#ITG16: Kreator creëert een vlammende climax #ITG16: Kreator creëert een vlammende climax

Thrashfestijn met daverende lichtshow

, Tekst: Merijn Siben | Foto's: Oscar Anjewierden

#ITG16: Kreator creëert een vlammende climax

Thrashfestijn met daverende lichtshow

Tekst: Merijn Siben | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Kreator mag met recht gerekend worden tot een van de grootste metalbands uit Duitsland. Een band die op internationaal vlak dankzij sterke oude en nieuwe albums is doorgebroken. Het is dus alleen toepasselijk dat deze Teutonische thrash-maestro’s de old school line-up van Slayer en Exodus komen aanvullen. En dit doen zij door Into the Grave in vuur en vlam te zetten.

De Duitsers weten dondersgoed hoe ze een show op gelikte wijze moeten openen. Na de introductie van Choir of the Damned gaat Kreator namelijk onder begeleiding van een royale hoeveelheid confetti van start met de klassieker Enemy of God. Dit nummer uit 2005 is dankzij een meezingrefrein, uptempo beats en aanstekelijke gitaarriffs de perfecte keuze als opener. Kreator in een notendop. Wat volgt is een bloemlezing uit een rijke carriére, met gouwe ouwes als Endless Pain en Terrible Certainty tot nieuwer werk als Phobia en From Flood Into Fire. Laatstgenoemden worden rigoureus opgeleukt met veel vuur en genoeg rookmachines om een kleine mist te veroorzaken.


Helaas is het geluid wat minder om over naar huis te schrijven. Zonder gehoorbescherming klinken de gitaren luid en hoog, waardoor de vocalen van frontman Mille Petrozza soms wat wegvallen. Maar hier laat de band en het publiek zich niet door tegenhouden. Sterker nog, Kreator vuurt nummers op het publiek af met de vaart van een Deutsche Intercity-Express. De eerste wall of death van het optreden doet zich voor bij Awakening of the Gods, waar de goedgemutste Petrozza het publiek met weinig moeite in tweeën weet te splitsen. Naast de grote hoeveelheid gegadigden voor de moshpit zijn er, zoals het een goede thrashshow betaamt, een ontelbare hoeveelheid crowdsurfers.


Tussendoor houdt Petrozza een inspirerend praatje over de verschillende mensen en culturen die samengebracht worden door heavy metalmuziek om te vervolgen met de caffeїnepil Extreme Aggression. Na ongeveer een uur spelen wordt er afgesloten met een toegift bestaande uit Violent Revolution en Pleasure to Kill, beide voorzien van een hyperactieve lichtshow.

De band laat in tegenstelling tot Slayer de dag ervoor op veel indrukwekkendere wijze zien hoe je een gelikte en energieke show kan neerzetten. Dankzij een goede balans tussen oud en nieuw werk, een daverende lichtshow en een enthousiaste prestatie van de bandleden heeft Kreator de perfecte climax voor Into The Grave 2016 gecreëerd.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland