The Cool Quest blikt terug en kijkt vooruit The Cool Quest blikt terug en kijkt vooruit

Maar liefst drie releases op komst in 2016

, Tekst: Bente Hout | Foto's: Xanne Wijkamp

The Cool Quest blikt terug en kijkt vooruit

Maar liefst drie releases op komst in 2016

Tekst: Bente Hout | Foto's: Xanne Wijkamp ,

Wie in Nederland nog nooit van The Cool Quest gehoord heeft, heeft het afgelopen jaar onder een steen geleefd. In 2014 bracht de band hun debuutalbum Funkin’ Badass uit. Dat zorgde voor een doorbraak op landelijke radio en TV. Ze werden uitgeroepen tot 3FM Serious Talent, werden meerdere keren uitgenodigd bij DWDD en wonnen de Radio 6 Award voor ‘beste groep’. Na een turbulent 2015 met ruim 120 optredens, dook de band de studio in Leeuwarden weer in. Daar liet Bente Hout ze uitvoerig terugblikken, èn vooruitkijken.

Zo, dat was me het jaartje wel. Hoe hebben jullie 2015 ervaren?
Vincent: "Heel druk en heel veel, maar vooral ook heel leuk. We hebben ontzettend veel beleefd en geleerd en daar zijn we dankbaar voor. Met ruim vijfenzestig festivals en twee clubtours hebben we het echte muzikantenleven mogen proeven."

Wat waren de hoogtepunten?
Vincent: "De award [Radio 6 Award voor 'beste groep', red.] was een toffe bekroning op een jaar hard werken. Dat vonden we een mooi compliment. Daarnaast was het hele festivalseizoen een hoogtepunt, met festivals als Paaspop, Smeerboel, Solar en Wicked Jazz Sounds."
Ilse: "Een clubtour is ook leuk, hoor. Maar er gaat niets boven een festivalseizoen. Het is mooi weer   en mensen hebben een goed humeur. Het is ook heel afwisselend. Vooraf is het altijd maar afwachten waar je terecht komt."
Vincent: "Ja, en het festivalseizoen is ook heel leerzaam geweest. Zo’n grote hoeveelheid festivals achter elkaar vereist veel energie. In het begin ga je vanaf de startstreep al snoeihard, maar merk je al snel dat je het dan niet lang volhoudt."


Zo’n grote hoeveelheid festivals en clubshows betekent natuurlijk ook dat je ontzettend veel tijd met elkaar doorbrengt. Wat heeft dat gedaan met jullie als groep? 
Ilse: "Je leert elkaar daardoor heel goed kennen. Wat je op sommige momenten wel, of juist niet, tegen iemand moet zeggen en wat iedereen individueel aankan. Het is ook belangrijk om dat van elkaar te weten en daar rekening mee te houden, want we zien elkaar dagelijks. In zo’n jaar als vorig jaar zagen we elkaar zelfs regelmatig dag en nacht."

Dat moet erg intensief zijn.
Vincent: "Ja, het is een leefstijl die niet voor iedereen is weggelegd. We zien elkaar zes dagen per week, op zondag zijn we vrij, en soms zelfs dat niet. Zo kwam onze saxofonist Arjen er achter dat hij hier niet genoeg voldoening uit haalde. Daarom werken we nu sinds eind 2015 met Vadim als zijn vervanger."
Ilse: "Als je niet achter die leefstijl staat, is het ontzettend zwaar. Of het wel of niet bij je past, ontdek je eigenlijk pas wanneer je al volop bezig bent. Je geeft namelijk alles op om je band tot een succes te kunnen brengen."

Inmiddels brengen jullie al een half jaar in de studio door. Is dat bijkomen, of juist nog een schepje er bovenop?
Vincent: "Bijkomen? Nee hoor! Het studioproces is het leukste wat er is, maar ook het meest intens. Voor liveshows bouw je een routine op, die je er gewoon iedere keer uitpompt. Het studioproces vereist iedere dag weer iets nieuws, van ons allemaal."
Vadim: "Daarnaast is het deze periode ook constant schakelen tussen spelen en opnemen. Want we hebben namelijk ook gewoon een nieuwe clubtour op de planning staan. Tijdens het studioproces moeten we dus ook de tijd zien te vinden om te repeteren. Dat levert vaak stress op, want je doet dan heel veel tegelijk."
Vincent: "Klopt, en je moet zien te voorkomen dat je overal een beetje half mee bezig bent. Als je repeteert moet je keuzes maken in een bepaald tijdsbestek, want daar omheen zit je in de studio en dien je daar op gefocust te zijn. Juist dat afwisselen is enorm intensief. Al helemaal wanneer je, net als ik, eigenlijk altijd vindt dat het beter kan."

