Ed Struijlaart (voormalig bandlid van Stud Muffins) heeft in 2012 zijn debuutalbum Head, Heart and Hands uitgebracht. In oktober 2014 komt zijn tweede album Closer Than Skin uit met daarop de single Never die hij al eerder voor de albumrelease uitbracht. Hij is al eerder uitgeroepen tot Serious Talent, en heeft opgetreden op Concert At Sea en Noorderslag. In 2013 is hij genomineerd geweest voor de 3FM Award Beste Nieuwkomer. Naast de grote podia speelt hij vaak in huiskamers. Weet hij de huiskamer van het culinaire podium Lewinski in Sneek stil te krijgen?

De strekking van de avond is meteen duidelijk: “Ik ga wat liedjes spelen en hier verhalen bij vertellen. Net alsof ik bij je thuis op de bank zit.” De attentie van het publiek is er meteen. Een van zijn eerste singles Anything (geschreven in 2008 en uitgebracht in 2012) speelt hij aan het begin van het optreden. Voor deze single heeft hij ook een videoclip opgenomen. De eerste klanken van Ed Struijlaart zijn meteen raak en het publiek luistert dan ook met aandacht naar zijn verhalende intermezzo’s en zijn bijbehorende muziek. De invulling van de avond gaat alle kanten op. Van soul, naar pop en hier en daar tikt Struijlaart de rock aan. Zijn eigen muziek beschrijft hij als authentieke popmuziek met inspiratie uit blues, soul en hedendaagse hits. Dit is terug te horen in het soulachtige Face Down en het tegen rock aanliggende Carry You Home. Hoe divers het ook is, hij weet het publiek vast te houden en telkens stil te laten luisteren.

Hij vertelt veel verhalen met als hoogtepunt dat hij wereldrecordhouder is van het meest gegeven huiskamerconcerten in een weekend. Hij moest 44 concerten geven in een bungalowpark gedurende Concert At Sea. In elk huisje speelde hij Carry You Home. “Op gegeven moment wilde ik niets liever dan dat iemand mij naar huis bracht”, grapt de zanger. Lewinski wordt gevuld met het goede gitaarspel en de fijne hese stem van Struijlaart. Hij zit alleen op het podium met zijn gitaar, maar soms lijkt het niet onder te doen voor een volledige band. Hij sluit af met zijn cover van Viva La Vida van Coldplay die hij als single heeft uitgebracht. Het publiek zingt in het kader van publieksparticipatie vrolijk mee.

Gezien

Ed Struijlaart
Culianair Podium Lewinksi, Sneek
Vrijdag 10 februari 2017