Albumrecensie: Trumpets of the Apocalypse – Stabbed To Death With A Flag Pin Albumrecensie: Trumpets of the Apocalypse – Stabbed To Death With A Flag Pin

Nieuwkomer veegt met Trump compleet de vloer aan

, Tekst: Jurgen de Raad

Friesland heeft er een nieuwe luidruchtige muziektelg bij. En die schreeuwt of, misschien beter gezegd, trompettert het ongenadig, vol gif van de daken. Daarbij op standje ramkoers liggend. Trumpets of the Apocalypse stelt namelijk in tien razende tracks (klokken bij elkaar een kleine zeventien minuten) de alom verbazing en verbijstering wekkende gangen centraal van de huidige president van de Verenigde Staten: Donald Trump.

Verantwoordelijk voor de conceptuele EP zijn de in Leeuwarden gesettelde ´trompetters´ Sietze van Riel (gitaar/bas/zang) en Bart Scheffers (drums, zang). Beiden weten hoe hard ze met de zweep kunnen slaan. Bart is thans nog de drummende ´rûchhouwer´ in het grote regiofaam vergaarde De Hûnekop en Sietze ken je mogelijk ook van hardcore puristen Icepick. Maar allebei draaien ze al meer dan twintig jaar mee in het nationale metal- en hardcore gebeuren, met een ruime dosis aan ervaring in ook andere bands als Spirit 84, Dead Horse Running en Ill Nino.

Trumpets of the Apocalypse springt in goudeerlijke hardcore punk schuimbekkend rond op de opgeworpen barricades. Het tweetal laat weinig tot niets heel van ´orange cheeto´ Trump. Woede en frustratie reiken ver, knap onverbloemend ver. Die laten zich na het bombastische en duidelijk een apocalyptisch sfeertje oproepende Intro (Hail to the Cheeto) direct gelden in de regelrechte proclamatie van DIE!: "DIE – You fascist pig / DIE – You racist cunt / DIE – Top of the list / DIE – of people I want (to)" (met gast-vocalen van mogelijke bandcompaan Bülent Killi). De schurende hardcore punk galoppeert met driftige bokkensprongen door de nummers heen. Grindcore, D-beat en death metal doorkruisen de hardcore punk. In de onbesuisdheid en energieke stootkracht grijpt die terug op de rebellerende vroege jaren tachtig klanken van bands als Dead Kennedys en Discharge. Slayer-esque riffs, met death metal ingespoten ritmiek plus grunts en grindende blasts geven die metal-knipogen af. Carnivore komt zodoende soms ook bovendrijven in de Trumpets´ sound, op de wijze hoe die band hardcore punk aan metal koppelt. Een track als Tax Cuts grindpunkt er in de traditie van oude Napalm Death (ten tijde van Scum) dan onstuimig op los.
 

Bart en Sietze spuwen afwisselend het ongeloof rondom Trumps discutabele politieke handelen over je uit. De kenmerkende hardcore kreten blijven daarin niet achter. Joey Sado van black thrashers Sadotank doet er nog een smeuïge schep bovenop. Met verlenende vokills aan Mar-a-Lago Massacre (over een denkbeeldige moord op Trump in zijn exotische buitenverblijf in Mar-a-Lago) en M.D.C. cover Born To Die.

'De schurende hardcore punk galoppeert met driftige bokkensprongen door de nummers heen'

Concluderend doet Trumpets of the Apocalypse niet iets nieuws op zijn debuut. Maar het weet de bewezen grind/hardcore punkende metal aanpak heel aanstekelijk en met een scherpe bite voor te zetten. De voorbijkomende tekstsamples van Trump zijn raak in die context; ze dikken het explosieve geheel extra aan (geven een passende paniekerige hectiek mee). Stabbed To Death With A Flag Pin schopt je prettig old school onder je hol. Het hardcore ademende cd-hoesje en booklet nodigen je er alvast voor uit.       

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland