#ITV16: Tips van Into The Void-programmeur Paul van Berlo #ITV16: Tips van Into The Void-programmeur Paul van Berlo

Twee dagen schuilen voor de regen in Neushoorn met vette doom, stoner en sludge

, Marije Heida

#ITV16: Tips van Into The Void-programmeur Paul van Berlo

Twee dagen schuilen voor de regen in Neushoorn met vette doom, stoner en sludge

Marije Heida ,

De avonden worden korter, de regen valt rijkelijk uit de hemel en de bomen laten hun bladeren los. Het is duidelijk herfst en Into The Void-organisator Paul van Berlo voelt al voor het vierde jaar perfect aan dat daar een flinke stoot doom, stoner en sludge bij hoort. In de serie 'Into'-festivals begint Into The Void behoorlijk naam en faam te krijgen naast het grote Into The Grave-festival, dat voornamelijk de metalliefhebber vermaakt in augustus. Grote namen sieren ook deze festivalposter en Van Berlo is de beroerdste niet om een vijftal tips te geven aan de 3VOOR12/Friesland-lezers.

Paul van Berlo is op stoom, en flink ook. Zo laat hij in de zomer heel Leeuwarden dampen en vlammen met zwaar metalgeweld op de Oldehove met Into The Grave. Vervolgens laat hij dit jaar voor het eerst CityRock een eigen veld veroveren en wordt ook het najaar door hem voorzien van de nodige festivals. Als eerste is dit weekend Into The Void aan de beurt. Voor de vierde maal komen grote namen uit de doom, stoner en sludgehoek richting Leeuwarden om twee dagen lang muziekliefhebbers in Neushoorn te overspoelen met zwaar geschut. Vorig jaar mocht Into The Void Neushoorn nog ontmaagden als festivalterrein. Totdan is het festival slechts één dag, vanaf deze editie mogen we twee dagen lang ronddwalen tussen Grote Zaal, Arena en Neushoorn Café voor het beste dat de scene te bieden heeft.

Met het groeien van het festival, komen er ook meer bandnamen op de lijst. We vragen Van Berlo naar zijn tips voor dit weekend Into The Void. "Het is moeilijk er vijf te kiezen uit de 24 bands die gedurende twee dagen spelen. Een breed spectrum komt langs van pure stoner, naar doom en sludge, maar ook zoetgevooisde dromerige optredens, tegen folk en america schurende rock, dark wave en bijna dance-achtige spacerock. Maar toch, vijf tips..."

1. Fu Manchu - Vrijdag - 23.15 uur - Grote Zaal
 
"Fu Manchu zijn de ongekroonde koningen van de desertrock. Het is misschien te voor de hand liggend, maar deze band behoort tot de grondleggers van de stonerrock (net als Karma to Burn trouwens) en het is al best bijzonder dat ze in Leeuwarden staan. Dat is toch verplichte kost."

2. Elder - Vrijdag - 20.15 uur - Grote Zaal
 

"Deze band uit Boston heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen, maar is nog nauwelijks in Nederland te bewonderen geweest. Nu eindelijk de kans dus om deze door de blues geïnspireerde doom (of is het door doom geïnspireerde blues) live mee te maken. De kortste nummers van Elder duren een minuut of tien, dus reken op een psychedelische doomtrip!"

3. ZooN - Zaterdag - 20.45 uur - De Puust
 
"ZooN is het alter ego van Ron van Herpen, die vooral bekend is als gitarist van de occulte band The Devil’s Blood. Nu heeft hij zijn eigen band die een mengeling is tussen folk/country, occulte rock en donkere Americana. Nick Cave komt ook af en toe om de hoek kijken. Op het album zijn er gastvocalen van Farida Lemouchi, die ook zong bij The Devil’s Blood en inderdaad de zus is van Selim. Dit wordt een bijzonder optreden in de danszaal (De Puust) van Neushoorn, dus je kan het ook van buiten zien!"

4. The Moth Gatherer - Zaterdag - 21.00 uur - Arena
 
"Dit is een band die al op mijn netvlies stond vanwege een fantastisch album dat overal lovende recensies ontving. Dus toen ze zelf contact opnamen omdat ze graag op Into the Void wilden spelen, hoefden we niet lang na te denken. De aanleiding voor het ontstaan van deze Deense band is het overlijden van enkele naasten van de bandleden. Door de muziek uiten ze hun emotie. Geen vrolijke deuntjes dus, maar intens en meeslepend."

5. Eleanora - Vrijdag - 19.45 uur - Arena
 
"Was je bij de show van Amen Ra op de 2e editie van Into the Void? Nou, als je dat vet vond (en dat was het!) dan moet je beslist naar Eleanora. De nieuwe Amen Ra zogezegd, en ze komen ook uit België, dus dat is niet zo raar."
 

Into The Void vindt plaats op vrijdag 21 en zaterdag 22 oktober 2016 in Neushoorn. Tickets zijn te koop in de voorverkoop via Ticketmaster en uiteraard aan de deur te verkrijgen. Kosten zijn voor een weekend 35 euro, een dagticket voor de vrijdag 20 euro en op zaterdag 25 euro. Hier komen nog servicekosten overheen. Op vrijdag plugt de eerste band om 19.00 uur in en op zaterdag start de tweede festivaldag om 14.00 uur.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland