Drvg Cvltvre over Demimonde: Een avond met het geluid van nu maar met een donkere rand Drvg Cvltvre over Demimonde: Een avond met het geluid van nu maar met een donkere rand

"Nog steeds niets veranderd sinds ‘brood en spelen’, alleen zijn onze spelen nu het internet."

, Dolf de Vlugt

Drvg Cvltvre over Demimonde: Een avond met het geluid van nu maar met een donkere rand

"Nog steeds niets veranderd sinds ‘brood en spelen’, alleen zijn onze spelen nu het internet."

Dolf de Vlugt ,

Vincent Koreman - onder andere beter bekend als DJ/producer Drvg Cvltvre - treedt aanstaande zaterdag op als DJ op Demimonde in Neushoorn. De avond betreft een speciale editie rondom het label New York Haunted (NYH). Koreman is de oprichter van het label dat voornamelijk experimenteert met techno. De stijl? Rauwe electronica die rondspookt, hypnotiseert en zich ver afzijdig houdt van de mainstream stijlen. Officieel mogen we de stijlen EBM, acid, techno en electro noemen. Maar wat kun je aanstaande zaterdag nou echt verwachten? We vragen het aan Koreman zelf.

Na de nodige platen te hebben beluisterd kan ik concluderen dat je muziek uniek is. Doet me denken aan een rauwe, duistere mix van Planetary Assault Systems en Inigo Kennedy. Hoe zou je zelf de muziek van Drvg Cvltvre beschrijven? En wat inspireert je?
"Ik weet niet of het per se uniek is wat ik doe, maar ik omschrijf het zelf graag als een mix tussen EBM, new beat en experimentele techno. Ik begin mijn tracks meestal met een klein idee. Dat kan een ritme zijn, een melodie of soms zelfs een quote uit een film. Die sample ik dan niet maar ik probeer de essentie te vatten in muziek. Muziek is voor mij vooral communicatie. Het is een gevoel proberen te vangen met de mogelijkheden die ik tot mijn beschikking heb. Een vertaling van een emotie naar een muziekstuk met machines."

Je lijkt met je naam een knipoog te maken naar het nachtleven en haar drugsverslindende publiek. Maar misschien zie ik het verkeerd. Kortom, vanwaar de merkwaardige naam Drvg Cvltvre?
"Omdat iemand me ooit vroeg wat het voor een wereld was, verzon ik de naam Drvg Cvltvre. Toen inderdaad als referentie naar het nachtleven en de mensen die onder invloed van whatever naar techno luisterden. Maar eigenlijk kun je de naam iets breder trekken en het ook zien als een verwijzing naar de Westerse samenleving. We worden klein gehouden met angst en oorlog. Er is nog steeds niets veranderd sinds ‘brood en spelen’, alleen zijn onze spelen nu het internet geworden. Dat is onze drug en nog steeds een middel om de massa rustig te houden. Je denkt dat je vrij bent maar je bent nog steeds een slaaf van big business. De illusie blijft intact."

Nu luisterde ik onlangs naar Machinery Dvb, een schitterende, haast anthem-achtige plaat die compleet anders klinkt dan ik tot dusverre van je heb gehoord. Hoe is deze track tot stand gekomen?  
"Het is een bewerking van een track van de band Propaganda die Machinery heet. Ik doe dat vaker om tracks beter te kunnen inpassen in mijn DJ-set qua stijl. Het is eigenlijk een niet-officiële remix dus, die geef ik meestal gewoon weg op soundcloud. Het klinkt inderdaad anders dan mijn eigen muziek, mede door dat te gekke refrein met die synth blaaspartij. Maar ik vind het wel tof om tijdens mijn set af en toe wat oudere dingen te draaien. Soms iets obscuurder, soms gewoon een techno classic."


Sinds 2013 breng je met je label New York Haunted muziek uit. Hoe vindt je uiteindelijk andere producers die binnen jouw unieke stijl passen?
"Heel veel mensen sturen gewoon links naar hun muziek op en vragen dan wat ik ervan vindt. 80% is meestal niks voor mij maar de dingen die overblijven zijn soms zo goed dat ik er iets mee wil. En via het netwerk van de eerste artiesten die iets deden op NYH komen dan weer nieuwe mensen binnen met goed materiaal. Ik ben vooral op zoek naar experimentele techno die me op één of andere manier raakt. NYH doet vooral tapes. Dat is relatief goedkoop, zodat je best een gokje kunt wagen met muziek waarvan je niet zeker weet of anderen het ook iets vinden. dat geeft mij de vrijheid om echt dingen uit te brengen die ik zelf cool vindt. In de bijgesloten mix zit vooral veel muziek die nog moet gaan verschijnen de komende maanden."


Twee van die producers zijn de heren van Fallbeil. De Nederlandse pers heeft over dit Duitse duo tot op heden nog weinig geschreven. Wie is Fallbeil? En wat kunnen we zaterdag van ze verwachten?
"Fallbeil is een duo uit Hamburg. Die zitten daar in de kraak scene, echte techno punks dus. Zij behoren ook tot de kring rondom het helaas recent afgebrande Golden Pudel. Een van de tofste clubs in Duitsland waar ze echt alles door elkaar doen, van techno tot cabaret en van singer-songwriters tot punk en metal. Fallbeil is echter hele zware, drummachine geörienteerde techno. Veel improvisatie en alles nemen ze live op. De eerste tape die ze voor NYH maakten was echt binnen mum van tijd uitverkocht en binnenkort volgt er een CD die bestaat uit 1 track van 55 minuten! Verwacht zware, vervormde, live techno van het hoogste niveau."

Wat voor avond gaat het wat jou betreft aanstaande zaterdag in Neushoorn worden?
"Zaterdag laten we de hele breedte van NYH zien met ook Baz Reznik, één van de gasten van Bunker die al jaren hele consistente tracks uitbrengt. Door electro geïnspireerde, maar echt donkere techno. Ik zelf zal vooral putten uit de NYH-archieven en er af en toe wat eigen werk en classics doorheen gooien. De Nacht is Leeuwarden’s eigen trots, met dark wave en doom-achtige techno vibes. Het gaat een avond worden met het geluid van nu maar met een duistere rand. Het geluid van de grote stad en grootstedelijke problematiek. Het geluid van kapotte drumcomputers die dwingende ritmes voortbrengen waarop je niets anders kunt dan dansen! tot Zaterdag!"

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland