Record Store Day staat voor de deur en dat betekent dat de platenzaak weer in het zonnetje gezet wordt. Een keur aan artiesten en platenlabels brengen speciale edities uit van nieuw of oud materiaal voor deze dag. Het leidt vaak tot rijen voor de deur van de lokale platenzaak met liefhebbers van de draaischijf, die met alle geweld het unieke exemplaar willen bemachtigen. Eén van de laatste Mohikanen in de provincie op het gebied van verkoop van muziek en instrumenten is Mollema Music World. Marije Heida zoekt eigenaar Douwe in aanloop naar Record Store Day op, om kennis te maken.

Wie in Friesland vinyl wil aanschaffen kan in Leeuwarden goed slagen. Daarbuiten is het flink zoeken naar muziekwinkels waar vinyl verkrijgbaar is. Ben je ook nog eens op zoek naar een nieuwe gitaar of versterker dan moet je uitwijken naar het pittoreske Franeker. Midden in het centrum vind je een prachtige muziekwinkel. Mollema Music World is een naam die alles omvat. Je stapt een wereld binnen die is gevuld met muziek in de breedste zin van het woord.

Ik loop de winkel binnen en meteen na een hartelijke begroeting steekt eigenaar Douwe Mollema van wal als we nog in het voorste gedeelte staan waar bakken met cd’s en elpees tegen de wanden staan opgesteld. “De winkel wordt op dit moment omgebouwd. We hebben meer ruimte nodig voor nieuw vinyl en zijn gestart met de verkoop van tweedehands elpees.” De bordjes met ‘Record Store Day’ hangen al en de nieuwe platenbakken zijn gevuld met glanzende hoezen.

Douwe Mollema

Halverwege de winkel neem ik plaats op een bank tussen de gitaren en versterkers. Douwe vertelt: "Mijn ouders hadden in Franeker een elektronicawinkel dus het ondernemerschap zit me in het bloed." Nu jaren later zitten we in het pand aan de Voorstraat in hartje Franeker. Een winkel gevuld met bakken vol muziek en wanden gevuld met gitaren en andere instrumenten.  "Ik heb veel interesses, maar muziek is altijd wel als een rode draad door mijn leven blijven lopen." Die rode draad begint bij het spelen in bandjes, waarvan The Cursed Fortress de meest bekende naam is. Voordat hij achter de drumkit plaatsneemt maakt hij zich dienstbaar als geluidstechnicus. Die rode draad zet zich voort als hij eind jaren tachtig het idee krijgt platen en muziekinstrumenten te gaan verkopen in de winkel van zijn ouders. Hij werkt in die tijd als reparateur in de zaak van zijn ouders. Al die vaardigheden kan hij nu heel goed gebruiken in een eigen muziekwinkel. "Mijn vrouw Ankie was daarin de drijvende kracht en nog steeds is zij zeer actief, met name in het promoten van de winkel."

Nu jaren later zitten we tussen het vinyl, cd’s, drumstokken, gitaren en versterkers te praten over de winkel. In de loop van de jaren verzamelen Ankie en Douwe een team om zich heen die bestaat uit Wanda Visser-Feenstra, Vlad Petrachuk en nieuwkomer Melissa Hut-te Kaat. “Wanda is al jaren bij ons en zij zet zich enorm in op het gebied van de social media, ze is ook een kanjer in etaleren. Nu gaat ze zich verdiepen in blaasinstrumenten en met name de saxofoon. Zo halen we een specialisme in huis, waardoor we ons verder kunnen onderscheiden. Melissa is een enorme muziekfreak, zeer klantvriendelijk en ontzettend enthousiast. Vlad kan en weet alles over gitaren. Met zijn en mijn kennis over de instrumenten en apparatuur kunnen we reparaties en aanpassingen uitvoeren. Hele specialistische of tijdrovende klussen besteden we uit. Onderscheiden is heel belangrijk als muziekwinkel ten opzichte van internetverkopers en door zo’n dienst kunnen we een goede service bieden aan onze klanten.”

