Enige tijd dood gewaand is er een evolutie gaande daar waar het over black metal gaat. De rechtgeaarde liefhebber zal de nieuwe golf van het genre verguizen en links laten liggen, want black metal moet immers Noors, extreem en ongepolijst zijn in al zijn facetten. Mede door festivals als Roadburn en Into Darkness is het black metalgenre geherdefinieerd en flink uitgebreid. Ook bij de clubs is die ontwikkeling niet ongemerkt gebleven. Vanavond is het de eer aan Iduna om flink uit te pakken met de black metal van Trepaneringsritualen, Schammasch en Batushka.

De duisternis treedt in als Trepaneringsritualen het podium opkomt. De one-man band van Thomas Martin Ekelund gebruikt ijzingwekkende stemvervormingen met industrial en ambient klinkende geluidstapijten voor het verkondigen van de naderende apocalyps. De act is zeker niet geschikt voor tere zieltjes. Ekelund, sinds 2008 bezig met het project, is zeer productief. Hij heeft behoorlijk wat albums uitgebracht en vanavond staat in het teken van de presentatie van het album Kainskult. Helaas weet Trepaneringsritualen de aandacht van het publiek moeilijk vast te houden.

'De act is zeker niet geschikt voor tere zieltjes'

Het Zwitserse Schammasch maakte al naam en faam op de vorige editie van het Roadburn festival, door hun dik 100 minuten durende langspeler Triangle integraal te spelen. Iets wat vanavond helaas niet gaat gebeuren. De band is een solide liveact en weet op het podium van Iduna de toeschouwer in een soort trance te brengen. De blastbeats worden afgewisseld met logge en zware passages, waarbij frontman Chris S.R. geschminkt en getooid in gewaad de drums nog eens extra ondersteunt met twee floortoms, die bij hem geflankeerd staan. Dit werkt vrij goed in de trage stukken. De luchtverplaatsing bij iedere slag op de toms is bijna voelbaar. Sommige zangpartijen in de muziek doen zelfs wat new wave-achtig aan en dat geeft een extra dimensie in het werk van Schammasch. Als afsluiter is er nog een collaboratie met Trepaneringsritualen. Schammasch laat een goede indruk achter.

Schamasch

Trepaneringsritualen

Kandelaars worden opgesteld, kaarsen en wierrook worden aangestoken, afbeeldingen van de maagd Maria op banieren en andere relikwieën uit het oosters-orthodoxe geloof worden keurig opgesteld als Batushka zijn opwachting maakt. Het Poolse gezelschap is een mysterieuze band, er is niet bekend welke muzikanten er schuil gaan in de sierlijk vormgegeven habijten. Alle ruimte op het podium wordt benut om deze groep van acht personen, waaronder een koortje, te herbergen.

Het geluid in de zaal staat vrij hard, het piekt bij vlagen boven de 95 decibel en dan is het nog verbazingwekkend dat geroezemoes in het publiek de aandacht van de band afleidt. Halverwege de set wordt de gezichtloze Maria op de backdrop verruilt voor een Maria met gezicht. Op het podium is tijdens het optreden weinig tot geen beweging bij de band, maar de uitgehaalde grunts, chants, screams en Slavische koorzang worden extra kracht bijgezet met bezwerende armgebaren. De veelzijdigheid van zangstemmen maakt het een bijzondere luisterervaring. Batushka is een leuke act om naar te kijken en zet in Iduna een zeer sterk optreden neer. Na het optreden wordt het publiek nog gezegend met wijwater.

Batushka

Batushka

Batushka

GEZIEN

Batushka + Schamasch + Trepaneringsritualen
Poppodium Iduna, Drachten
Vrijdag 26 januari 2018