Het nieuwe album Competition Stripe is intussen drie maanden uit en is goed ontvangen onder de fans. Waar de stevige garagerock eerst met rauwe punk doordrenkt was, is er nu meer plaats voor melodie met stevige ritmes en komt ook het genre indie regelmatig om de hoek kijken. De band staat bekend om hun georganiseerde chaos en uitbundige optredens, wat gaat traumahelikopter ons vanavond brengen?

De driemansformatie Steve French trapt de avond af die veelbelovend lijkt te worden. Benieuwd wat deze jonge band gaat brengen laten ze een even verrassend als onpeilbaar repertoire horen. Enigszins catchy melodietjes maken abrupt plaats voor rauw gitaargeweld dat soms moeilijk te plaatsen is en weinig uitnodigt tot dansen. Het trio geeft de indruk zich niet erg op hun gemak te voelen op het podium en hoe hard ze ook hun best doen om het publiek op gang te krijgen, het lukt ze bijkans niet. De synthesizer brengt een welkome afwisseling bij het één-na-laatste nummer en de zanger eindigt door zijn laatste nummer tussen het publiek te zingen en zich bij de laatste noot op het podium te laten vallen. Zou hij moeten worden gered door een traumahelikopter?

Redding lijkt nabij en all te way from Noord-Groningen is daar traumahelikopter. De traditionele set-up heeft plaats gemaakt voor een kaalgeplukt drumstel met twee elektrische gitaren. De basdrum en basgitaar ontbreken. Wellicht kiezen ze bewust voor voor Less is more, maar er mis hierdoor wel een zekere geaardheid in de muziek. Ondanks het ontbreken van deze meestal fundamentele basis weet de band wel op vernuftige wijze strakke ritmes neer te zetten. Nog altijd stevige garagerock wordt op het nieuwe album gecomplementeerd met punk en pakkende melodieën, en die slaan duidelijk aan.

Het publiek geeft gretig antwoord op de vraag wat dichter bij het podium te komen en komt al snel meer in beweging. Een enorm uitbundige sfeer blijft uit, maar desalniettemin lijkt het publiek zich prima te vermaken en kan een grote fan het zelfs niet laten van Mark Lada en diens gitaar af te blijven. De drie bandleden storen zich er niet aan, laten in plaats daarvan als echte podiumbeesten horen waar het voor gemaakt zijn en tonen hun onmisbare plezier in het spelen. De ietwat nonchalante houding doet vermoeden dat het hen allemaal aan komt waaien maar ondertussen staat er een ijzersterke performance waarachter een enorme dosis vastberadenheid schuilgaat.

Gezien

traumahelikopter + Steve French
Podium Asteriks, Leeuwarden
Vrijdag 27 januari 2017