Voor een flinke portie talent uit de Noordelijke provincies moet je tijdens Eurosonic je nestelen in het prachtige pand van Brouwerij Martinus. Vier dagen lang wordt de brouwerij omgetoverd tot House Of The North. De dagen staan in het teken van onder andere presentaties, borrels en uiteraard optredens van Friese, Groningse en Drentse acts.

Traditiegetrouw is in januari Groningen het middelpunt van de Europese muziekscene tijdens het showcasefestival Eurosconic. Met dit jaar Denemarken als land van aandacht kunnen we een hoop interessants verwachten uit het land van Lego en Hans Cristian Andersen. In Brouwerij Martinus richt de focus zich op muzikale acts en initiatieven uit Friesland, Groningen en Drente.

Onderdeel van House Of The North is het project Hit The North en komt uit de koker van Ferry Roseboom (Excelsior Recordings / ITGWO). Het wordt uitgevoerd onder de vlag van ESNS samen met de drie noordelijke popkoepels: Kunst en Cultuur Drenthe, POPgroningen en Friesland Pop. Gemeente en provincie Groningen hebben ESNS met ingang van 2017 voor vier jaar benoemd tot cultuurpijler. De organisatie grijpt die voortrekkersrol voor de regionale sector aan om talentvolle ambitieuze artiesten een unieke educatiemogelijkheid te bieden.

Wander Wouda is producent van House Of The North/Hit The North en vertelt: “Het is mooi om te zien dat we samen met de Noordelijke popkoepels, ESNS en een aantal andere organisaties samen vier dagen aan goede, relevante acts kunnen vullen. En dat met alleen maar bands uit het noorden. De kleine/jongere bands leren van de grote, en ik hoop ook andersom. Iedereen uit de Noordelijke popcultuur komt naar Brouwerij Martinus/ House of The North, dus als je (zakelijk) iets wilt in het Noorden dan zit je hier op de goede plek. Je kijkt bands in een brouwerij, dus lekker bier gegarandeerd!”

In het Hit The North programma zijn negen acts geselecteerd en het Friese aandeel wordt vertegenwoordigd door Esther de Jong, Katie Koss en Pendants. Het project loopt voor een jaar en in die periode worden de artiesten intensief begeleid, bekritiseerd en opgeleid door professionals uit meerdere disciplines van de muziekindustrie.

Ben je benieuwd naar wat Friesland, Groningen en Drenthe te bieden heeft op muzikaal vlak dan is een bezoekje aan Brouwerij Martinus zeer de moeite waard. Naast de negen acts die onderdeel zijn van Hit The North, heeft het programma nog veel meer acts in de pijplijn vier dagen lang. Kijk op de Facebooksite van House Of The North voor meer informatie over de evenementen tijdens Eurosonic.