#FSF16: Kalme maar gezellige start Fries StraatFestival

Vrijdag gered door horecaondernemers

Tekst: Fay van Aalten | Foto's: Keri Stoelinga ,

Bijna zou dit jaar het Fries Straatfestival maar één dag duren. Al jaren kan Leeuwarden zich opmaken voor drie dagen feest in de binnenstad, maar zoals zo vaak zijn financiën de reden om dergelijke festiviteiten een kop in te drukken. De horecaondernemers van het Gouverneursplein en de Eewal slaan gelukkig de handen ineen en zorgen uiteindelijk toch nog voor een traditionele muzikale start van een heel weekend Fries StraatFestival.

Inge van Calkar - Hotel-Café 't Anker
Gekleed in wit gewaad is Inge van Calkar een bijzondere verschijning om te zien. Ze straalt folk en hippie uit en de verwachte muziek is dan ook folk en pop. Vanaf de inzet blijkt dit echter anders te zitten. Het geluid is rauw en ruig, en doet denken aan een grote schare jaren negentig bands, waaronder Nirvana. Gemengd met de lichte, hoge sopraanstem van Van Calkar, krijgt de muziek een psychedelisch tintje. Er zit een openheid in de klanken die maakt dat de zang echt binnenkomt. Ondanks dat het geluid veel lichter is dan de zware gitaren en baslijn, weet het zich goed te mengen met de muziek. Wat af en toe ontbreekt, is een stukje agressie, dan wel energie in de zang, die altijd vrij hoog en licht is. Een uithaal of schreeuw tussendoor zou de sterke nummers niet misstaan. Ook zitten er een hier en daar een paar dissonante oplossingen in de zang, waardoor een noot niet altijd mooi uitkomt ten opzichte van de muziek en er even lichte verwarring ontstaat over de akkoorden van het nummer. Inge van Calkar is zeker een aanrader voor iedereen die houdt van alternatief met zuivere, lichte zang, en een psychedelisch tintje niet kan weerstaan. Op 10 juli vindt de try-out show van het nieuwe album plaats, in de kerk van Leegkerk (die deze dag zeker niet leeg zal zijn), en kaartjes kopen is zeker een aanrader!

JakeDogs - Hotel-Café 't Anker
Wanneer een band samen meer dan honderd jaar muzikale ervaring heeft, wekt dat veel nieuwsgierigheid op en verwacht je een bepaald niveau van muziek. Dit was ook het geval bij JakeDogs, een echte Friese band die tijdens hun optreden onverstaanbaar spreekt. Aan de hoge verwachting werd echter bij verre niet voldaan. Hoewel de band zijn nummers redelijk strak in elkaar heeft zitten, is het niveau waaraan zij proberen te voldoen simpelweg te hoog gegrepen. Niet alleen zijn de nummers nogal inhoudsloos, er klinken bijna alleen maar open akkoorden die keer op keer worden aangevuld door bijna dezelfde gitaarsolo. De uitvoering is hier en daar ook slecht, met zanger Dirk Machiela die tot twee keer toe de slagsnelheid van zijn eigen solo niet bij kan houden en daardoor naast het ritme terecht komt. JakeDogs is perfect voor een tentfeest of kermis, maar tijdens het Fries StraatFestival komt deze band niet tot zijn recht.

Thijs Boontjes Dans- en Showorkest - Hotel-Café 't Anker
De naam van Thijs Boontjes' band wekt de indruk dat je gaat luisteren naar een groep mannen van middelbare leeftijd met als voornaamste doelgroep senioren. Je verwacht walsen in driekwartsmaat en teksten over hoe het vroeger allemaal was. Vanaf de, nogal bijzondere, openingstune word all realiteit kapotgeslagen en compleet anders weer in elkaar gezet. Thijs Boontjes is een oprechte aanwinst voor de Nederlandstalige rockscene, met de hit Alleen Naar De Kermis, die ondertussen plat wordt gedraaid door meerdere radiostations. Met serieuze nummers afgewisseld door veel flauwe, sarcastische comedy-nummers is Thijs Boontjes muzikant en cabaretier in een. Qua teksten doet hij af en toe denken aan duo's als Acda en De Munnik of Veldhuis en Kemper. Het is echter veel vernieuwender, minder 'Hollands' De teksten zijn vrij letterlijk en laten weinig ruimte over voor onderliggende, poëtische boodschappen, wat de inhoud juist zo krachtig maakt en voor zich laat spreken. De uitstraling van de band is lekker droog, flauw maar confronterend en humoristisch op een duistere manier. Een show is het ook zeker, hoewel het orkestgedeelte misschien een beetje ontbreekt in de vierkoppige band met standaard bandopstelling. Al met al is Thijs Boontjes Dans- en Showorkest een echte aanrader voor iedereen die het leven af en toe met een korreltje zout neemt.