Sinds de Leeuwarder Club 21 in 2015 de eerste etage van de voormalige Gloppe heeft overgenomen, hoef je als danceliefhebber niet ver te zoeken naar kwaliteit en diepgang. Stijlen als hardcore, industrial, psytrance, drum ‘n bass en uiteraard heel veel techno vinden in 21 een warm thuis en talent krijgt hier een passend podium. Niet alleen staan headliners als Kabale Und Liebe, Malbetrieb, Nuno Dos Santos, Delta Funktionen en Baikal achter de draaitafels maar ook grote gevestigde namen als Area Forty_One, Intergalactic Gary, Damian Keane en vele anderen die zichzelf al lang en breed hebben bewezen. ‘21 Invites:..’ is deze zomer het concept waar het voor om draait.

Terwijl het buitenfestivalseizoen in volle gang is valt er deze zomer ook binnen genoeg te beleven. Zo staat zaterdag 29 juli 2017 de tweede editie van 21 Invites op het de planning en prijkt niemand minder dan Malbetrieb als headliner op de flyers. Johannes Dijkstra (30 jaar) en Frank Tijs (21 jaar) zijn beiden op werkelijk alle gebieden werkzaam bij 21 en draaien, organiseren, tappen en garderoberen (is dit een werkwoord?) er druk op los. In een Q&A leggen ze uit welke plek 21 in de Friese popcultuur inneemt.

Wat gebeurt er allemaal in 21 en wat is de historie van de club?

Beiden: “De Gloppe is de laatste jaren vooral bekend geweest door de brede programmering van verschillende underground stijlen. Dat zetten wij met 21 in een vernieuwend jasje voort. Wij zijn veelal twee nachten per week open. Wel willen we in de toekomst vaker open zijn door bijvoorbeeld iets op donderdagavond neer te zetten.”

Waar komt jullie voorliefde voor elektronische muziek vandaan en wat zijn jullie favoriete stromingen?

Tijs: “Voor mij begon het drie jaar geleden tijdens Mysteryland, tevens mijn eerste grote festival, waarbij qua muziek een wereld voor me openging. We stonden dat weekend onder andere bij de Joris Voorn-stage, de Hyte-stage en later nog bij een hele toffe disco arena, gebouwd van containers. Vanwege alle toffe muziek wist ik dat dit een nieuwe passie zou worden, alleen vond ik Mysteryland wat te groot. Daarom kocht ik kaarten voor het 20-jarig jubileum van Basic Grooves in Enschede, vijf dagen later. Dit evenement is toch wel de reden achter mijn interesse in elektronische muziek en met name house, disco, electro en techno.”

Dijkstra: “Voor mij begon het tig jaar geleden. Wanneer? Voornamelijk vanaf de start van Het Kantoor (de organisatie achter de fameuze Buiten Kantoortijd feestjes; red.). Vanaf daar heb ik ontelbaar veel feesten meegemaakt, georganiseerd en alles wat daarbij hoort."

Kunnen jullie uitleggen wat de kracht is van de 21 Invites avonden? Waarom is het voor de liefhebber een must om te komen?

Beiden: “Met onze avonden willen iets anders brengen dan een standaard uitgaansavond bij 21. Ondanks het feit dat iedereen vanzelfsprekend kan blijven binnenvallen willen we met deze avonden tegelijkertijd meer inspelen op de liefhebbende bezoeker. Dit wil zeggen dat we de uitgenodigde artiesten uitgebreider willen neerzetten zodat het echt een avond om de muziek gaat. Het concept 21 Invites sluit daar goed bij aan.”

Hoe werkt het concept 21 Invites eigenlijk?

Tijs: “We willen de focus leggen op een toffe headliner om wie de avond dan ook draait. Tot nu toe hebben we Bas Amro, Malbetrieb, Nuno dos Santos en Kabale und Liebe uitgenodigd. Wat ik erg tof vind, is dat al deze artiesten flink van elkaar verschillen qua sound. Ik ben dan ook heel benieuwd naar het resultaat en uiteindelijk ook hoe de bezoeker deze evenementen gaat beleven.”

Welke editie van 21 Invites is voor jullie het meest bijzonder?

Dijkstra: ”Elke editie is bijzonder op zijn eigen manier. Op elke geboekte naam zijn we daarom ook oprecht trots. Bas Amro is een erorm talent. Malbetrieb doet een ‘thuiswedstrijd’ maar hoort inmiddels bij de absolute top! Dat een grootheid als Nuno Dos Santos komt in zo’n intieme setting in Leeuwarden is uniek en daar kijken we uiteraard enorm naar uit! Kabale Und Liebe all-night-long was vorig jaar het meest succesvolle evenement in 21 en daarom is er geen betere laatste zomereditie denkbaar!”

Welke stappen moet 21 deze zomer gaan maken?

Dijkstra: “We hebben, naast het organiseren van 21 Invites, ook hele coole plannen met de club en met name de aankleding zelf. Naast dat het altijd een kwalitatieve avond moet zijn is het ‘gezelligheidsaspect’ ook erg belangrijk. Als club gaan we daarin ook grote stappen zetten. We willen mensen het liefst zo vroeg mogelijk binnen hebben."

Wat merk je vandaag de dag aan de Friese clubscene?

Dijkstra: “Het leeft heel erg sterk maar wel binnen een vrij kleine doelgroep. Organisaties zijn daarom ook echt onmisbaar voor 21. In Leeuwarden iets organiseren zonder een externe organisatie is en blijft een fikse uitdaging!”

 

Nuno Dos Santos

Kabale Und Liebe