Veelzijdigheid van Thomas Meester in akoestisch jasje Veelzijdigheid van Thomas Meester in akoestisch jasje

Smeltkroes van genres in de Hoeksterpoort

, Tekst: Ilse Peterson | Foto's: Denise Janssens

Veelzijdigheid van Thomas Meester in akoestisch jasje

Smeltkroes van genres in de Hoeksterpoort

Tekst: Ilse Peterson | Foto's: Denise Janssens ,

Door het lange haar, de skaterbroek en de rood-zwarte kledingcombi, zou je niet direct verwachten dat de singer-songwriter van vanavond onze uurtjes zou gaan vullen met lieve, akoestische liedjes. Vergis je hier alleen niet in. Thomas Meester, eveneens zanger van grunge rockband Emote, is veelzijdiger dan het oog zou doen vermoeden. Bij dit huiskamerconcert in de Hoeksterpoort, laat hij zien dat je met een gitaar veel meer kunt, dan alleen raggen.

Na een korte introductie nemen Thomas Meester en percussionist Terry Menger ietwat nerveus plaats in het midden van de woonkamer. Een podium is de jongens zeker niet vreemd, maar een huiskamerconcert blijkt toch wel een heel andere manier van optreden te zijn. “Net van tevoren is me verteld dat ik tussen de liedjes door tegen jullie hoor te praten. Dus oké, dan doe ik dat maar’’, bekent Meester met een laconieke grijns, wanneer hij vertelt dat hij vanavond voor het eerst een huiskamerconcert geeft. In het Engels, want in het publiek bevindt zich een reiziger die onze taal niet machtig is.


Al valt het ze te prijzen dat Menger en Meester zich zonder klagen aanpassen, toch is een taalswitch nou niet zozeer verrijkend voor de avond. Mede door zenuwen komt de zanger wat moeilijk op gang en lijkt hij nog niet echt een connectie met zijn publiek te kunnen vinden. Doordat deze manier van optreden nieuw is voor Meester, brengt dat natuurlijk al wat prestatiedruk met zich mee en nu hij en Menger zich plots in een andere taal moeten uitdrukken, straalt het geheel vooralsnog wat onwennigs uit.

Zowel oude teksten uit 2007 als nieuwere teksten worden weggepingeld. Met een rauw, maar prettig randje om zijn stem, bezingt deze singer-songwriter niet alleen de liefde; ook zijn gevoelens over onderwerpen als oorlog en het klimaat, zijn vertaald naar muziek. Singer-songwriter of niet, hij mag op dat moment best wat van zijn grunge achtergrond laten doorschemeren. Wanneer je boos bent, doe dan toch lekker boos!
 


Ongeacht wie er muziek aan het spelen is, blijft een huiskamer natuurlijk gewoon een huiskamer. Na verloop van tijd lijkt dit idee ook bij zowel Meester als Menger te landen. Het duo begint steeds meer grappen te maken en het serieuze gevoel dat tijdens de eerste paar nummers in de ruimte hing, begint steeds meer te vervagen. Glimlachend werkt het tweetal zich richting de pauze en de connectie die eerst nog ontbrak, lijkt nu gevonden. Het uur wat daarop volgt, is er één waar niet alleen een artiest een optreden geeft, maar ook één waar twee vrienden lekker muziek met elkaar aan het maken zijn. Enkele eigen nummers worden nog ten gehore gebracht, welke hun oorsprong weten te vinden in diverse stromingen als jazz of rock. Een verrassend repertoire, welke na de pauze over gaat in verscheidene covers van onder andere de Rolling Stones, Pink Floyd en Bill Withers. De avond is bijna op haar einde wanneer er onder luid gelach nog een reggae versie van Radioheads Creep wordt gespeeld.

Thomas Meester heeft zojuist zijn eerste huiskamerconcert gegeven en al valt er nog wel wat te schaven, mag iemand het bier in de volgende woonkamer wel vast koud zetten.


---
Gezien: Thomas Meester
Waar: Woongroep Hoeksterpoort, Leeuwarden
Wanneer: 24 maart 2016


---
Gezien: Thomas Meester
Waar: Woongroep Hoeksterpoort, Leeuwarden
Wanneer: 24 maart 2016

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland