#ITG16: Tips van Into The Grave-programmeur Paul van Berlo #ITG16: Tips van Into The Grave-programmeur Paul van Berlo

'Ik kan niet kiezen, het zijn allemaal vette bands'

, Marije Heida

#ITG16: Tips van Into The Grave-programmeur Paul van Berlo

'Ik kan niet kiezen, het zijn allemaal vette bands'

Marije Heida ,

Metalfestival Into The Grave staat aan de vooravond van editie nummer zes. Ditmaal zijn er twee dagen gereserveerd op het plein onder de Oldenhove voor een beste bak herrie. Organisator en programmeur Paul van Berlo heeft werkelijk alles uit de kast gehaald om Leeuwarden wakker te schudden. Marije Heida vroeg hem om een aantal tips voor ronde nummer zes, maar dat bleek nog niet zo makkelijk kiezen.

Into The Grave organisator Paul van Berlo harkt voor de zesde editie zoveel bands naar binnen dat het tijd wordt de boel uit te breiden naar een tweedaags festival. CityRock dat al twee jaar de lege vrijdagavond opvult moet daarvoor wijken. Geeft niks, want nu krijgt dat festival een eigen gezicht en groeit ook het kleine zusje van Into The Grave uit tot een dame met pit. Maar daarover later meer.

Nu eerst naar het metalgeweld midden in de binnenstad van Leeuwarden. Paul van Berlo wordt gevraagd een aantal tips te geven voor het komende weekend. Er is maar één podium, het geluid is hard, het bier is in de buurt, dus eigenlijk geen reden om een band te missen. Maar ja, je raakt toch ook wel eens in gesprek met iemand en je moet toch ook op een bepaald punt wat gaan eten. Wanneer moet je dat volgens Paul nou vooral niet doen?

Vektor - vrijdagmiddag 17.05 uur
"Wat je vooral moet gaan zien is Vektor. Ze spelen als tweede band op de vrijdag, dus je moet er vroeg bij zijn. Jong aanstormend talent uit Amerika die progressieve thrashmetal spelen. Ik heb ze een paar keer gehoord en vooral zien spelen en daar werd ik erg enthousiast van."
Vektor ontstaat in 2003 (onder de naam Locrian) en in de metalscene ben je blijkbaar na 13 jaar nog jong en aanstormend talent. Het zal ermee te maken hebben dat een gemiddelde metalband zo'n 30 jaar bestaat. Dus ja, ze zijn nog relatief jong. Ze brengen in die jaren drie studioalbums uit en zetten voor het eerst voet aan Europese grond voor Hellfest in 2013. Drie jaar later strijken ze neer op het kerkhof van Leeuwarden onder de scheve toren, om ook het Friese publiek te overtuigen van hun talent.

Slayer - Vrijdagavond 22.25 uur
"Tsja, moet ik het wel noemen? De headliner van vrijdag... Slayer behoeft eigenlijk geen betoog." Nee, misschien hoeft dat inderdaad niet. Slayer is Slayer. Maar hoe krijg je nou zo'n band naar Leeuwarden? Paul vertelt: "Ik had al een paar keer tegen de booker van Slayer gezegd dat ze weer eens een keer naar Friesland moesten komen. De laatste keer was in 2009 tijdens Waldrock. Op een gegeven moment had ik de line-up voor zaterdag al rond. Stuurt die booker mij ineens een mailtje met het onderwerp  ‘Slayer in Leeuwarden’. De enige dag dat zou konden was op de vrijdag, dus heb ik besloten CityRock te laten wijken en een tweedaags festival van Into The Grave te maken."

Carcass, Kreator, en afterparty Neushoorn - Zaterdagavond v.a. 20.30 uur
"Ik weet gewoon echt niet wat ik eruit moet lichten. Het is echt gewoon allemaal te gek", volgens Paul. "De headliners van zaterdag bijvoorbeeld Carcass en Kreator... Dit zijn bands die al zo lang bestaan en ze geven nog steeds supervette shows. Wat ook zeer de moeite waard is, zijn de afterparties in Neushoorn. Zowel vrijdag als zaterdag kan het publiek nog na het festival naar Neushoorn kijken naar een paar hele goede bands. Op zaterdag staat daar bijvoorbeeld het Amerikaanse The Midnight Ghost Train. Dikke vette stonerrock en dat belooft ook wat. Echt, kom gewoon donderdag al bij de preparty, vrijdag en zaterdag en ga alles zien."

Into The Grave vindt plaats op vrijdag en zaterdag 12 en 13 augustus 2016. Donderdagavond 11 augustus kan er ingedronken worden in Neushoorn tijdens de preparty met Graverot, Manu Armata, Coldblooded en Vektor. Aanvang 20.00 uur en de schade is vijf euro. Op vrijdag spelen tijdens de gratis afterparty vanaf 23.30 uur (eveneens in Neushoorn) Bob Wayne, Herder en Methusalem. En na al het metalgeweld kan op zaterdagnacht afgekickt worden met de laatste afterparty met Cornered, The Midnight Ghost Train en Entrapment vanaf 23.30 uur.
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland