Poppodium Asteriks is vanavond het toneel van drie acts met eigenwijze en eigentijdse sounds. Drie bands die hard werken om landelijk of internationaal door te breken. Het indietronica-duo DOOXS vervreemd en betoverd tegelijkertijd. De maatschappelijk geëngageerde Aafke Romeijn verpakt haar inhoudelijk boodschap in een prima dansbare muzikale omlijsting. En de sfeervolle popsongs van de Leeuwarder formatie Sväva brengen de luisteraars in vervoering.

De indietronica van DOOXS opent de avond in Podium Asteriks en is vanaf de eerste minuut imponerend. Zangeres en oud-Leeuwardense Djoeke Boomsma heeft een prachtige zangstem, die wonderschoon wordt ingebed in de warme klanken van sfeervolle triphop-elektronica. De vocale vervormingen wekken tegelijkertijd vervreemding en betovering op. Als een strak geregisterde act worden door het duo de dreigende nummers ter plaatse gesmeed. De vonken spatten er af. Indrukwekkend is het bevlogen samenspel tussen de twee vrouwelijke bandleden en hun enorm breed instrumentarium van loopstations laptop, samplers, syntsh en drumpads.

Ook bij Aafke Romeijn, de tweede act van de avond, is het beats en electronics dat de klok slaat. De niet onomstreden Romeijn is een artiest in de meest brede zin van het woord. Ze schroomt niet om maatschappelijk onderwerpen aan de kaak te stellen. Vlak voor de aankomende Tweede Kamer-verkiezingen, zal Romeijn een nieuwe EP uitbrengen, genaamd Versplintering Op Rechts. De nummers op de EP zijn Nederlandstalig en politiek sterk geëngageerd. Vanavond krijgen de toehoorders in Asteriks al diverse voorproefjes. Los van de inhoudelijke - soms wat cynische klinkende - boodschap is het duo van Romeijn muzikaal in prima doen. Een fijne mix van gitaren, elektronica en toetsen maken de set heerlijk dansbaar. En dat Romeijn ook solo prima uit de verf komt blijkt tijdens een indrukwekkende piano-ballade als afsluiter van dit geëngageerde optreden.  

De Leeuwarden band Sväva speelt vanavond als afsluitende act een thuiswedstrijd. Begin deze maand bracht Sväva – in 2013 winnaar van de Kleine Prijs van Fryslân - nieuw materiaal uit. Twee jaar na de eerste EP verschenen vijf nieuwe nummers, waarop de lijn van heerlijke droompop wordt doorgezet. Het optreden is bij aanvang rommelig en stroef en ook de podiumpresentatie komt enigszins onwennig en aarzelend over. Door tijdelijke invallers op drums en gitaar kan dat de band niet helemaal kwalijk worden genomen. Als de band echter eenmaal goed draait, valt op hoe sterk de nummers van de band zijn. Stuwende drums ondersteunen de heerlijk zwevende gitaar- en synthsounds en het feeërieke stemgeluid van imponerende frontvrouw Bente Hout. Hoogtepunt van de set is, de welhaast al als klassieker klinkende, Only U met fraaie psychedelische gitaarintro. Een lange set wordt het vanavond niet, waardoor ook de muzikale contrasten in de set wat ontbreken. Met de nieuwe nummers bouwt de band echter haar sterke samenhangende repertoire van stuk voor stuk verslavend dromerige popsongs verder uit.

Gezien

Sväva + DOOXS + Aafke Romeijn
Podium Asteriks, Leeuwarden
Vrijdag 17 februari 2017