'Ik heb veel interesses, maar muziek is altijd wel als een rode draad door mijn leven blijven lopen'

V.l.n.r.: Douwe, Wanda en Ankie

Dat er kwetsbaarheid is door de intrede van verkoop via internet, blijkt wel uit een cijfers van het Bureau van de Statistiek. Zij melden op 4 april jongstleden dat zeven op de tien muziek- en filmretailers de deuren hebben gesloten in de afgelopen tien jaar. “Er is een enorme verschraling opgetreden met de grote aanbieders online. Zeker op het gebied van cd’s en vinyl. Men wil niet wachten tot de nieuwe plaat in de winkel ligt, en je bestelt tegenwoordig al ver van te voren een product, zodat het op de dag van de release op je deurmat ligt. Grote spelers in het veld kunnen die specifieke vraag niet aan en op de site staat dan vaak dat een product niet te leveren is, terwijl dat helemaal niet aan de orde is. Ze hebben geen zin en tijd in al die telefoontjes van mensen die op hun product zitten te wachten op de dag van de release. Vaak wordt vergeten dat je lokale platenbaas dat ook kan doen. Alles wordt geregeld. Al met al is het heel belangrijk om je gezicht te laten zien, de winkel te promoten en vooral zelf veel organiseren", aldus Douwe.

Een prachtige dag voor een nieuw evenement in Franeker is bij uitstek Record Store Day. “Dit is het derde jaar dat wij actief meedoen met het evenement. Het eerste jaar was eigenlijk wel een beetje een teleurstelling. De pech was dat het die dag ongelooflijk mooi weer was en op een enkele fanatiekeling na in de vroege ochtend, de rest op het strand lag die dag. Het tweede jaar liep al beter. Dit jaar kwam Vlad met een geweldig idee om het groter aan te pakken en buiten voor de deur een podium op te zetten met bands uit de regio. We vonden dat allemaal een super idee. De hulp van lokale ondernemers die onder de noemer Ster van de Elf Steden de binnenstad van Franeker promoot, wordt ingeroepen en het plan door de ondernemers meteen omarmt. Tussen de geplande acts is er de mogelijkheid om te jammen en de microfoon te pakken als je daar behoefte aan hebt. Dat idee komt voort uit jamsessies die regelmatig gehouden worden in jongerencentrum De Tsjil in Franeker. “Zoals het er nu uitziet gaat het weer meewerken en wordt het een prachtige muzikale dag. Als klap op de vuurpijl hebben we dit jaar niet één maar drie reizende acts uit de officiële Record Store Day lijst toegewezen gekregen, namelijk Sascha Elisah, Awkward I en Lakhsmi.”

Centraal Bureau voor de Statistiek: Terugloop aantal platenzaken

Op 4 april jongstleden maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat in de afgelopen tien jaar zeven op de tien muziek- en filmretailers hun deuren hebben gesloten. Lees hier het nieuwsbericht.

Op de site van Record Store Day wordt een prachtige ode aan de platenbaas geschreven met de titel: Er was eens...

Op de vraag of hij zelf nog warm loopt voor een release dit jaar voor Record Store Day, noemt Douwe het album van Lou Reed Perfect Night: Londen. “Ik ben op zich niet iemand die per se een dergelijk album moet hebben, alleen om het feit dat het uitkomt op Record Store Day. Mocht het album die dag niet verkocht worden dan is dat zeker één die ik zou kunnen toevoegen aan mijn eigen platencollectie.”

Cliché of niet, maar voor de echte platenzaak is het natuurlijk elke dag Record Store Day. Wel is het mooi om te zien dat veel winkels van deze dag iets speciaals maken. In Franeker pakken ze het groots aan. Met een heus outdoor evenement is er de hele dag muziek in de binnenstad én kun je uiteraard op jacht gaan in de winkel Mollema Music World naar die mooie releases en uiteraard bakken vol ander mooi spul. Laten we dit soort winkels en ondernemers koesteren en zorgen dat we nog lang kunnen genieten van het rommelen in platenbakken en daadwerkelijk een instrument kunnen aanraken alvorens één aan te schaffen.

Ankie en Douwe @ Mollema Music Store

Aanvang 11.00 uur | Voorstraat te Franeker | Toegang is gratis | Met optredens van: Sascha Elisa * Delta V * Lakhsmi * Two-Stroke * Old Skool * Awkward I * The Sunny Road Show


Kijk voor meer informatie over de releases en optredens in het land op de site van Record Store Day. Wil je nog weten over de winkel ga dan naar de site van Mollema Music World.