Amsterdam Klezmer Band laat zien hoe Oost-Europa feestviert Amsterdam Klezmer Band laat zien hoe Oost-Europa feestviert

Volksdansend Neushoorn waant zich op de Balkan

, Tekst: Vincent Meininger | Foto's: Ymkje Veenstra

Amsterdam Klezmer Band laat zien hoe Oost-Europa feestviert

Volksdansend Neushoorn waant zich op de Balkan

Tekst: Vincent Meininger | Foto's: Ymkje Veenstra ,

Al twintig jaar lang spelen de gabbers van de Amsterdam Klezmer Band samen. Festivals, clubs, theaters, overal waar ze kwamen wisten ze het dak er af te spelen met hun allegaartje van klezmer, jazz en zigeunermuziek. De AKB zou de AKB niet zijn als ze deze mijlpaal niet op een uitbundige manier zouden vieren. Dit gebeurt dan ook in de vorm van een pas verschenen album Oyoyoy en een jubileumtoer door Europa.


De Amsterdam Klezmer Band begint de avond met de woorden "Oyoyoy, het leven, ja dat is zo mooi’’. Deze onbezorgde woorden vatten zo’n beetje het credo van de AKB samen. Als het aan hen ligt, moet het leven gevierd worden. En iets te vieren in Neushoorn hebben ze vanavond zeker. Naast het nieuwe album, is het ook nog eens de vooravond van trombonist Joop van de Linden zijn verjaardag. Dat is voor dit zevental meer dan genoeg reden voor een feestje. En laat hun muziek uit de Balkan nou uitstekend dienst doen voor het bouwen van een fuif. Oost-Europese dansmuziek zit de heren in het bloed, dit blijkt wel uit het feit dat het grootste gedeelte van de nummers door de bandleden zelf is geschreven.


Het titelnummer Oyoyoy brengt dan ook meteen leven in de brouwerij in een druk bezochte Neushoorn. Logischerwijs, worden we vanavond op veel nummers van het nieuwe album getrakteerd. Tijdens het opzwepende Pure Pepper, door accordeonist Theo van Tol geschreven, gaan de voetjes van de vloer. Het publiek valt wel voor deze ongewone ritmes. Halverwege het nummer Ratatouille grijpt Theo van Tol zijn kans om te laten zien wat hij nog meer in huis heeft. Hij bespeelt zijn accordeon over de volledige breedte van zijn klavier. Van laag naar hoog, en weer terug. Met Oost-Europese toonladders toont hij zijn melodische kwaliteiten en betovert hij de toeschouwers. Een ware virtuoos!  


Veel van de nieuwe nummers worden in een Amsterdamse straattaal gezongen, wat gezien de joodse historie van Mokum prima bij deze muziek past. Maar het is niet alleen Nederlands dat vanavond door de speakers klinkt. De van oorsprong Russische Alec Kopyt brengt ook een aantal nummers in zijn moedertaal ten gehore. Alhoewel men niet verstaat wat hij zingt, gaan deze authentiek gezongen nummers, opgeluisterd door schitterende solo’s van trompettist Gijs Levelt en trombonist Joop van der Linden, erin als koek. Laatstgenoemde weet tijdens het spelen heel behendig zijn trombone bij een selfie, die vooraan in het publiek wordt gemaakt, naar binnen te schuiven. Zo staat de jarige er mooi op. Het publiek kijkt vrolijk klappend toe en menigeen doet zijn eigen interpretatie van hoe een Oost-Europese volksdans gaat. 

 

Dat het publiek geen idee heeft wat er gezongen wordt, beseft Alec Kopyt zelf ook maar al te goed. Hij grapt dat hij over het updaten van zijn nieuwe smartphone heeft gezongen. Eigenlijk doet het er ook helemaal niet toe. De muziek spreekt voor zich. In klare taal vertelt hij ons dat we de dagelijkse hectiek moeten vergeten en het leven vaker samen moeten vieren. Dit is vanavond in Leeuwarden dankzij de AKB zeker gelukt.

 

---
Gezien: Amsterdam Klezmer Band
Waar: Neushoorn, Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 18 maart 2016

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland