In een genre waar geldt; hoe gewelddadiger de naam, hoe bruter de muziek, doe je met een naam als Beaten to Death lekker mee. Deze Noorse grindcoreformatie draait al een tijdje mee en heeft inmiddels al drie albums op zak, waarvan de laatste plaat Unplugged de boeken in kan als een van de minst toepasselijke albumnamen ooit. Met support van lokale acts Zubzero en Torrential voorzien ze Alternative Rock Café Mukkes van een avond stevig gitaargeweld.

Het kan zomaar dat de naam ZubZero nog een belletje bij je doet rinkelen. Deze mannen draaien namelijk al sinds 1999 mee in de Friese metal scene. De afgelopen jaren was het even stil rondom de band, maar sinds vorig jaar hebben ze met nieuwe zanger Steven Kok weer vers vlees in de kuip. Muzikaal spelen ze een soort thrash metal met snelle gitaarriffs en harde kicks, waarbij soms het tempo omlaag wordt gegooid voor een stukje sludge of stoner. Het is een lekker simpele formule waar de band goed mee uit de voeten kan. Dat dit optreden in Mukkes een van de eerste shows is die ze in deze formatie spelen, valt eigenlijk nergens aan te merken.

Dit geldt dubbel en dwars voor Torrential. Een relatief nieuw viertal dat op het eerste gezicht een beetje aandoet als een typische Engelse punkband, maar gewoon uit Friesland komt. Nog geen maand geleden speelden ze hun eerste show in Neushoorn, maar inmiddels zijn ze druk bezig de Noordelijke podia af te gaan met hun onverbiddelijke mix van hardcore en prog metal. Vanavond hebben ze de smaak in elk geval lekker te pakken, want ze spelen een show vol overgave. Zanger Michiel Moser begeeft zich meer tussen het publiek dan op het podium en onder zijn leiding ontaardt het einde van de show in een moshpit.

Wie aan grindcore denkt, denkt als snel aan een onophoudelijke barrage van onverstaanbaar geschreeuw ondergedompeld in gitaar en drumgeweld. Leuk voor een paar nummers, maar dat wordt al snel eentonig. Bij Beaten to Death pakken ze het dan ook net even anders aan. Door wat rust in te bouwen en wat melodische elementen aan black metal te ontlenen, weten ze de nodige afwisseling in hun set in te bouwen. De nummers komen nog steeds niet boven de twee minuten en de instrumentatie is grotendeels nog steeds razendsnel, maar ze weten een uniek geluid neer te zetten. Hun hele show is als een tornado vol geraas van gitaren, drums en grunts tot je bij de kalmte van het oog van de storm aankomt met iets kalmere melodieën, maar uiteindelijk barst het allemaal weer opnieuw los.

Gezien

Beaten To Death + Torrential + Zubzero
Alternative Rockcafé Mukkes, Leeuwarden
Vrijdag 24 februari 2017