Ben je perfectionistisch?
Vincent: "Ik weet niet of dat het goede woord is, maar ik heb er wel moeite mee, ja. Soms wou ik dat ik een product wat meer kon zien als een momentopname. Zo van: we hebben het proces gehad en wat gedaan is, is gedaan. Maar voor mijn gevoel is iets nooit af."
Vadim: "Je maakt natuurlijk wel een product waar je langere tijd achter wilt staan. Want je gaat het daarna nog live presenteren. Mensen kijken er ook op die manier naar, die gaan er vanuit dat dit het beste is wat we op dit moment kunnen afleveren. Dus moet je daar ook voldoende achter staan."

Dus eigenlijk probeer je vooraf al een soort tijdloosheid in een opname te stoppen?
Vincent: "Ja, voor zover dat kan wel, ja. Je stopt er alles in wat je in je hebt. Ik hoop altijd zo lang mogelijk het gevoel vast te kunnen houden dat ik heb tijdens de pre-productiefase. Wanneer je iets nieuws maakt, vind je het in het begin vaak ongelofelijk vet. Soms luister je het later dan terug en is dat gevoel verdwenen."

Zijn er bepaalde dingen die jullie de afgelopen tijd bewust hebben door-ontwikkeld? Bijvoorbeeld doordat iets wel of juist niet werkte, of doordat jullie nieuwe invloeden hebben ontdekt?
Vincent: "Dat ontdekken gebeurt continue. We luisteren allemaal veel muziek en zijn over veel dingen enthousiast. Die delen we dan met elkaar en soms proberen we zelf een bepaalde benadering uit."
Vadim: "Mensen luisteren veel elektronische muziek tegenwoordig. Dat is iets wat productietechnisch weer heel anders in elkaar zit en veel gedetailleerder is. Wij vinden het interessant om zulke dingen in ons werk te vermengen, en dat vervolgens live ook over te brengen. Dat is een enorme uitdaging."
Vincent: "Ja, momenteel is Marcel [Caron, Snoet & Smoel, red.] bijvoorbeeld bezig met een combinatie tussen akoestische en elektronische drumlayers. Dat is iets waar we nu bewuster mee bezig zijn. Het vorige opnameproces stond meer in het teken van uitproberen, het huidige hebben we vooraf veel uitvoeriger besproken."

Pas je nieuw werk dan ook aan op je publiek en de elementen die live goed blijken te werken?
Vincent: "Daar moet je altijd mee oppassen, want dan ga je vooraf al snel teveel rekening houden met het publiek. Je moet wel blijven maken wat je zelf mooi vindt. Sommige dingen werken live ook totaal anders dan op plaat. Zoals lange jams, die kunnen live heel tof zijn, maar op plaat niet uit de verf komen. Daarnaast moet je er ook een bewuste keuze in maken en balans zoeken. Die jams zijn bijvoorbeeld niet voor ieder type publiek geschikt. Als band vinden wij ze heel tof, maar er is een groot deel van het publiek wat daardoor zou afhaken."

Jullie hebben onlangs jullie EP Pulsar uitgebracht. Als ik het goed begrepen heb, zal die snel   worden opgevolgd door nog meer nieuw werk. Vertel!
Vincent: "Klopt! We brengen dit jaar twee EP’s en een album uit. Samen vormen die een soort drieluik. De eerste EP is net uitgebracht, de tweede volgt in april en na de zomer staat er een albumrelease op de planning. Daar staan EP-tracks op, aangevuld met nog een aantal nieuwe tracks. Het wordt dus een behoorlijk rijk gevuld album. Tenminste, dat is nu het plan, maar het proces verandert natuurlijk constant. Soms ontdek je nieuwe technieken en manieren die je graag nog op   wat eerder werk wilt toepassen. Bijvoorbeeld door de productie aan te passen. De kans is groot dat   er dus wel EP-tracks op dat album komen, maar weer op een andere manier geproduceerd of gemixt."

Wat zijn jullie toekomstdromen?
Ilse: "Met het komende album zou ik graag hetzelfde rijtje afgaan als met het vorige."
Vincent: “Precies, te beginnen bij Noorderslag, en van daaruit verder. Hopelijk dan ook de wat grotere festivals, de 'MOJO-festivals', en wat meer buitenlandse optredens. Dat is natuurlijk de droom van elke band, om wereldwijd overal te kunnen spelen. We hebben ons daar tot nu toe nog niet echt op gefocust, maar het is wel een droom."
Vadim: "Absoluut, als je de mogelijkheid hebt om over de hele wereld te spelen en je fanbase uit te breiden is dat prachtig. Nederland is ontzettend leuk, maar ook heel klein."

Eerst dat album maar eens uitbrengen, dan.
Vadim: "Ja, de releases van dit jaar hebben een heel mooie, overkoepelende gedachte."
Vincent: "Dat is iets waar we nu nog niet zoveel over kunnen vertellen, hoor." 

Vertellen jullie dat dan in een volgend interview?
Vincent: "Deal!"

Begin maart bracht The Cool Quest hun EP Pulsar uit. Die kun je HIER beluisteren. Volgende week vrijdag, 25 maart, speelt het vijftal in de Arena van Neushoorn in Leeuwarden. Voorprogramma wordt verzorgd door Stuart Mavis. Kaarten koop je op de website van Neushoorn.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland