In 2014 kwam Ronnie Flex met ‘Zusje’ (samen met Mr. Polska) als nieuwkomer binnen in de hitlijsten. Inmiddels is hij niet meer weg te denken uit de Nederlands rapindustrie. Als onderdeel van New Wave werkt hij samen met onder meer Jonna Fraser en Lil Kleine. Met laatstgenoemde had Flex de monsterhit ‘Drank en Drugs’. Deuxperience uit Amsterdam verzorgt tijdens de tour het instrumentale gedeelte. Het voorprogramma is in handen van Mafe die eerder al samenwerkte met Ali B en Ronnie Flex.

Mafe weet het publiek niet helemaal aan zich te binden. Zijn optreden, met $hirak achter de draaitafels, bestaat veelal uit standaard rap zonder veel muzikaliteit. De harde beats die uit de geluidsinstallatie in Neushoorn komen, zorgen hier en daar wel voor wat dansmoves in het overwegend jonge publiek. Zij kennen hem en zingen mee met Dansen, een samenwerking met Childsplay. Samen met Laten Gaan van Monica Geuze, Ronnie Flex, Frenna, Emms, Abira Benotti en dus Mafe, is dat het hoogtepunt van het voorprogramma.

Wanneer Ronnie Flex begint is de zaal duidelijk voller. Het is het eerste optreden van zijn tour. De autotune is tijdens Niet Omdat Het Moet nog niet goed afgesteld en waardoor de opener nog erg slecht klinkt. Het uitstekend uitgevoerde slagwerk en de instrumentale geluiden van Deuxperience trekken het publiek toch mee in het concert. Hoe langer het optreden duurt, hoe enthousiaster het publiek wordt. De funk- en hier en daar soulklanken, vullen de grote zaal van Neushoorn. Het slagwerk vormen het fundament voor de beats waarop Flex zingt en rapt.

Het zijn geen gevoelige tracks die Ronnie Flex vanavond laat horen. Vocaal is het niet overal uitstekend maar hij wil duidelijk een feestje bouwen in Neushoorn. Dat komt goed over op het publiek: de handen gaan tijdens Investeren In De Liefde de lucht in. Hij heeft de plaat opgenomen met SFB, Lil Kleine en Bokoesam en in Neushoorn doet hij hem alleen. Hij weet de tekst goed over te brengen bij het publiek dat gedeeltelijk meezingt. Tijdens Zeg Dat Niet speelt de Deuxperience band een flink stuk zonder Flex. Hun muzikale geluid gaat langs funk, soul en pop. Als toegift wordt voor de tweede keer deze avond zijn laatste hit Energie gespeeld. Met Deuxperience lijkt Ronnie Flex een stuk volwassener dan zijn publiek.

Gezien

Ronnie Flex & Deuxperience + Mafe
Neushoorn, Leeuwarden
Zaterdag 18 februari 2017