Kunstencentrum Atrium stelt zaterdagavond 4 februari voor de vijfde keer het podium van Het Bolwerk en de Noorderkerkzaal in Sneek open voor het festival VERS!. Tijdens het festival is het lokaal aanstormend talent de ruggengraat. Ook komen er bekende namen naar Sneek om de connectie met het talent te maken. Zij zullen aansluiten bij diverse optredens. De bekende namen die langskomen zijn de New Cool Collective, jazz-zangeres Marjorie Barnes en Broken Brass Ensemble. Zaterdagmiddag wordt door onder meer saxofonist Benjamin Herman, van New Cool Collective, een vrij toegankelijke masterclass gegeven om het lokaal talent te stimuleren.

De aanstormende talenten die hun geluid zullen laten horen komen vooral uit Sneek en omstreken en zijn in opleiding bij Kunstencentrum Atrium in Sneek. Een van hen is Soundboxx. De groep speelt hedendaagse vocale en instrumentale soul/funk en jazz. Soundboxx won in 2012 een tweede prijs op het PCC Jazz-concours. "Ook hebben zij dit jaar op het Nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw in Amsterdam gespeeld samen met het Nederlands Blazers Ensemble", vertelt Kees Romers, docent aan Kunstencentrum Atrium.

Feral Tides strijkt neer op het Sneker podium van Het Bolwerk met hun psychedelische gitaarsounds die zij combineren met blues. Eerder speelden de vijf jongens al op het Freeze Festival en op Eurosonic Noorderslag waren zij dit jaar ook te zien. Hun stijl omschrijven zij zelf als: ‘gebaseerd op voornamelijk psychedelische rock en hardrock. Bands als Pink Floyd, The Doors, DeWolff en Cream vormen hierbij een prominente inspiratiebron’. De SWEETGODANIMALS staan zaterdag op het kleine podium in Het Bolwerk. Zij maken alternatieve dreampop met psychedelische randjes. Het is dansbaar maar soms ook een tikkeltje mysterieus.

De Noorderkerkzaal is zaterdag de plek van de blaasmuziek. "De Bogerman Bigband, Bigband Cue en de Bigband van het Prins Claus Conservatorium zullen het festival kleuren met verschillende soorten blaasmuziek. Ook in een verrassende combinatie met de hoofdacts. Het is prachtig om te zien hoe zij de handen ineen hebben geslagen", vertelt Romers.

Het festival staat open voor onverwachte dingen. De culturele wedstrijd voor jongeren, Kunstbende, zal een onderdeel zijn van het festival. DJ Jasper Wenning mixt vooral zijn eigen bootlegs maar is nu ook een samenwerking aangegaan met een lokale saxofonist. "Dit soort initiatieven van leerlingen zelf zullen te horen zijn tijdens VERS!. Dit zal verraste gezichten opleveren bij het publiek die allerlei genres zien passeren."