De eerste EP van het de Friese dreampop band Sväva kwam uit in 2014. Echter, op 8 februari van dit jaar ziet een nieuwe gelijknamige EP het levenslicht. De band staat bekend als een zweverige, dromerige popband. De vierkoppige groep doet het goed, zij hebben in Zweden en Engeland getourd. Tevens in Nederland hebben ze al aardig wat podia beklommen. De EP Sväva heeft vijf nummers waarbij je ongeveer 17 minuten lang even in een andere wereld terecht komt.

Donkere, elektronische tonen leiden het intro van het nummer Huntress in. Gelijk is te horen dat Bente Hout over een heerlijke, open en rustige stem beschikt die je laat betoveren. Net als bij alle andere nummers zweef je in een andere wereld, zo ook bij Moist. Deze blijft echter in het hoofd hangen door de terugkomende melodieën en herhalende teksten. Er klinkt behoorlijk wat galm op de stem van Hout, toch stoort dit niet. Moist is wat opbouwender, doordat de zang af en toe wat harder en scheller gaat. Only U begint wat rustiger en creëert kalmte. Dit gebeurt door de voorzichtige, zachte zang die over wederom herhalende melodieën te horen is.

Net als bij het tweede nummer Moist, klinkt bij Sadly de stem van Bente Hout af en toe weer wat scheller. De achtergrondzang gaat gedurende de drie minuten als een rivierstroom door en zweeft door het nummer heen. Herhalende gitaardeuntjes op de achtergrond zorgen voor een smaakvol effect.

In tegenstelling tot alle eerder genoemde nummers is Summery Haze veel vrolijker en doet je verlangen naar de zomer. Niet alleen door de eerste zin waar Hout over de zon en de groeiende warmte zingt, ook doordat het ritme meer uptempo is.

Ook al staan er vijf nummers op de EP, ze maken wel indruk. De opbouw van deze EP is goed in elkaar gezet; opbouwend, rustig tot wat opgetogen op het eind. De melodieën in alle nummers worden vaak herhaald, zodat het blijft hangen en blijft zweven en dit is tevens ook de betekenis van Sväva.

Sväva - Sväva