In Beeld: Friesland Pop Live! In Beeld: Friesland Pop Live!

Friesland Pop biedt vers talent een podium

, Foto's: Denise Janssens, Oscar Anjewierden

In Beeld: Friesland Pop Live!

Friesland Pop biedt vers talent een podium

Foto's: Denise Janssens, Oscar Anjewierden ,

Friesland Pop trekt voor de muzikale kroegentocht in Leeuwarden weer een flink blik aan Fries talent open. Opvallend is dat veel van de optredende bands eveneens in de halve finale van de Kleine Prijs van Friesland zullen opduiken. Daarmee hebben ze dus een vooruitziende blik. Naast de voor de hand liggende locaties als podium Asteriks, Mukkes en Scooters, kun je ook bandjes vinden in bijvoorbeeld DE café en platenzaak Licks.

Friesland Pop Live! in Licks: Zippora Tieman + Pedants
Singer-songwriter Zippora Tieman is de eerste in een reeks acts die verspreid door de stad optreden. Ze speelt aan het einde middag twee maal een set van een half uur in platenzaak Licks. Onverstoorbaar en charmant vertolkt ze haar liedjes, waarbij een toevallige passant om de hoek kijkt in de winkel. Het gebrek aan publiek lijkt haar weinig te doen. Ze speelt lekker verder met hier en daar een missertje in haar gitaarspel, die ze dan vervolgens zelf lachend toegeeft.

Een paar dagen gelden mochten de mannen van Pendants nog een wildcard voor de halve finale van De Kleine Prijs van Friesland in hun zak steken. Voor dit feestje van Friesland Pop was de boeking reeds rond en na het optreden van Zippora Tieman is het aan hun de beurt om publiek binnen te lokken. Ze spelen voor het eerst grotendeels elektrisch, waardoor de set anders is dan normaal. Ze trekken redelijk wat mensen naar hun optreden in Licks en voelen zich opperbest. Daardoor reageert het publiek positief en hangt er een goede sfeer.


Friesland Pop Live! in DE Café: Wine & Willow
Net als Pendants, staat dit duo eveneens in de halve finale van de Kleine Prijs van Friesland. Op de eerste verdieping van het pand spelen rustig en ingetogen hun prachtige en sterk gezongen country/americana liedjes. Een cover van het liedje Yesterday wordt met name goed ontvangen. Mede door hun publiek veel te vertellen over de liedjes creëren ze een aandachtig publiek.


Friesland Pop Live! in Paddy O'Ryan: Tolls + Feral Tides
Op de één of andere manier is de Ierse pub altijd een wat lastige locatie om te spelen. Aan de embiance zal het op zich niet liggen, want dit is een prachtige locatie om een biertje te drinken, voetbal te kijken of in dit geval een singer-songwriter en bandje te gaan bekijken. Het gevaar schuilt erin dat het publiek vaak niet voorbereid is op een band in de zaak en beschouwen live muziek vaak als achtergrondactiviteiten. Om de aandacht te trekken en het aanwezige volk stil te krijgen, is een uitdagende klus. Tolls, onder leiding van Daan van Beijeren, heeft moeite met deze klus. De muziek die ze maken valt weg in het rumoer van het publiek. Feral Tides, wederom een Kleine Prijs van Friesland halve finalist, heeft iets meer succes wat blijkt uit een flink applaus na afloop van de set. 


Friesland Pop Live! in Café de Spoek: The Blue 
Het is bijna opvallend hoeveel halve finalisten van de Kleine Prijs van Friesland geboekt zijn tijdens deze Friesland Pop Live! Wellicht hadden de organisatoren een glazen bol tijdens de selectie van bands, want ook The Blue staat in die halve finale. Opvallend aan het optreden in Café de Spoek is de ogenschijnlijke relaxedheid die de band uitstraalt. Ze stralen een enorm speelplezier uit en komen geen moment gespannen over. Er komen behoorlijk wat mensen het café binnen om te kijken naar de band. Er heerst een goede sfeer en de heren zetten een strakke set op de kaart.


Friesland Pop Live! in Podium Asteriks: Willie Darktrousers & de Splinters + The Future's Dust + O, Kutjes 
In Podium Asteriks staat een divers programma aan acts op het programma. Niet vaak zie je drie locale bands achter elkaar geprogrameerd in Asteriks, maar voor een gelegenheid als Friesland Pop Live! maken ze blijkbaar een uitzondering. Eigenlijk hebben alle drie de acts wel moeite met het meekrijgen van het publiek dat vrij passief en afwachtend de één na de andere act staat te verwerken. Zowel Willie Darktrousers als de dames van O, Kutjes doen hun best om de mensen wat los te harken, maar tevergeefs. Met name tijdens het jolige sfeertje en de wulpse houding van de O,Kutjes-dames kijkt men wat ongemakkelijk elkaar aan, moet vervolgens toch wel wat lachen, maar overtuigend is het niet. De mannen van The Future's Dust zijn vooral snel de aandacht kwijt. Het is ook niet makkelijk om na een potje Nederlandstalige rammelende garagerock van Willie Darktrousers & de Splinters het publiek mee te krijgen in een wijdse sound met ingetogen sferen. 

Friesland Pop Live! in Café Mukkes: Obese 
Naast alle lieflijke singer-songwriters en bandjes uit Friesland, presenteert Alternative Rockcafé Mukkes een wat heftiger repertoire. We zijn natuurlijk ook niet anders gewend van ze. Onder andere duikt in het achtergedeelte van de kroeg het Utrechtse Obese op. Mukkes staat lekker vol en de mannen van Obese krijgt het spul behoorlijk in beweging met hun denderende set. 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland