Voor de vijfde keer draait het aankomend weekend in Poppodium Iduna om het Friese talent tijdens Frysk Bloed Musykfestival. Dit jaar zijn Twarres en Weekend At Waikiki de hoofdacts, aangevuld met maar liefst elf andere bands van zeer uiteenlopende genres. Allen hebben ze een ding met elkaar gemeen: Het Friese bloed dat door de aderen stroomt.

Na het uitkomen van de hit Wêr Bisto in 2000 is het Friese zangduo Twarres niet meer weg te denken uit de Nederlandse popcultuur. Ondanks dat het nummer in de Friese taal geschreven is, blijft het zes weken in de Top 40 staan. Naast deze kneiter van een hit zullen nummers als She Couldn’t Laugh en Children ook niet ontbreken in de set aanstaand weekend. Kersvers is de titelsong van de speelfilm Spaak genaamd Tink Oan My die in september van dit jaar in première ging. Uiteraard staat na alle jaren muziek maken de akoestische gitaar en de zoete stemmen nog steeds centraal in de nummers.

Weekend At Waikiki is nog zo'n naam om trots op te zijn in Friesland. In 1983 zijn ze klein begonnen in het Friese Wolvega, maar ondertussen zijn ze wereldberoemd. Met hun alternatieve pop/rock met invloeden uit de new wave, trekken ze van stad naar stad. In de jaren tachtig en begin jaren negentig waren de hoogtepunten van de band hits als Love In The Most Peculiar Way en de albums Casa Grande en Sputnik. Net als Twarres heeft Weekend At Waikiki recent een nieuw album uitgebracht, genaamd Sonar. Naast Twarres en Weekend At Waikiki heeft het Friese popklimaat uiteraard nog veel meer te bieden.

Van indiepop tot punkrock en van rauwe raps tot hiphop: Frysk Bloed Musykfestival probeert alles onder één dak te krijgen komende zaterdag. De categorie rock-’n-roll wordt vertegenwoordigd door Tess & Her Highway Patrol. Deze band is afkomstig uit Leeuwarden en met de rauwe countrystem van Nataschja (Tess) veroveren zij heel Friesland met hun vele optredens. Kings of Diamonds zijn er ook bij met hun rockmuziek. Het vijftal uit Drachten heeft al meerdere keren op festivals gespeeld met onder andere Douwe Bob, Kensington en Miss Montreal. Deze band wil Nederland platspelen met hun muziek en zaterdag het dak van het evenement eraf laten vliegen.

De indie-poppers Pendants uit Leeuwarden timmeren ook behoorlijk aan de weg na het winnen van de Kleine Prijs van Fryslân in 2016. De debuutsingle Nothing to Fear is onlangs uitgekomen en nog meer materiaal is in de maak. Zij zullen met hun sound ervoor zorgen dat het publiek zal gaan dansen tot de zon weer opkomt. Een flinke dosis punkrock met rauwe raps komen uit de versterkers van Sunborne. Zij kruipen voor een paar uur even uit de krochten de Friese underground scene om Iduna te trakteren op een gegarandeerd energiek optreden.

De bluesrockers van Electric Hollers zijn ook van de partij dit weekend. De spiksplinternieuwe band afkomstig uit Leeuwarden en zagen we voorbij komen tijdens de afgelopen editie van de Kleine Prijs van Fryslân. Ondanks dat ze nog steeds druk bezig zijn met het schrijven van nieuwe songs, staan ze toch even deze zaterdag op het Drachtster podium. De heren van Pander uit Kollum zijn ook niet meer weg te slaan uit de Friese metalscene. Dat de gemiddelde Fries van een stevige partij gitaren houdt is algemeen bekend. Pander bedient dan ook een groot publiek met hun mix van stoner en metal. 

Uiteraard mag de rock-‘n-roll van De Sadelrûkers niet ontbreken. Al twintig jaar brengen zij met plezier hun enthousiasme over naar de luisteraar. Ook Deun van Seun weet wel wat feestvieren betekent en daarom zullen zij er deze zaterdag ook bij zijn. Op het hiphop podium worden drie optredens verzorgt door Rich, Frgast en The Arbees. De hiphop scene in Friesland is behoorlijk in beweging en ze zullen hun best doen de harten van het publiek te winnen.