Een compleet uitverkocht festival met zowel nationale als internationale acts op 53 verschillende locaties in Groningen. Het jaarlijkse Eurosonic Noorderslag vond afgelopen week weer plaats. Op de woensdagavond wordt ook Friesland's trots gepresenteerd in de I.Turn.IT waar de Friese Lente Showcase plaatsvindt. Met optredens van De Tigers fan Greonterp, Fonkelende Vertraging, FUNC en O, Kutjes laten Friese bands zien wat ze in 2017 te vertellen hebben op muzikaal gebied.

Zal De Tigers fan Greonterp de doorbraak maken? In een klein dorpje waar zo’n tachtig mensen wonen, is deze vijfkoppige band ontstaan. Zanger en dichter Elmar Kuiper vertelt op een poëtische manier zijn kwellingen en wordt ondersteund door experimentele gitaarrock melodieën. Dit alles ook nog eens volledig in het Fries! Het zijn als het ware oude rockers die hun kunstjes willen laten zien en daarmee duidelijk maken dat ze die nog steeds bezitten. In een nog niet zo drukke I.Turn.IT is het dan toch tijd om de eerste noten te spelen. De vele aanwezig niet Friestaligen hebben opmerkelijk genoeg weinig moeite met het volgen van de teksten. Na het optreden nog wat enkele mensen gesproken te hebben, wordt vooral over de kleding nog even nagepraat. De heren die de instrumenten bespelen dragen een soort veredelde doktersjassen. Kuiper daarentegen wordt meer vergeleken met 'Jezus op blote voeten'.

Of gaat Fonkelende Vertraging de nieuwe ambassadeur van Friesland worden? Het Groningse publiek staat een jonge band te wachten die voor de derde keer sinds het bestaan een show geeft. Dan al een optreden op ESNS belooft veel. Het viertal is een afstudeerproject van zangeres en toetsenist Kim Dekker. Met explosieve, lichtelijk experimentele popsongs maakt de band hier en daar lange, uitgesponnen solo's. Ook laten ze in het begin van de optreden nog even weten dat dit niet de definitieve bandnaam is. Dus heb je nog suggesties? Laat het ze weten! Er wordt zeer goed gereageerd op de groentjes van de avond. De prachtige stem van Dekker doet het zeker goed bij de mensen, en dan nog een kwalitatieve goede band er omheen. Eigenlijk is een half uur te kort voor deze band. Bij vele muziekliefhebbers smelt het winterkoude hart en komt het lentegevoel naar boven.

Misschien is FUNC daarnaast ook de nieuwe Friese trots. Het duo maakt een combinatie van alternatieve hiphop, r&b, urban en een tikkeltje soul op de beats van de Finse producer Misha. FUNC (Finland, Oekraïne (Ukraine), Nederland en Congo) laat je meegaan op de stem van de Leeuwarder Chai Blaq. Met drie optredens gepland op ESNS en een debuut single Nectar die al wordt gedraaid op de Finse radio, gaat het ontzettend lekker met deze twee. Geheel in oplichtende neon-outfits staat deze act als een huis. Als je rondkijkt zie je hier en daar de hoofden zachtjes meedeinen. Ook over de rapkunsten van Misha valt niks slechts te zeggen. Het publiek geeft ook op het einde van de dertig minuten een hard langdurig applaus, puur voor de zuivere show. Wat men in Groningen ‘Friese stugheid’ noemt, valt niet te ontdekken tijdens de act, wat wellicht komt door die internationale invloeden.

O, Kutjes, inmiddels al wat bekender in Friesland, heeft de provinciegrens al vaker verlaten voor namen als Incubate en Magneet Festival. Op een theatrale wijze zingen ze liederen over ongemakkelijke onderwerpen. Net zoals bij hun vers uitgebrachte videoclip van het nummer Huilen & Haten sprankelen ze graag met confetti over het publiek. Echter hebben ze nu glowsticks bij zich. O, Kutjes geven je een ondeugende knipoog en voeren zelfs nog hun speciale danspasjes voor je neus uit. Een meneer wordt zelfs op een wel hele speciale manier verrast door een twerk-sessie van één van de twee dames. Verder rondlopend door het publiek proberen ze je zo ongemakkelijk mogelijk te laten voelen. Soms door een staarwedstrijd, soms door kreunende geluiden te produceren. Je voelt die soms wat pijnlijke sfeer, wat juist ook weer de bedoeling is (vooral bij de heren). Met deze electropop en verhittende songteksten heb je geen winterjas meer nodig.

ESNS is dé plek waar het nieuwe talent wordt gepresenteerd aan Nederland en zelfs Europa. Met drie acts, bestaand uit (ex-)studenten van de Academie voor Popcultuur is daar het bewijs dat Friesland een broedplaats kan zijn voor nieuw talent. Ook de oudere garde kan nog mee in de muziekscene. Zullen deze artiesten ervoor zorgen dat de Friese weilanden weer in volle bloei komen en de vogeltjes weer zingend over ons heen vliegen? Groningen heeft in ieder geval een helder beeld van wat Friesland te bieden heeft.

Gezien

Friese Lente Showcase met De Tigers Fan Greonterp + Fonkelende Vertraging + FUNC + O, Kutjes
I.Turn.IT, Groningen
Woensdag 11 januari 2017