, kennen mensen het vaak niet eens. Binnen Friesland zijn wij nog meer afgelegen dan de rest van de provincie, of in ieder geval Leeuwarden. Ergens is dat ook wel vet, dat maakt het een soort van mythisch."

'We zijn als Friesland groter dan dat mensen in de Randstad denken'

Een van je nummers heet: Piraten of Kapers. Zijn die er veel in Súdwest?

Thom moet lachen. "Nee, dat valt wel mee. Ik had tijdens mijn studie Geschiedenis een vak over de Tachtigjarige Oorlog, waarin het ging over de watergeuzen. Af en toe plunderden zij een Waddeneiland als piraten, maar later kregen ze van Willem van Oranje kaperbrieven en werden het weer helden. Terwijl het precies hetzelfde is. Die tegenstelling zette mij wel aan het denken. Piraten of Kapers? Het nummer zit hier ook vol mee. Zoals: Nachtbrakers of slapers? Ik denk wel dat dit mijn favoriete nummer is van de EP."

Waarom?

"Het heeft sowieso het sterkste refrein. Als ik ga schrijven ben ik vooral bezig met het schrijven van teksten, echt bars spitten en het uitschrijven van mijn idee. Ik ben nog minder goed in refreinen schrijven en echt liedjes bouwen. Dat is in dit nummer goed gelukt vind ik, tekstueel ook. Dit is dan ook een van mijn grootste doelen voor mijn toekomstige muziek."

Beluister hier de debuut EP van Alexander Moto