Op donderdag 18 januari vindt in Podium Asteriks de finale plaats van de muzikale scholencompetitie Music Battle 058. De regels zijn simpel: minimaal één bandlid moet studeren aan Stenden, NHL, VHL of AvP. Daarnaast moet het repertoire bestaan uit eigen materiaal (een enkele cover daargelaten) en mag je als voormalig winnaar niet nog een keer meedoen met de wedstrijd. In november van het afgelopen jaar werden na twee voorrondes vier acts doorgestuurd naar de finale. We stellen de finalisten van Music Battle 2018 aan je voor.

Net als veel muzikale competities, brengt de finale van Music Battle 058 een grote variëteit aan genres in de finale. Wat je ook speelt in je eentje of samen met je band: je mag je inschrijven als je aan de criteria voldoet. Dat brengt vaak leuke verassingen met zich mee en is vaak de reden waarom een dergelijke finale interessant is om eens te gaan bekijken. Je kunt leuke ontdekkingen doen en je laten inspireren door jong talent.

Als beginnend muzikant begin je toch vaak in je eentje muziek te spelen en jezelf te ontwikkelen. Dat kan achter de piano of met een gitaar op de rand van je bed. Heb je dan ook nog de gift van een fijn stemgeluid en schrijf je niet onverdienstelijke teksten, dan val je al gauw in de categorie singer-songwriter. In deze categorie vallen de finalisten KRISTEL en Loon. Kristel Schoonbeek studeert aan de Academie voor Popcultuur waar ze continue op zoek is naar de ontwikkeling van haar eigen stijl. Waar ze voorheen zich vooral veilig voelde achter haar vertrouwde piano, heeft ze inmiddels een complete band om zich heen verzameld.

Kristel

Haar collega singer-songwriter Martin van Loon studeert Media & Entertainment aan Stenden Hogeschool. Van Loon was zanger en gitarist bij de Groningse indie-punkband The Anti-D’s, waarvan het laatste optreden te zien was in april vorig jaar en ze de stekker uit de band trokken. Nu speelt hij naar eigen zeggen nog kleine akoestische liedjes en is hij van plan dit uiteindelijk uit te werken naar een project met bandleden om zich heen.

Loon

De liedjesschrijvers KRISTEL en Loon nemen het in de finale op tegen twee bands die floreren in de afdeling gitaarmuziek. De Groningse rockers Marble Heart is een bont gezelschap van ervaren muzikanten, die geïnspireerd worden door bands als Queens Of The Stone Age en Foo Fighters. Met een flinke bak energie en catchy nummers timmeren ze al behoorlijk aan de weg in Groningen en omstreken. De finale van Music Battle is voor hun een mooie kans om ook Friesland te overtuigen.

De laatste act in dit rijtje finalisten is Psychotic Lumberjacks en ook zij zijn uiteraard ook gebrand op het binnenslepen van de vele prijzen die Music Battle 058 in petto heeft. De naam van deze Leeuwarder band zegt eigenlijk al genoeg. Met een beukende drummer en bandleden die niet vies zijn van een experiment, smeden ze gezamenlijk van een ogenschijnlijk chaotisch geheel toch een experimentele, duistere sound gecombineerd met een energiek optreden.