#POPRONDE16: Tips van programmeur Eva van Netten

Krachtige, creatieve vrouwen voeren boventoon in Popronde Leeuwarden 2016

Redactie ,

Popronde Leeuwarden 2016 is dit jaar verspreid over elf locaties (hoe toepasselijk in Friesland) in de Friese hoofdstad. Het leuke aan Popronde is dat naast de gebruikelijk podia eveneens plekken worden benut waar je normaliter geen live muziek vindt, zoals in kledingwinkels Men At Work en The Saint. De selectie aan acts is dit jaar weer zeer divers en behoorlijk uitgebreid. We vroegen daarom programmeur Eva van Netten om een vijftal tips te geven aan de nieuwsgierige Poprondebezoeker.

Tip 1: Yokocola - 23.00 uur - Podium Asteriks
De eerste tip van Eva is de postpunkband Yokocola uit Rotterdam. Jarenlang werkten ze in Roffa diep verstopt in een kelder aan hun debuutalbum Cellarsounds. Hun rauwe, harde sound doet hun voor deze editie van Popronde Leeuwarden belanden in Asteriks. Aan het roer van dit onvoorspelbare, illustere gezelschap staat de fascinerende Sidhi Achmat. Zij intrigeert met haar charisma en als je één van de spannendste postpunk bands van dit moment wilt zien en beleven, ga dan als de donder naar Asteriks.


Tip 2: DÉMIRA - 20.30 uur - Academie voor Popcultuur
Van een hele andere orde, en misschien wel van een andere planeet is DÉMIRA. Zij heeft zich een mix van folk, alternative en poëtische pop eigen gemaakt en dat levert levert bijzondere muziek op. Volgens Eva is ze inventief, verrassend en vooral niet standaard met prachtige liedjes, een mooie stem en hele goede teksten. Ze timmert ondertussen al aan een mooie weg in binnen- en buitenland en stond al in het voorprogramma van onder andere Maria Mena en Ben Howard.


Tip 3: A Fugitive + STAHLR - 20.30/21.30 uur - Men At Work
Over de hele line-up in kledingzaak Men At Work is Eva heel enthousiast en is volgens haar de moeite waard om te gaan kijken en luisteren. Tussen de kledingrekken kun je genieten van A Fugitive, het project van ex-The Futures Dust zangeres Rosan Rozema uit Groningen. Eva over Rozema: “Ze maakt het spannend door de leegte die ze durft te laten in haar liedjes met haar krachtige stem.” Later op de avond gaat STAHLR in dezelfde sfeer door. Wederom een solo-project, maar ditmaal komt de muziek uit het brein van de Utrechtse Anne Broekman.


Tip 4: D-Luzion - 23.00 uur - Neushoorn
Terwijl tip nummer 1 van Eva in Asteriks speelt, staat gelijktijdig deze volgende tip in Neushoorn: D-Luzion. Het is dus even afwachten waar je haar gaat treffen. Of bij een flinke dosis punk in de oude gevangenis, of je ziet haar hiphoppen bij deze dame in Neushoorn. D-Luzion is binnen de Nederlandse hiphop-scene al behoorlijk aan het opvallen met haar verschijning en gewaagde combinaties qua tekst, stemgeluid en elektronische ondersteuning. Veel boekingen heeft ze niet tijdens Popronde, maar in Leeuwarden durven ze het aan met haar.


Tip 5: Batobe - 22.30 uur - Vinny & Jo
Deze laatste tip is weer een solo, sample, electronic artiest en opvallend genoeg de enige man in dit rijtje tips. Het gaat in dit geval om Batobe en Eva geeft aan: “Hij produceert heel chille beats, speelt daarbij ook gitaar en heeft een stem die me doet denken aan acts als Star Slinger en Young Wonder.” Voor deze jongeman moet je een stukje wandelen door de stad naar Vinny & Jo in de Grote Hoogstraat.


Popronde Leeuwarden 2016 start om 16.00 uur in Men At Work met Sena Performers POPnl Award winnaars Radio Eliza. De entree bij alle locaties is gratis. Wil je meer informatie ga dan naar de infostand bij het Ruiterskwartier. Vergeet dan ook niet een selfie te maken bij de Phocabby Selfie Service!